Cum funcționează în Germania regula închiderii magazinelor la sfârșitul săptămânii/ Duminica nu sunt deschise nici magazinele robotizate/ Lanțul regional Tegut este obligat să închidă magazinele automatizate, conform interdicției de sute de ani

tegut Sursa foto: Facebook/ Tegut

Când și-a lansat magazinele complet automatizate în urmă cu patru ani, lanțul regional de supermarketuri german Tegut a prezentat experimentul ca pe o fereastră către viitorul cumpărăturilor. Însă, de atunci, retailerul cu sediul în Fulda a fost implicat într-o luptă juridică cu privire la un principiu vechi de secole, consacrat în constituția germană: odihna de duminică.

Fie că sunt robotizate sau cu personal uman, majoritatea magazinelor din Germania nu au voie să se deschidă în ultima zi a săptămânii – iar instanțele au menținut această interdicție, scrie Financial Times.

“Acest lucru este complet grotesc”, a declarat Thomas Stäb, membru al consiliului de administrație al Tegut, pentru Financial Times. El a spus că micile robo-shopuri sunt “practic aparate de vending fără programare” care nu ar trebui să fie afectate de interdicție.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Retailerul cu sediul în Fulda deține aproximativ 300 de supermarketuri tradiționale și 40 de mini-shopuri complet automatizate. Acesta a fost forțat să se conformeze unei hotărâri din decembrie a celei mai înalte instanțe administrative din landul Hesse, care a declarat că Sonntagsruhe trebuie respectată chiar dacă nu sunt implicați lucrători.

Judecătorii au declarat că micul magazin cu autoservire se califică drept “magazin” în conformitate cu legislația germană și, prin urmare, trebuie să respecte legislația privind orele de deschidere.

Găzduite în containere prefabricate din lemn care seamănă cu un butoi supradimensionat cu un acoperiș de iarbă, magazinele de autoservire Tegut oferă aproape 1.000 de articole considerate esențiale pentru viața de zi cu zi, inclusiv lapte, unt, fructe și legume proaspete, precum și prezervative și teste de sarcină.

În timpul săptămânii, personalul vizitează magazinele pentru a le deservi timp de câteva ore pe zi, dar duminica nu este necesară nicio interacțiune cu angajații, a precizat Stäb.

Bătălia juridică a fost declanșată de sindicatul Verdi din sectorul serviciilor din Germania, după ce primul magazin automatizat a fost deschis în Fulda în urmă cu patru ani. Sindicatul se opune în mod fundamental cumpărăturilor de duminică, argumentând că personalul din comerțul cu amănuntul, care trebuie deja să se confrunte cu un program de lucru foarte flexibil în restul săptămânii, are nevoie de duminică ca zi liberă garantată pentru a petrece timp cu familia și prietenii.

De asemenea, sindicatul s-a arătat îngrijorat de potențialele “efecte secundare” pentru lucrătorii din magazinele tradiționale. Rivalii lui Tegut ar putea începe în curând să facă lobby pentru o mai mare liberalizare a regulilor privind cumpărăturile de duminică, a declarat un oficial Verdi.

Robert Grabik, un locuitor din Fulda, în vârstă de 36 de ani, care locuiește în apropierea unuia dintre supermarketurile automatizate, era un utilizator frecvent duminica.

“Era pur și simplu perfect pentru lucrurile pe care uitai să le cumperi în timpul săptămânii de lucru”, a declarat el pentru FT, adăugând că opțiunile alimentare erau mult mai sănătoase decât cele de la stațiile de carburanți și chioșcuri. Decizia instanței din Hessa, a spus el, a fost “un dezastru total”.

Dar, după cum au precizat cei trei judecători în hotărârea lor, duminicile fără muncă din Germania nu se referă doar la muncă. Aceștia au subliniat originea creștină a principiului care a fost decretat pentru prima dată în urmă cu mai bine de 1.700 de ani de împăratul roman Constantin cel Mare.

Odihna duminicală a fost consacrată în Constituția Germaniei încă din 1919 și a fost confirmată de Curtea Constituțională într-un verdict din 2009.

“Societatea noastră are nevoie de o zi specială pe săptămână care să aibă propriile caracteristici pentru a celebra spiritualitatea creștină și pentru a avea experiențe comune cu prietenii și familia”, a declarat Philip Büttner, un oficial al KWA, un organism al Bisericii Protestante din Germania care face lobby pentru duminica fără muncă.

