Cum investești la bursă cu un buget mic? (P)

XTB oct. 5, 2022 0 comentarii
Cum-investești-la-bursă-cu-un-buget-mic

Mulți dintre noi ne dorim să investim la bursă, dar ezităm pentru că, atunci când luăm în calcul toate cheltuielile zilnice, bugetul care ne rămâne ni se pare „prea mic” pentru a începe să tranzacționăm.

Ar trebui, oare, să așteptăm vremurile „mai bune” în care vom câștiga mai mult?

Dar dacă aceste „vremuri” nu vor veni prea curând, ci, dimpotrivă, obligațiile familiale și cheltuielile se vor mări? 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Și să nu uităm un lucru foarte important: investițiile nu se bazează „pe noroc”, ci pe strategie!

În consecință, iată care sunt principalele strategii pe care le putem folosi pentru a investi chiar și atunci când dispunem de un buget mic.

  1. Nu este necesar să deținem activul de bază. Putem alege CFD-urile.

Atunci când deținem CFD-uri (contracte pentru diferență), nu deţinem activul de bază, ci tranzacționăm, practic, modificarea preţului acestuia. 

Putem câștiga nu doar atunci când prețul unei acțiuni, indice bursier sau marfă crește, ci și atunci când prețul acesteia este în scădere. 

Cum? Foarte simplu! Putem deschide nu doar o poziție „long”, clasică, atunci când piața este în creștere, ci și o poziție „short”, dacă estimăm un trend descendent al pieței.

CFD-urile sunt „produse cu levier”. Așadar, nu trebuie să depunem la început decât de o sumă mică de bani pentru a câştiga o expunere relevantă pe pieţe.

Atenție! În cazul în care preţul se va modifica în sens invers față de estimările noastre, atunci este evident că vom suferi o pierdere pe măsură.

De aceea, CFD-urile sunt produse financiare care necesită strategii de tranzacționare bine puse la punct, după ce am devenit deja familiarizați cu domeniul. 

Așadar, este extrem de important să găsim un broker care ne poate pune la dispoziție un cont demo gratuit, pentru a exersa acest tip de investiție mai riscantă, precum XTB, casă de brokeraj pe burse internaționale. 

  1. Ne putem specializa în investițiile cu „efect de levier” 

Putem utiliza așa-numitul „efect de levier” pentru a tranzacționa CFD-uri pe toate clasele de active.

În cazul investițiilor cu efect de levier, nu trebuie să deținem un capital mare la început pentru a efectua tranzacții de valoare mare. 

Atenție! Acest lucru implică, totuși, un risc ridicat. De ce? Cu cât valoarea tranzacției este mai mare, cu atât sunt mai semnificative efectele fluctuației pieței asupra rezultatului întregii tranzacții, fie că este vorba de profit, fie de pierdere.

De exemplu, putem controla efectiv 60.000 de Euro cu un efect de levier de 30: 1, dar noi dispunem de fapt doar de 2.000 de Euro. În acest mod, putem aloca sume mai mari pe diferite poziții din portofoliul nostru. 

În schimb, nu trebuie să uităm nici o clipă că acest lucru implică și un risc mai mare, deoarece atât câștigurile, cât și pierderile se vor raporta, astfel, la întreaga sumă de 60.000 de Euro!

  1. Învățăm să utilizăm bine „marja”, element de bază al investițiilor cu levier

În tranzacționarea clasică, trebuie să plătim întreaga valoare a instrumentului pe care vrem să îl cumpărăm. 

Pe de altă parte, tranzacționarea în marjă ne ajută să beneficiem la maximum de capitalul nostru. Și aceasta pentru că putem activa poziții mai mari folosind doar „o fracție” din valoarea nominală a tranzacției. Practic, această fracție este „blocată în marjă”, similar unei garanții.

Marja, cunoscută și sub numele de depozit în marjă, este suma necesară spre a fi blocată ca să poți plasa o tranzacție.

Efectul de levier este similar cu un „împrumut” acordat de un broker în schimbul gajării unei marje. Aceasta permite luarea unei poziții mai mari pe piață. Totuși, acest „împrumut” nu implică nici o datorie sub formă de dobânzi sau comisioane. În plus, metoda poate fi utilizată oricând în timpul tranzacționării.

Calculatorul de trading disponibil, la XTB,  în platforma xStation, un produs ușor de accesat, ne ajută să facem toate estimările necesare pentru tranzacționarea în marjă, simplu și în mod eficient.

  1. Învățăm să reacționăm rapid, în cazul unei volatilități crescute 

În cazul în care marja pentru o poziție începe să se diminueze, există opțiunea de a primi notificări pentru suplimentarea acesteia. Acest lucu se numește „apel în marjă”. 

Atenție! Dacă piața continuă să se deplaseze în direcția nefavorabilă, tranzacția va fi închisă automat. 

Mai mult, în absența unor noi fonduri disponibile în cont, pozițiile vor fi închise automat cu o pierdere.

Trebuie să verificăm mereu nivelul marjei, deoarece este un aspect vital pentru menținerea pozițiilor deschise.

Levierul financiar necesită cheltuieli de capital minime, în schimb rezultatele tranzacționării se bazează pe dimensiunea totală a poziției pe care reușim să o controlăm. 

Tranzacționarea cu levier este relativ riscantă deoarece, la fel ca și profiturile, pierderile pot să fie, de asemenea, amplificate, în cazul în care piața se îndreaptă în direcția opusă celei asumate. 

  1. Îmbunătățirea continuă a cunoștiințelor financiare

Pentru a fi un trader eficient trebuie să cunoaștem cât mai bine domeniul investițiilor și să ne perfecționăm constant cunoștințele. 

XTB România a creat o adevărată școală de investiții și pune la dispoziție, gratuit, direct de pe site, resurse educaţionale pregătite de experți, pentru toate nivelurile de experienţă, tutoriale video, webinare și multe altele.

Tranzacționarea poate avea un efect psihologic diferit asupra oamenilor, în funcție de caracterul fiecăruia. 

Emoțiile necontrolate îi pot determina pe unii dintre noi să activeze tranzacții din impuls, adesea chiar iraționale. 

De aceea, experții financiari ne recomandă să alcătuim mereu un plan de tranzacționare, care ne va ajuta să rămânem concentrați pe fiecare tranzacție și să facem alegeri raționale, în cunoștință de cauză.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

By XTB