Cum să îți urmărești cheltuielile în mod simplu. Un buget personal este ușor de făcut dacă îl abordezi ca pe spălatul rufelor

Pe scurt

  • Bugetare continuă: Gestionarea banilor trebuie să fie un proces constant, asemenea unei sarcini recurente precum spălatul rufelor, și nu o acțiune singulară.
  • Evitați autocrítica: Este esențial să abordăm bugetarea fără judecăți personale și să acceptăm situația financiară așa cum este, pentru a lua decizii obiective și benefice.
  • Începerea cu mici victorii: Stabilirea unor obiective financiare simple, cum ar fi plata la timp a facturilor sau economisirea sumelor mici, poate să formeze obiceiuri sănătoase de gestionare a banilor.
  • Imperfecțiune acceptată: Bugetul nu trebuie să fie perfect sau estetic, ci practic și funcțional, adaptat nevoilor financiare individuale.
Articolul integral continuă mai jos
calcule buget Foto: Pixabay

Procesul de a creat un buget personal pe baza veniturilor și cheltuielilor personale poate fi dificil. Dacă ai avut dificultăți în a crea și a menține un buget funcțional, aceste linii directoare te pot ajuta să îți gestionezi banii.

Experții în bani îți vor da asigurări că crearea unui buget de succes este simplă. „Doar urmărește-ți veniturile și cheltuielile și asigură-te că al doilea număr este mai mic decât primul,” spun ei, adesea cu un ton care te face să crezi că sunt îngrijorați de capacitatea ta de a-ți lega șireturile.

Dar majoritatea oamenilor trebuie să învețe cum să facă aceste lucruri, care se presupune că sunt simple, scrie Fast Company.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Dacă gestionarea banilor nu îți vine natural, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să creezi și să menții un buget care să se potrivească vieții tale.

Tratează bugetul personal ca pe spălatul rufelor

Spălatul rufelor este o sarcină nesfârșită. Niciodată nu vei termina de spălat toate rufele, pentru că altele noi se vor murdări între timp.

Gestionarea banilor este, în același mod, o sarcină nesfârșită. De fapt, bugetarea adesea eșuează pentru că cel care face bugetul nu trece dincolo de prima verificare a banilor săi. Vrem să facem bugetul o singură dată și să uităm că trebuie făcut iar și iar.

Dacă nu ai acceptat natura continuă a bugetării, probabil că „bugetezi” doar sporadic. Aceasta ar putea însemna să te așezi cu aplicația de banking pentru a verifica cheltuielile și poate include chiar și un plan pentru cât intenționezi să cheltuiești în viitor. Apoi, bugetul este adesea uitat până când vine următoarea dată când te grăbești să îți plătești facturile.

Problema tratării bugetului personal ca pe un eveniment singular este că faci echivalentul financiar al spălării lenjeriei doar o dată pe an. O să rămâi fără bani/lenjerie curată într-un final — și nimănui nu-i plac opțiunile când se întâmplă asta.

Este mult mai bine să te apuci de bugetul personal conștientizând va trebui să aloci puțin timp pentru aceasta săptămânal, așa cum este mai bine să abordezi spălarea rufelor regulat, decât doar atunci când ai rămas fără haine curate mai multe zile la rând.

  • Cum să faci acest lucru

Acceptarea faptului că bugetarea este o sarcină regulată este aproape jumătate din bătălie. Dar asta nu va face mai ușor să să îți faci timp pentru o nouă sarcină săptămânală.

De aceea, cei care sunt noi în bugetare ar putea vrea să asocieze literalmente spălarea rufelor cu gestionarea banilor. Poți considera că timpul în care chiloții tăi sunt la spălat sau la uscat este „timp liber” în ziua de spălat rufe, care ar putea fi un moment excelent pentru a lucra la gestionarea banilor. Acest lucru te va ajuta să construiești obiceiul și să conectezi importanța bugetării cu cea a spălării rufelor.

Evită să te judeci

Odată ce ai acceptat natura repetitivă a gestionării banilor, următoarea mare piedică este autocritica.

Există câteva forme pe care le poate lua acest tip de judecată. Unii se auto-învinovățesc pentru alegerile financiare din trecut pentru care încă plătesc, concluzionând că nu vor fi niciodată buni cu banii. Alții își compară veniturile sau stilul de viață cu altcineva care pare să se descurce mai bine. Și mulți se pun singuri în situația de a eșua, hotărând că viitorul lor sine va fi perfect capabil să renunțe la obiceiurile costisitoare dintr-o dată.

Fiecare dintre aceste tipuri de auto-judecăți poate deraia un buget. Când te judeci pe tine și pe banii tăi în oricare dintre aceste moduri, măsori realitatea în raport cu ceea ce „ar trebui” să fie adevărat. Din păcate, realitatea câștigă întotdeauna, iar auto-judecarea te face doar să te simți rău.

