Cum verifici impactul pe care îl vor avea pentru afacerea ta noile reglementări UE asupra utilizării AI

inteligenta artificiala, AI, tehnologie Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

Legea privind inteligența artificială afectează în mod direct întreprinderile care își desfășoară activitatea în UE, indiferent dacă acestea sunt furnizori (cei care dezvoltă sistemele), utilizatori (denumiți „implementatori”), importatori, distribuitori sau producători de sisteme de AI.

EU AI Act Compliance Checker este un formular destinat celor care vor să verifice categoria de risc în care se află sistemul lor: inacceptabil, ridicat, limitat, minim sau exclus. Fiecare clasă are reglementări și cerințe diferite pentru organizațiile care dezvoltă sau utilizează sisteme AI.

Chestionarul interactiv include întrebări precum tipul de entitate, împreună cu definițiile din Articolul 3 al actului AI, ce modificări sunt aplicate sistemului și scopul utilizării, printre altele. Apoi livrează un răspuns personalizat cu pasajele actului care sunt de interes pentru afacerea descrisă.

Cei de la AIact.eu au dezvoltat un instrument de verificare a conformității cu Legea privind AI, pentru a ajuta IMM-urile și întreprinderile nou-înființate europene să înțeleagă mai bine dacă ar putea avea astfel de obligații legale sau dacă ar putea pune în aplicare legea doar pentru a-și face afacerea să pară mai demnă de încredere. Chestionarul poate ajuta la obținerea unei indicații cu privire la obligațiile cu care s-ar putea confrunta o afacere, însă trebuie menționat că acest instrument este o simplicare și încă se află în dezvoltare.

Citește și:

Regulamentul UE privind inteligența artificială a fost publicat. Ce companii sunt afectate?

EXPLAINER – AI Act. Ce înseamnă pentru o companie și ce trebuie să facă un business care dezvoltă sau folosește inteligența artificială