Cum își gestionează românii cheltuielile: 71% au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

Doar 38% dintre români își urmăresc cheltuielile și le prioritizează corect, iar 71% recunosc că au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine, arată un studiu privind cunoștințele financiare realizat de Banca Comercială Română împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research.

Datele studiului indică faptul că 1 din 2 români preferă să ceară sfaturi financiare de la familie și prieteni, în timp ce doar 24% dintre români solicită consultanță financiară specializată. În plus, mai mult de jumătate dintre românii care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, iar 27% dintre ei preferă să economisească banii cash.

Cercetarea evidențiază o nevoie de facilitare a accesului la informații financiare, pentru că lipsa sfaturilor specializate îi expune pe români la vulnerabilitate, iar alegerile financiare greșite le afectează nivelul de satisfacție și calitatea vieții. Studiul realizat în august 2021 prezintă o serie de cunoștințe și comportamente asociate cu educația financiară:

  • 58% dintre respondenți recunosc că nu au avut acces la informații financiare sau interes pentru a-și îmbunătăți nivelul de educație financiară;
  • 52% dintre respondenți preferă să ceară sfaturi de la familie și prieteni, în timp ce doar 24% apelează la un expert bancar sau un specialist în finanțe;
  • Lipsa unui sfat specializat îi expune la vulnerabilitate, iar acest lucru se simte în buzunar: 71% au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru că erau ieftine, 65% au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă, iar 62% nu își monitorizează cheltuielile sau le prioritizează greșit;
  • Pentru 1 din 5 respondenți, situația financiară este cel mai important aspect al vieții lor, însă, în același timp, doar 1 din 4 români se declară mulțumiți de situația lor financiară.

BCR oferă, în acest context, și o serie de sfaturi concrete de educație financiară:

  • Regula 50/30/20 de împărțire corectă a bugetului: 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii și investiții.
  • Întâi eu –  plătește-te pe tine prima dată. Economisește întâi, cheltuie după din ce a rămas.
  • 24H – amână achiziția unui lucru cel puțin 24 de ore pentru a te asigura că ai nevoie de el.
  • Fondul de urgență – fă-ți un fond de rezervă, unde trebuie strânse între 3-6 salarii lunare.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *