Cum va afecta atacul Rusiei asupra Ucrainei piața construcțiilor din România, alimentată cu fier beton ucrainian?

separatisti prorusi, donbas, lugansk, donețk, ucraina, rebeli, atac, conflict, armat Sursa foto: ANATOLII BOIKO / AFP

România produce foarte puține materiale de construcții, 70% dintre acestea sunt importate. Ba chiar și cele produse aici utilizează materie primă din import. Iar recentul atac al Rusiei asupra Ucrainei va afecta fără îndoială comerțul dintre România și Ucraina.

E cazul polistirenului, ale cărui materii prime, odinioară produse la Arpechim, sunt acum aduse din import. În contextul în care Rusia a declanșat atacul efectiv asupra Ucrainei, România va fi afectată și de aacest lucru, țara vecină fiind unul dintre furnizorii de materiale de construcții ai României.

„Luam materiale de construcții din Ucraina, mai ales fier beton, dar si altele. Fără îndoială că vor fi repercusiuni după ce Rusia a atacat Ucraina. Momentan, e prea devreme să estimăm ce se va întâmpla, dar noi oricum suntem dependenți de materialele de construcții din import în proporție de 70%”, spune, pentru Economedia, Adriana Iftime, președintele Patronatului Societăților de Construcții din România (PSC).

Ca efect, piața construcțiilor din România va avea de suferit, mai ales că fierul beton e utilizat și în lucrările de infrastructură, dar și în cele rezidențiale sau construcția de clădiri de birouri sau de retail.

Deocamdată nu se știe cu cât, conflictul ruso-ucrainian fiind la început, dar fără îndoială impactul va afecta construcțiile din România.

Sursa foto: ANATOLII BOIKO / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *