Cum explică Senatul intenția de a cumpăra 22 de limuzine cu 1 milion de euro / Secretarul general al Senatului: Vechimea maşinilor şi costurile mari de întreţinere / Mașinile pe care le vor schimba senatorii sunt din 2007

Redacția mart. 6, 2023 1 comentarii
plen senat. Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul general al Senatului, Mario Oprea, a declarat luni că vechimea şi costurile mari cu întreţinerea ale maşinilor din parcul auto sunt motivele pentru care se intenţionează cumpărarea a 20 de autoturisme noi.

“În parcul auto al Senatului la ora actuală există un număr de 40 de maşini producţie 2007, Volkswagen Passat şi Audi A6, de 16 ani, cu o medie a kilometrilor rulaţi de 400.000. Anul trecut, printr-o licitaţie publică, am reuşit să înlocuim 20 dintre acestea, licitaţia a fost câştigată de brandul Skoda Super. Încercăm ca şi anul acesta să reuşim prin acest demers să le înlocuim şi pe celelalte 20, care au această vechime. Caietul sarcini este acelaşi care a fost şi anul trecut, suma alocată pentru fiecare unitate este de 49.000 de euro(…). Există problema vechimii acestora (n.r. maşinilor) pe care le avem – 16 ani, 400.000 de kilometri – şi cheltuielile care necesitau pentru întreţinerea lor, ce deveniseră foarte – foarte mari”, a precizat Oprea, întrebat pe acest subiect.

Cât despre preţul la care urmează să fie achiziţionate automobilele, Oprea a afirmat că acesta este în concordanţă cu caracteristicile maşinii. Întrebat de ce nu se cumpără maşini mai ieftine, precum Dacia Duster, secretarul general a spus că aproximativ jumătate din parcului auto al Senatului cuprinde astfel de automobile.

“În parcul auto al Senatului aproximativ jumătate din automobile sunt Dacia Duster – 61 de unităţi, însă ele sunt de cele două tipuri, maşini cu acea formă monobloc şi maşini tip berlină, care au portbagajul separat”, a susţinut Oprea.

Cât despre dotarea noilor maşini cu pachet fumători, acesta a spus că este vorba de fapt de o priză de încărcare.

“Aşa se intitulează pachetul, apare aşa la toate brandurile de automobile, este de fapt acea priză de încărcare de care era nevoie pentru încărcarea device-urilor – telefoane mobile, laptopuri ş.a.m.d.”, a menţionat Oprea.

El a subliniat că maşinile vechi vor fi donate instituţiilor publice sau casate, dacă depăşesc limitele de noxe.

“Parcul auto nu se dezvoltă, rămâne acelaşi număr de maşini. Cele care vor fi scoase din uz, conform legii vor fi donate instituţiilor publice sau casate, dacă depăşesc limita de noxe”, a conchis Oprea.

În context, întrebaţi cu privire la acest subiect, senatori de la AUR şi PSD au apreciat că nu ar fi necesară o astfel de achiziţie de maşini.

“Eu cred că şi o Dacie Duster sau un alt tip de maşină care este produsă în România poate fi foarte bună şi foarte confortabilă pentru toţi cei care lucrează în această instituţie. Ar trebui întrebaţi cei care au făcut un astfel de caiet de sarcini şi cei care au luat decizia să achiziţionăm aşa ceva (…). Nu, nu am nevoie de aşa ceva, este important să ai o maşină atunci când ai nevoie de ea, pentru că trebuie să te deplasezi între diverse instituţii ale statului român, dar în rest recunosc cinstit că se întâmplă să circul şi cu bicicleta”, a punctat senatorul PSD Radu Oprea.

Senatorul Sorin Lavric a afirmat că i se pare foarte mult 50.000 de euro pentru o maşină, adăugând este o cheltuială “inutilă”.

“E foarte mult şi dacă comparăm ce se întâmplă la Senat cu ce se întâmplă în ţară, într-adevăr, cheltuiala aceasta este inutilă. (…). Am o Skodă nouă de anul trecut, pentru că sunt secretar în Biroul permanent şi deja s-au făcut asemenea achiziţii. E o limuzină foarte bună”, a conchis Lavric.

Senatul României vrea să cumpere 22 de autoturisme tip limuzină în valoare totală de peste un milion de euro, conform portalului de achiziții publice. 

Bolizii trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi anul de fabricație să fie 2023, iar puterea motorului să fie de minimum 250 de cai putere (CP).

Tipul de combustibil folosit va fi benzina, iar consumul mixt trebuie să fie de maximum 10 litri/100 km. De asemenea, autoturismele trebuie să aibă tracțiune integrală, iar cutia de viteze trebuie să fie automată, cu minimum șase trepte.

Valoarea totală a achiziției este estimată la 4.537.815.13 lei fără TVA, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 6 aprilie. După semnarea contractului livrarea mașinilor trebuie să fie făcută în maximum 150 de zile.

Contractul va fi atribuit prin licitație deschisă, după criteriul celui mai scăzut preț.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *