Raportul mult-așteptat al lui Mario Draghi privind modul în care economia Uniunii Europene poate deveni mai competitivă va fi probabil amânat până în septembrie, potrivit Politico.eu, publicație care citează persoane care lucrează cu fostul prim-ministru italian.
Draghi, un mare împătimit al politicii UE căruia i se atribuie meritul de a fi salvat moneda euro în calitate de șef al Băncii Centrale Europene, a fost însărcinat să elaboreze un proiect de revizuire a normelor blocului comunitar pentru a ajuta întreprinderile să facă față rivalilor din Statele Unite și China.
Raportul său către șefii UE de la Bruxelles era așteptat luna aceasta, dar acum este aproape sigur că va fi amânat pentru septembrie, în timp ce Ursula von der Leyen lucrează cu normă întreagă pentru a-și asigura sprijinul de care are nevoie din partea deputaților europeni pentru a obține un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene.
Vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece subiectul este sensibil, persoanele familiarizate cu activitatea lui Draghi au declarat că raportul ar putea fi gata de îndată ce von der Leyen îl dorește. Întrebarea este când va fi aceasta.
“Cel mai probabil [publicarea] va avea loc în septembrie”, a declarat unul dintre asistenții lui Draghi pentru POLITICO, subliniind că deciziile privind calendarul depind de Comisia Europeană. “Dl Draghi este pregătit să se conformeze oricărei solicitări venite din partea biroului președintelui”, a spus persoana respectivă.
O a doua persoană la curent cu lucrările la raport a confirmat că este mai probabil ca acesta să fie prezentat după vară
Von der Leyen, care l-a însărcinat pe Draghi să efectueze această activitate, a fost nominalizată de liderii naționali ai blocului pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE. Ea se va confrunta însă cu un vot pe muchie de cuțit în Parlamentul European pentru confirmarea numirii sale la 18 iulie, chiar înainte ca majoritatea elitei politice europene să plece în vacanța de vară.
Ursula Von der Leyen, care l-a însărcinat pe Draghi să își desfășoare activitatea, a fost nominalizată pentru un al doilea mandat. | Sedat Suna/Getty Images
Raportul va alimenta o dezbatere mai amplă cu privire la ceea ce trebuie să facă UE pentru următoarea legislatură și se așteaptă să facă senzație.
Studiul lui Draghi ar fi trebuit să fie prezentat la sfârșitul lunii iunie, imediat după alegerile europene și chiar înainte ca liderii UE să se întâlnească pentru a decide cine ar trebui să ocupe funcțiile de conducere pentru următorul mandat. Data publicării a fost apoi amânată până la jumătatea lunii iulie.
Ambele persoane au declarat pentru POLITICO că raportul ar putea fi pregătit rapid, dacă este necesar, una spunând că ar putea fi prezentat în termen de două zile, iar cealaltă spunând că ar fi nevoie doar de câteva ajustări.Comisia nu a fost clară cu privire la momentul în care raportul ar trebui prezentat. Atunci când reporterii au cerut o dată, purtătorul de cuvânt șef al Comisiei, Eric Mamer, a răspuns simplu:”Nu pot”.
Într-un răspuns oficial la un deputat francez privind calendarul raportului, von der Leyen a declarat la 8 iulie că acesta “se află încă în faza de redactare”.
Așteptările sunt mari cu privire la ceea ce va propune Draghi.
Acesta este unul dintre puținii factori de decizie politică respectați în UE care a ocupat poziții politice și tehnocrate influente, fiind prim-ministru al Italiei atunci când țara decidea cum să cheltuiască fondul UE de redresare în caz de pandemie pentru a stimula creșterea.
“M-aș [aștepta] ca raportul Draghi să se bazeze pe o analiză care să explice de ce creșterea productivității în UE a rămas în urmă și să utilizeze această analiză pentru a deriva implicațiile politice”, a declarat Jeromin Zettelmeyer, director al think tank-ului Bruegel, pentru POLITICO în luna mai.