Cum văd managerii primăvara economică 2021: crește sectorul construcțiilor, scade cererea de servicii

santier construcii Pixabay

 

Managerii din industria prelucrătoare se așteaptă la creștere moderată în următoarele trei luni, cererea de servicii va cunoaşte o scădere, dar cei din sectorul construcțiilor se așteaptă mai ales la creșteri. Datele privind evoluția economiei în această primăvară au fost publicate de Institutul Național de Statistică, în cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2021.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales
varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +41%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere (sold conjunctural -18%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit estimărilor din luna martie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele
trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +17%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%).

Conform estimărilor din luna martie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere
moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -9%). În sectorul de servicii se estimează relativă
stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.