Atât biserica protestantă, cât și cea catolică au format o alianță neobișnuită cu puternicele sindicate din Germania pentru a apăra status quo-ul de ani de zile și au condus campania împotriva deschiderii duminica a magazinelor automate. În martie, alianța a încurajat pastorii să critice magazinele în predicile lor săptămânale.

Într-o țară în care numărul membrilor bisericilor a scăzut cu un sfert în ultimele două decenii, iar doar unul din 20 de cetățeni participă la slujba de duminică, “legea actuală este complet în dezacord cu realitatea vieții de astăzi”, a declarat Stefan Naas, șeful grupului parlamentar liberal FDP din Hessa, care face lobby pentru schimbare.

“O duminică pașnică și liniștită nu este subminată de vânzarea unei sticle de lapte și a unei cutii de smântână”, a spus el.

În ultimele trei decenii, Germania a renunțat deja la majoritatea restricțiilor care, până în 1996, obligau magazinele să se închidă la ora 18.30 în zilele lucrătoare. Cu toate acestea, interdicția de duminică a fost menținută pentru majoritatea afacerilor, cu excepția restaurantelor, stațiilor de carburanți, chioșcurilor și farmaciilor.

Stäb a fost ferm convins că impactul asupra spiritualității religioase a fost inexistent și a subliniat că Tegut nu s-a confruntat niciodată cu vreun conflict cu comunitățile religioase. “Într-un caz, biserica catolică este chiar proprietarul nostru, iar pastorul nu a ridicat niciodată nicio problemă.”

Supranumite “teo”, într-un omagiu adus regretatului fondator al Tegut, Theo Gutberlet, magazinele au dimensiunea unui apartament cu un dormitor.

“Teo de la Tegut este unul dintre cele mai inovatoare formate noi din comerțul cu amănuntul din Germania”, a declarat Stephan Rüschen, profesor de comerț cu amănuntul la Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Württemberg din Heilbronn, subliniind cât de importante sunt aceste magazine pentru comunitățile rurale, unde magazinele alimentare au dispărut de mult timp, iar magazinele mari se află adesea la kilometri distanță.

Noile teo-uri erau adesea sărbătorite cu o petrecere în sat, iar “primim mai multe cereri de a deschide acum unele de la municipalități decât putem satisface”, a spus Stäb.

Tegut nu dezvăluie detalii financiare despre magazinele sale automatizate, dar Stäb a declarat că “suntem mai mult decât mulțumiți de performanța vânzărilor, precum și de feedback-ul din partea locuitorilor locali”. De asemenea, el a subliniat că productivitatea magazinului pe metru pătrat este superioară celei a supermarketurilor tradiționale.

Pentru a preveni furturile, magazinele colectează datele de identificare ale clienților de pe cardul de plată înainte de a intra și se bazează pe CCTV. Odată intrați, cumpărătorii se pot plimba și pot alege produse de pe rafturi, pe care apoi le scanează și le plătesc la o casă de marcat. Stäb a recunoscut că furtul din magazine reprezintă o problemă puțin mai mare decât în cazul supermarketurilor obișnuite, dar a subliniat că acest lucru nu le face neviabile.

Pentru Tegut, pierderea vânzărilor de duminică a fost dureroasă din punct de vedere economic, deoarece această zi reprezenta aproximativ 25-30% din comerțul săptămânal al teilor, a declarat Stäb.

De la pronunțarea hotărârii, Tegut a pus pe pauză expansiunea capitalistă a supermarketurilor teo în statul său de origine.

Dar mai mult de o duzină dintre magazinele sale automatizate rămân deschise duminica în alte landuri germane, cum ar fi Bavaria și Baden-Württemberg, deoarece hotărârea se aplică doar în Hesse. Chiar și pe teritoriul Hessiei, lacunele juridice permit ca trei magazine care se află în apropierea gărilor să fie deschise duminica.

Între timp, guvernul landului Hesse a indicat că este dispus să modifice legea landului pentru a crea o excepție legală pentru supermarketurile automatizate. Unele state germane, printre care Bavaria și Baden-Württemberg, au creat deja lacune similare.

Naas de la FDP a declarat că problema ar putea fi rezolvată până în vară.

“Ideea că duminicile ar trebui să fie sacrosancte pare din ce în ce mai mult o rămășiță din anii 1950”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: