Cum să obții o mărire de salariu fără să îți schimbi locul de muncă sau fără să ceri șefului o mărire

bani economii financiar Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Construirea unei cariere nu mai este ca pe vremuri. Oamenii obișnuiau să își poată începe cariera la o companie și să câștige suficient venit pentru a trăi confortabil și a se pensiona din salariul în creștere la aceeași companie. Unul din patru adulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani a schimbat cel puțin o dată compania între 2018 și 2023, iar 62% dintre aceștia au declarat că urmărirea unui salariu mai mare îi motivează. Este ușor de înțeles de ce tinerii ar putea continua să schimbe locul de muncă, având în vedere costul în creștere al bunurilor, în special al locuințelor și povara finanțării propriei pensii.

În ciuda schimbării de paradigmă în ceea ce privește construirea carierei, nu toată lumea dorește să schimbe locul de muncă și nu toată lumea ar trebui să o facă orbește. Iată cum să îți oferi o mărire de salariu fără să schimbi locul de muncă sau să îți implici șeful, conform Entrepreneur.

Beneficiile unui audit al cheltuielilor

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Efectuarea unui audit al cheltuielilor te poate ajuta să „descoperi” venituri suplimentare de sute de lei în plus pe lună. Unii folosesc banii pentru a investi pe piața bursieră sau pentru a plăti facturi vechi. Auditurile cheltuielilor sunt o soluție cu efort redus și timp redus pentru a avea bani în plus în fiecare lună. De asemenea, este mult mai ușor decât să încerci să îți schimbi locul de muncă sau să începi o nouă activitate secundară.

Uneori, un audit al cheltuielilor poate părea un pas în direcția greșită. Nu câștigi mai mulți bani, dar economisești destul de mult, iar acest lucru poate face o mare diferență în finanțele tale. Economisirea banilor nu pare la fel de fascinantă ca și câștigarea mai multor bani, dar economisirea este câteodată cel mai bun punct de plecare.

Cei 7 pași pentru efectuarea unui audit al cheltuielilor

Realizarea unui audit al cheltuielilor este simplă și poate dura doar una sau două ore. Iată cum se face:

1. Analizează cheltuielile din ultimele trei luni
Adună-ți toate extrasele de cont de la bănci și de pe cardurile de credit pentru a obține o listă a tuturor cheltuielilor din ultimele trei luni (cel puțin). Printează-le sau copiază-le și lipește-le pe o foaie de calcul sau într-un Excel, unde fiecare rând are un articol, o descriere și suma care v-a costat.

2. Identifică dacă fiecare cheltuială este o dorință sau o nevoie
Identifică dacă fiecare cheltuială a fost o nevoie sau o dorință. Acest lucru te va ajuta să dezvolți o conștientizare la nivel elementar a cheltuielilor tale și te va ajuta să creezi un plan informat într-o etapă ulterioară.

3. Atribuie un scor de fericire fiecărei cheltuieli
Evaluează fiecare cheltuială pe o scară de la unu la trei, unde unu este nefericit, doi este neutru și trei este fericit. Cheltuielile intenționate înseamnă mai mult decât a-ți cumpăra nevoile sau dorințele; înseamnă, de asemenea, să-ți cheltuiești banii pe lucruri pe care le prețuiești și care îți aduc fericire.

4. Reflectă asupra cheltuielilor tale
După parcurgerea etapelor de la unu la trei, reflectă asupra cheltuielilor tale. Pune-ți următoarele întrebări:

  • Există cheltuieli care te-au surprins?
  • Cheltui la fel de mulți bani pe cât ți-ai imaginat?
  • Cheltuielile tale sunt aliniate cu obiectivele și valorile tale financiare?
  • Cât de mult cheltui pentru nevoile tale față de dorințe și cât de mult cheltui în funcție de scorurile tale de fericire?
  • Cheltuielile tale exprimă cine ești sau cine vrei să fii ca persoană?

Dacă ești interesat să te pensionezi mai devreme, recomandăm să calculezi cât timp îți va lua să te pensionezi pe baza stilului tău de viață actual pornind din acest moment. Calculează cât bani crezi că ai nevoie pentru a avea o pensie liniștită. Utilizează un calculator de pensionare pentru a determina cât timp îți va lua să pui bani deoparte pentru a ajunge la această sumă. Ești confortabil cu acest termen?

5. Fă un plan pentru a reduce, păstra sau elimina fiecare cheltuială
Fiecare element ar trebui să primească fie o etichetă de tăiere, păstrare sau eliminare. Pentru a construi un impuls, începe prin a elimina lucruri fără de care poți trăi fericit. Păstrează tot ceea ce îți aduce cea mai mare fericire. Începe să reduci primele trei cheltuieli pentru a optimiza cele mai mari economii. Pentru majoritatea oamenilor, acestea sunt mâncarea, locuința și transportul. Vezi dacă faci risipă alimentară și astfel vei economisi bani pentru mâncare.  Îți poți optimiza casa cu investiții minore pentru a reduce cheltuielile (de exemplu energetice) pe termen lung? Poți lua bicicleta sau metroul în loc de mașina personală pentru a economisi bani pe carburant?

6. Reflectă asupra planului tău

Acum că ai un plan, cât de mult estimezi să economisești? Cum influențează acest lucru calendarul tău de pensionare? Puterea economisirii constă în faptul că reducerea pentru totdeauna a unei achiziții fără sens scade costul total de care ai nevoie pentru a te pensiona.

7. Implementează planul
Acesta este momentul în care se întâmplă magia. Începe cu elementele care nu îți vor lua prea mult timp, pentru un impuls de dopamină, care te va ajuta să treci la elementele care pot necesita ceva mai mult timp. De exemplu, dacă decizi că vrei să te muți într-o locuință mai mică sau să îți vinzi mașina pentru o opțiune eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, acestea ar putea necesita ceva mai mult timp, dar poți face câte un lucru la un moment dat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: