Turismul este lăsat din nou la coadă de programul de guvernare al Guvernului Bolojan și nu există obiective coerente, afirmă Adrian Voican, vicepreședinte ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) și proprietarul Bibi-Touring Touroperator. Potrivit lui, operaționalizarea organizațiilor de management al destinației încă nu are termen, iar turismul de atragere a turiștilor străini este complet ignorat, în timp ce se insistă pe taxarea platformelor precum Booking sau Airbnb, fără politici de sprijin pentru investițiile în infrastructură turistică. Reprezentantul industriei turistice mai afirmă că programul de guvernare ar avea nevoie de KPI, de obiective clare, măsurabile, astfel încât rezultatele să fie măsurabile.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Economedia ia pulsul pieței pe subiectul momentului în România și îi întrebăm pe antreprenori și pe alți reprezentanți ai mediului de afaceri cum se vede, din economia reală, programul trasat de noul guvern Bolojan, și cum îi afectează.
– Cum vedeți programul de guvernare elaborat de noul Guvern și ce efect are asupra industriei/sectorului în care activați?
Programul de guvernare al noului Executiv, în forma actuală, lasă turismul din nou la coadă. Partea dedicată turismului este superficială, incoerentă și lipsită de obiective concrete. În ceea ce privește măsurile pentru turism, nu sunt decât trei puncte, extrem de vagi ca formulare, continuare pe operaționalizarea OMD-urilor, fără termen, fără dată, fără nimic smart, concret, în ciuda nenumăratelor planuri de măsuri detaliate și concrete pe care le-am trimis prin cei pe care îi cunoaștem acolo în viitorul guvern. Susținerea turismului balnear – tot așa, extrem de vag și la modul extrem de general, fără ceva concret anume, fără vouchere sau când sau cui. Sigur, poate nu a fost nici destul timp. Dar avem așteptări ca cei care sunt acolo să ia măsuri concrete, clare, nu așa. Turismul de incoming – respectiv atragerea turiștilor străini – este complet ignorat, în pofida dezechilibrului cronic din balanța valutară. N-am văzut nimic despre prima de incoming ca să aducem turiști străini, pentru că avem nevoie de banii lor, avem un mare deficit al balanței valutare, pentru că pleacă cu 4-5 miliarde de euro mai mult decât vin în țară. Și al treilea punct, susținerea dezvoltării domeniilor schiabile. Cam atât. Trei idei foarte vagi, parcă au fost scrise din fugă, pe WhatsApp, în tramvai, nu parcă au fost studiate, chiar dacă a fost un input destul de important din partea noastră, a organizațiilor patronale și de dezvoltare a turismului din țară.
Participarea la târgurile internaționale este un „must have”. Dacă nu ai asta, dispari. E cum ai lua nota 5 la examen. Trebuie să fii acolo ca să treci. Întregul document programatic amestecă idei bune cu generalități formulate în grabă.
– Cum vi se pare echilibrul creștere de taxe – reduceri de cheltuieli?
Creșterea impozitului pe dividende este o măsură injustă, pentru că e deja taxat o dată impozitul pe profit în România. Dar văd un amestec inserat rapid între lucruri mai concrete și mai clare și idei generale puse din fugă. Nu pare un material închegat cap-coadă, dar am încredere, am speranță că acest program de guvernare va fi clarificat, structurat, organizat și că va avea KPI-uri clari, că vor fi și obiective inspiraționale, dar că vor fi și rezultate cheie măsurabile, cu impact, ca să aibă sens și credibilitate.
– Vedeți programul de guvernare ca pe un plan de dezvoltare, comparativ cu cum arată planurile de dezvoltare din business?
Sunt sceptic și în privința noului minister care reunește economia, digitalizarea, antreprenoriatul și turismul sub aceeași umbrelă. Acest model diluează importanța fiecărui sector. Înțelegem că s-a dorit să existe o reducere a numărului de ministere ca să fie mai puține, dar să creezi un minister al economiei, antreprenoriatului, digitalizării și turismului înseamnă să încerci să pui o singură etichetă la un domeniu extrem de complex, care nu poate fi expediat așa cu multe „și”-uri de legătură. Poate n-a fost timp, pentru că acolo sunt oameni valoroși care au ajuns și au activat în turism, care au expertiză și de conducere antreprenorială și de implicare în turism. Dar ceea ce am văzut eu scris aici, probabil că ei n-au ajuns încă să-și spună cuvântul acolo. E o înșiruire rapidă și foarte neomogenă, adică la unele domenii e mai concret, la altele e foarte vag.
Noi cerem obiective clare, măsurabile, fără de care nu se pot evalua rezultatele unui program de guvernare. De exemplu, o țintă națională de 10% din PIB generat de turism și atragerea a 10 milioane de turiști străini. Nu poți să măsori rezultatele unui program de guvernare dacă n-are parametrii măsurabili. Spre exemplu: în șase luni înființăm OMD-ul național care va avea buget de 30 de milioane de euro anual sau vom avea programe de promovare internațională multianuale, ca să poți să te înscrii în ianuarie și februarie la târguri fără să aștepți să se aprobe bugetul pe anul următor. Apoi, vrem 10 milioane de turiști străini și vrem 10% contribuție din PIB. De aici începi, de la niște obiective clare. Dacă nu le văd în programul de guvernare, sigur, sunt dezamăgit.
Produs turistic avem, lipsesc promovarea și tehnologia. Turismul de evenimente a făcut salturile cele mai spectaculoase în ultimii ani. O altă problemă este lipsa stimulentelor pentru turismul intern, în special lipsa voucherelor de vacanță sau a unei măsuri echivalente. În schimb, se insistă pe taxarea platformelor precum Booking sau Airbnb, fără politici de sprijin pentru investițiile în infrastructură turistică. Nu văd nimic despre păstrarea banilor în țară, gen stimularea investițiilor în turism, prin vouchere de vacanță sau o altă măsură alternativă. Am văzut că vor doar să impoziteze platformele de închiriere pe termen scurt, gen Booking și Airbnb. Ok, vor să pună impozite mai mari. Dar unde este stimularea dezvoltării turismului, atragerea de bani în construcția de hoteluri și facilități de petrecere a timpului liber? Nu văd. M-am bucurat să văd că există în continuare focus pe autostrăzi în România, e transport, dar e și despre turism. Dar, repet, e subțire ce văd eu în programul de guvernare legat de turism. Cu toate acestea, nu îmi pierd complet încrederea și vom colabora cu noul ministru la fel ca în trecut, în ciuda instabilității din administrație. O să luăm de la capăt și cu acest nou ministru așa cum am făcut-o și în trecut, cu speranță, pentru că nu se poate altfel. Dar am schimbat vreo 30 de miniștri și vreo 50 de secretari de stat cu care am tot povestit de la început despre turism.
Avem nevoie de un OMD național funcțional, cu buget propriu și surse de finanțare, prin instituirea unei taxe turistice. Un OMD național care să reprezinte România și să aibă buget de 30 de milioane de euro, să instaureze acea taxă de 1 euro pe noaptea de cazare, ca să strângem acest buget de 30 de milioane de euro, pentru că altfel nu vom avea buget niciodată de promovare, degeaba am construi un organism, să avem ținte clare, 10% din PIB și 10 milioane de turiști străini în următorii ani, nu neapărat într-un an, dar să vedem că avem acest obiectivul ăsta.