De aceea, bugetarea trebuie făcută într-un loc liber de judecăți. Situația ta financiară nu este nici bună, nici rea; nici morală, nici imorală. Ea este pur și simplu așa cum este, iar acceptarea acestui fapt îți va permite să iei cele mai benefice decizii pentru obiectivele tale.

  • Cum să faci acest lucru

Ar trebui să petreci primele sesiuni de bugetare pur și simplu adunând informații despre banii tăi. Nu trebuie să iei nicio decizie despre niciunul dintre numerele pe care le descoperi. Gândește-te la tine ca la o versiune contabilă a lui Indiana Jones, care sapă în înregistrările istorice fără niciun fel de judecată.

Aceasta înseamnă, în mod specific, să folosești primele tale săptămâni de bugetare pentru a descoperi răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Cât venit pot aștepta lunar?
  • Care sunt cheltuielile fixe lunare? Acestea ar putea include: Chirie, Utilități, inclusiv telefon mobil și date/Wi-Fi (dacă acestea variază, calculează media lunară pe ultimele 12 luni), plata mașinii, asigurare auto, plata unui împrumut de nevoi personale, Pensia alimentară sau sprijinul pentru copii, Cheltuieli pentru grădiniță, Abonamente lunare (de exemplu, abonament la sală).
  • Care este costul mediu lunar al cheltuielilor variabile? Folosește cel puțin trei luni de date pentru următoarele cheltuieli pentru a calcula costul mediu lunar: Produse alimentare, Medicamente, Consulturi medicale, Asigurare locuință, Întreținerea și repararea mașinii, Întreținerea și repararea locuinței, Plăți pentru carduri de credit.
  • Care este costul mediu lunar al cheltuielilor discreționare? Acestea ar putea include: Distracție, Mese în oraș, Îngrijire personală (coafuri, etc), Îmbrăcăminte, Hobby-uri, Cadouri.

Numerele pe care le calculezi din acest exercițiu sunt doar informații. Adunarea acestora fără a face judecăți sau decizii te va ajuta să te simți confortabil cu ideea de a îndepărta ego-ul din procesul de bugetare.

Țintește pentru mici victorii

Dacă ești o persoană dezorganizată, abia în ziua în care vei decide să îți faci patul în fiecare zi vei începe să faci progrese cu dezorganizarea. Asta nu va rezolva alte lucruri, precum teancurile de hârtii, hainele, vasele și proiectele neterminate de prin casă. Dar a avea un pat ordonat este un lucru mic și ușor pe care îl poți face și care ajută ca spațiul să pară mai îngrijit. După ce acesta devine un obicei, va fi mai ușor să pui lucrurile la loc în dormitor.

La fel și în cazul bugetării, ar trebui să țintești pentru victorii mici similare în gestionarea banilor, deoarece este mult mai ușor să construiești un obicei din rutine mici decât să încerci să devii expert în bani peste noapte.

  • Cum să faci acest lucru

Există o serie de mici victorii financiare care te pot ajuta să construiești obiceiul de bugetare. Unele dintre abilitățile timpurii pe care să te concentrezi ar putea include:

  • Plata tuturor facturilor la timp
  • Transferarea unei sume mici într-un fond de urgență odată cu fiecare salariu
  • Plata unei sume mai mari decât suma minimă pe carduri de credit sau alte datorii
  • Să iei prânzul de acasă o zi pe săptămână

Alege una dintre aceste abilități și repetă-o până devine un obicei. Acest lucru te va ajuta să creezi o fundație pentru practica ta de bugetare. Chiar dacă sunt acțiuni mici, repetarea și obiceiul le vor permite să îți îmbunătățească finanțele și să îți ofere succesuri pe care să le construiești.

Bugetul perfect imperfect

Așa cum casa ta nu va arăta niciodată ca ceva dintr-o revistă dacă ești o persoană dezordonată, nici bugetul tău nu va avea niciodată simetria perfectă descrisă de experții financiari. Dar bugetul tău nu trebuie să fie frumos sau perfect—trebuie doar să facă viața ta financiară mai ușor de gestionat.

Pentru a crea propriul buget de succes, începe prin a trata gestionarea banilor mai mult ca pe spălatul rufelor. Este ceva ce trebuie să faci regulat, altfel se va acumula. Când începi un nou obicei de bugetare, angajează-te doar să aduni informații fără judecată. Vei lua decizii mai bune dacă îndepărtezi reacția de judecată față de numerele pe care le descoperi. În final, țintește pentru mici victorii financiare, în loc să încerci să îți refaci complet finanțele dintr-o dată. Renunțând la ideea de perfecțiune te va ajuta să înveți să iubești bugetul tău, cu toate imperfecțiunile sale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.