Cum ,,fentează” transportatorii din alte state taxa de 1000 Euro pe care o percepe CNAIR în vămile din România : prezintă documente de achiziție pentru camioane pe firme din Bulgaria

podul-giurgiu-frontiera sursa foto: Poliția de Frontieră

Transportatorii de mărfuri care au înmatriculate camioane în afara Uniunii Europene fentează taxa de 1000 de Euro/vehicul pe care o percepe Compania de Drumuri în agențiile de control și încasare din vămi (ACI) prezentând drumarilor documente de achiziție pentru respectivele vehicule încheiate pe numele unor societăți comerciale din Bulgaria. Taxa de 1000 de Euro este un tarif suplimentar pentru circulația pe rețeaua de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, pe lângă rovinietă ( taxă de drum) și peaj ( taxa pentru podurile Dunărene Fetești, Giurgeni și Giurgiu-Ruse). Pentru a rezolva problema Ministerul Transporturilor a publicat Proiectul unui Ordin al Ministrului Transporturilor în care modifică o anexă a unui alt ordin din 2018 care stabilește tarifele CNAIR, dar și excepțiile.

În toamna anului 2020, după schimbarea conducerii DRDP Timișoara, încasările în vama Nădlac 2 pe Autostrada A 1 ( n.r cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei cu Ungaria) încasările au crescut cu 2500 % față de aceeași perioadă a anului 2019. DNA a deschis un dosar, mai mulți parlamentari PSD fiind trimiși în judecată ( detalii aici)

,,În anexa nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 privind aplicarea unor tarife de către C.N.A.I.R. – S.A., sunt prevăzute tarifele suplimentare de acces la rețeaua de drumuri de interes național aplicate vehiculelor rutiere înmatriculate în alte state, care se aplică în conformitate cu acordurile rutiere bilaterale şi multilaterale la care România este parte, astfel:
-autorizare acces la rețeaua de drumuri de interes național, în valoare de 1000 euro cu TVA, unitate de calcul: tarif/cursă; Tariful pentru autorizarea accesului la rețeaua rutieră se aplică în Agențiile de Control și Încasare (ACI) din punctele de trecere a frontierei pe sensul de intrare în România și pe sensul de ieșire din România, pentru vehiculele rutiere de transport marfă sau persoane, înmatriculate în alte state, care sunt supuse autorizării potrivit acordurilor rutiere interguvernamentale, protocoalelor comisiilor mixte rutiere sau acordurilor internaționale la care România este parte și nu prezintă documentul de acces la rețeaua rutieră corespunzător categoriei de transport efectuate….

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În primul trimestru al anului 2022, din analiza documentelor prezentate la control în Agențiile de Control și Încasare (ACI) din punctele de trecere a frontierei s-a constatat că pentru un număr semnificativ de vehicule nou cumpărate, documentele de achiziție (factura/contract de vânzare cumpărare) sunt întocmite pe numele unor societăți comerciale din state membre UE, în mod special din Bulgaria, iar în acest caz nu se mai achită tariful de la punctul 1.” Proiect de Ordin al Ministrului Transporturilor (OMT).

Noua formă a Ordinului :

,,Tariful se va aplica vehiculelor rutiere de transport marfă, înmatriculate/autorizate provizoriu în alte state, astfel:
– pentru autorizații ”cu plată”;
– pentru vehiculele cu încărcătură nou-achiziționate din afara României, de către persoane fizice sau juridice și care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului (fapt dovedit cu documente specifice).
– pentru vehiculele fără încărcătură nou-achiziționate din afara României, de către persoane fizice sau juridice și care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului (fapt dovedit cu documente specifice), în cazul în care statul cumpărătorului nu este un stat membru CEMT și în lipsa unor reglementări specifice convenite bilateral cu statul cumpărătorului.” CEMT reprezintă autorizațiile pentru transport internațional de mărfuri încheiate între state.

Totodată, Ministerul Transporturilor mai precizează că, anul acesta traficul rutier a fost liberalizat pentru transportatorii din Turcia aflați în tranzit, camioane înmatriculate în Republica Moldova pentru trafic de terță țară precum și pentru cele din Ucraina.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: