Cum să obții un loc de muncă în era inteligenței artificiale, potrivit unui executiv de top din LinkedIn

inteligenta artificiala, munca, piata muncii, angajati

Daniel Shapero lucrează la LinkedIn din 2008, când Marea Recesiune a zguduit piața muncii. De atunci, el a urcat în ierarhie până a devenit directorul de operațiuni al companiei, ghidând platforma prin schimbări strategice semnificative. Deținută în prezent de Microsoft Corp, rețeaua de rețele profesionale se confruntă cu următoarea mare transformare: inteligența artificială. El a acordat un interviu Bloomberg.

Vom începe cu AI, subiectul zilei. Ce ați auzit?

Cea mai mare necunoscută și, probabil, cea mai mare schimbare, este că aproape fiecare rol va fi rescris în contextul AI. De la ingineri la vânzători, specialiști în marketing, profesioniști în finanțe și avocați – toată lumea va folosi AI într-un fel sau altul. Și atunci cum se gândește echipa de talente la angajarea de oameni pe baza cunoștințelor de valorificare a AI? Și cum îi echipează pe oameni pentru a învăța noile competențe necesare?

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

S-ar putea spune că este cea mai mare transformare a competențelor prin care vom trece în timpul vieții noastre. S-ar putea spune chiar că una dintre cele mai importante competențe în orice loc de muncă va fi tocmai înțelegerea modului în care să deblochezi puterea inteligenței artificiale în viața de zi cu zi. Și aceasta este o evoluție destul de bruscă a ceea ce va fi necesar pentru a avea succes.

Care credeți că vor fi principalele competențe care vor fi solicitate?

În ceea ce privește implementarea tehnologiei IA, cred că aceasta va amplifica tendințele pe care le observăm de ceva timp. Astfel, ați văzut deja un mediu extrem de competitiv pentru cercetătorii de date sau inginerii de platformă.

Înainte ați fi putut spune: „Oh, aceste competențe sunt limitate la un set de companii aflate în fruntea acestor tehnologii”. Cred că vom trece la un mediu în care acest lucru este esențial pentru orice companie care dorește să implementeze tehnologii eficiente de inteligență artificială.

Unele companii merg până la capăt și experimentează cu IA, iar alte companii sunt mai reținute, urmărind cum evoluează lucrurile. Care credeți că este cea mai bună strategie?

Suntem foarte privilegiați să fi văzut unele dintre aceste noi tehnologii înainte ca ele să devină vizibile pe scară largă în lume. Am avut o perspectivă timpurie asupra a ceea ce urma să se întâmple cu ChatGPT, fiind parte a Microsoft. Ne-am reformulat foaia de parcurs a produselor ca urmare a acestui lucru.

Iar întrebarea a fost: Cum poate LinkedIn să devină un produs bazat pe inteligența artificială, așa cum am devenit un produs bazat pe mobil sau un produs bazat pe socializare? Întrebarea referitoare la modul în care AI schimbă fiecare parte a experienței LinkedIn a devenit o misiune pentru întreaga organizație.

Credeți că există un element de inteligență artificială generativă care este supraestimat?

Din punct de vedere tehnologic, numărul de aplicații practice care vor îmbunătăți modul de lucru al oamenilor și care sunt gata acum nu se compară cu nimic din ceea ce am văzut vreodată. De la scrierea unui mesaj, la a te ajuta să te descrii într-un mod atractiv pentru un angajator – acestea sunt lucruri care sunt aici acum.

Faptul că o tehnologie pe care abia am văzut-o acum mai puțin de un an a ajuns să fie utilizată în practică într-o gamă largă de domenii este fără precedent. Așadar, sunt extrem de optimist, atât în ceea ce privește ceea ce este disponibil astăzi. Și apoi vă puteți pune întrebări mai mari cu privire la ceea ce este posibil în viitor. Dar valoarea inteligenței artificiale generative în fluxurile de lucru din multe medii profesionale este foarte reală.

Jamie Dimon a declarat recent că el crede că următoarea generație ar putea avea o săptămână de lucru de trei zile și jumătate. Sunt curios dacă credeți că am putea începe să vedem câștigurile cu productivitatea să dea roade.

Dacă toate aceste beneficii se vor traduce sau nu în timp liber sau dacă ne vom concentra mai mult asupra părților din munca noastră care ne plac și ne inspiră, cred că rămâne de văzut. Dar promisiunea de a petrece mai puțin timp cu sarcinile banale, repetitive sau cu lucrurile care nu ne ating umanitatea – este un aspect pozitiv minunat, iar modul în care traducem acest lucru în modul în care ne trăim viața este o întrebare bună.

Ce sfat i-ați da unui tânăr care intră într-o lume în care IA se schimbă atât de mult?

Aș spune să învățați cum să folosiți instrumentele, să le încercați și să vedeți ce pot face. Oamenii care se simt bine cu aceste instrumente – la fel ca și cei care se simt bine cu tehnologia în general – vor avea oportunități.

Și, la fel de mult cum va exista o cerere de competențe tehnice, va exista o cerere crescută de competențe umane: comunicare și creativitate. Școlile de succes vor fi cele care vor promova aceste tipuri de experiențe de învățare pentru oameni într-un mod care va corespunde cu ceea ce caută angajatorii.

Cel mai bun sfat pentru carieră?

Cele mai bune decizii de carieră pe care le-am luat vreodată au fost legate de oamenii cu care am ajuns să lucrez. Suntem cu toții mai maleabili decât ne credem. Ne adaptăm la mediul în care trăim.

Astfel, cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată a fost atunci când am ales să lucrez cu oameni care mă vor transforma în persoana care îmi doream să fiu, spre deosebire de deciziile de carieră legate de specificul postului sau al sarcinii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. AI nu. IT, da. IT ar trebui sa stie si ultima vertebrata. AI e cercul patratit. Prea scump pt. ce ofera, in special din punct de vedere computational dar puteti continua seria polinomiala.

    La cat de mare e discrepanta intre puturosimea omului ce-i defineste toate valorile, ideologiile si conduitele, si ce implica ‘AI’-ul … nu miroase a bine.

    Partea buna e ca s-a atins asimptotica, urmeaza Picajul !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.