Cum vor face față șantierele din România exploziei prețurilor din construcții? Jucătorii din piață vorbesc despre creșteri de prețuri, contracte neexecutabile și posibile blocaje pentru viitoarele licitații și investiții

santier, constructii, Timis santier Sursa foto: Inquam Photos, Cornel Putan

Dacă locuiți într-o zonă de extensie a unui mare oraș din țară aveți toate șansele să asistați zilnic la parade de betoniere și alte utilaje de construcții. Dacă sunteți în căutare de apartamente, e foarte probabil să fiți surprinși că nici măcar o pandemie nu a pus frână creșterilor de prețuri și că se vând în continuare locuințe la stadiu de proiect.

Ce se întâmplă însă în șantiere și în pregătirea lor? Vorbim despre un sector care, alături de IT, a mișcat motoarele economiei românești chiar și în pandemie. Volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,9% în 2020, conform statisticilor oficiale.

  • Constructorii vorbesc despre o explozie a prețurilor materialelor, de probleme pe lanțul de aprovizionare și cu forța de muncă și estimează că în perioada următoare situația se va reflecte și în piață, pentru consumatorul final.
  • Putem să ne așteptăm la creșterea prețurilor locuințelor noi sau chiar la blocaje în cazul anumitor proiecte și licitații.
  • Antreprenorii avertizează că viitoare lucrări publice ar putea să nu își găsească constructori.
  • Două asociații care reunesc marile firme de construcții din România au solicitat întrevederi cu premierul, pentru găsirea de soluții și “pentru a evita o situație de colaps investițional”

 

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Noile “liste de prețuri”

Oțel – creșteri de 110% în Italia, de 70% în Germania și Franta, 64% în Spania. În România creşterea inregistrată este de 70%.  Bitum – creştere de cca 15% la nivel comunitar. Ciment – creştere de 10%. Lemn – creștere de peste 20%. Produse din polietilenă – creştere de peste 40%. Carburant – creştere de 34%. Sunt exemplele de creșteri de prețuri înregistrate în cursul trimestrului 1 la nivelul Uniunii Europene, invocate de constructorii de la Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).

Cifre de la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), conform unui sondaj realizat în aprilie, arată că membrii asociației din România au semnalat creșteri semnificative la majoritatea materialelor de constructii: polistiren – plus de peste 50%, teavă pvc – peste 25%, tub PE – 30%, tabIe zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, oțel-beton peste 30%, motorină18% .

Pentru constructori, inclusiv pentru marile companii din domeniu, situația a ajuns atât de alarmantă încât în luna mai cele mai puternice asociații din domeniu au ajuns chiar să îi trimită câte o scrisoare oficială premierului Florin Cîțu, semnalând o “situație gravă generată de explozia prețurilor materialelor de construcții” și solicitând “măsuri urgente pentru gestionarea problemelor”. Atât Asociația Română a Antreprenorilor de Construcți, cât și Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii au solicitat întrevederi cu premierul și identificarea de soluții, “pentru a evita o situație de colaps investițional”.

“Nu cred că există domeniu care să nu fie afectat de creșterea galopantă a prețurilor”

Media creșterilor de prețuri pe piața materialelor de construcții este de aproximativ 40%, apreciază Cristian Erbaşu, președintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii. Dacă pentru unele produse se vorbește despre plus 10-15%, în cazul altora s-a ajuns chiar la dublarea prețurilor.

Unele dintre cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul cuprului, material esențial pentru echipamente și instalații. De asemenea, creșteri mari s-au înregistrat și la toate materialele derivate din petrol.

“Toate resursele naturale s-au scumpit, sunt creșteri mari pe bursă. Dar e și o criză în ceea ce privește livrările. Chiar dacă ești dispus să plătești mai mult, sunt probleme cu livrările. Nu cred că există domeniu care să nu fie afectat de creșterea galopantă a prețurilor. Dacă materialele reprezintă 50% din lucrare, cu o medie de creștere a prețurilor de 40%, vorbim deja de o creștere de 20% a contractelor. Nimeni nu poate suporta o marjă atât de mare. Asta înseamnă că toate contractele devin neexecutabile. Sau sunt executabile, dar dacă companiile sunt dispuse să aducă bani de acasă, să suporte deficitul. Dar nu ai cum să suporți în felul acesta toate contractele pe care le ai în derulare”, spune Erbașu.

Ce se poate întâmpla din acest punct încolo? “O variantă ar fi că piața și lucrările se blochează. Există totuși opțiunea să aibă loc o negociere între beneficiar și constructor. Cred că mulți se pot mulțumi în acest punct să nu aibă profit, dar măcar să nu suporte integral pierderile. Ar mai fi varianta greu de crezut ca prețurile materialelor să revină la nivelul de anul trecut”, sintetizează Erbașu.

Creșterile semnificative au început încă din noiembrie, dar au devenit foarte mari în februarie-martie. “Ofertele pe care le primim sunt valabile o zi, trei zile, o săptămână, iar termenele de livrare aduc tot mai mari probleme”, spune Erbașu despre volatilitatea pieței. Iar constructorii depind de aceste livrări, în condițiile în care România importă masiv în acest sector.

Chiar dacă reducerea disponibilității resurselor materiale nu este o problemă apărută peste noapte, pandemia a accelerat marile probleme din construcții. “Bursa a crescut, economia a înregistrat scăderi, unele fabrici s-au închis, producția e limitată, chiar și când se va relua activitatea nu există capacitate de producție suficientă, resursele naturale sunt tot mai scumpe (și mai puține)”, spune șeful asociației constructorilor.

Viitorul ține de tehnologizare, digitalizare și capacitatea de a respecta standardele Green Deal, dar asta înseamnă investiții în tehnologii noi și pregătirea oamenilor. “Va trebui să intrăm în această nouă paradigmă. Pentru asta trebuie ca firmele să aibă capacitatea de a tehnolgiza, să aibă beneficiari care să fie capabili să înțeleagă că vin scumpiri, trebuie formați oameni, inclusiv în administrație trebuie să avem oameni capabili să înțeleagă acceste schimbări, în politică, în economie, cei care gândesc politicile, strategiile trebuie să fie pregătiți”, consideră reprezentantul antreprenorilor din Construcții. Pe termen scurt, în următoarele luni, unele proiecte ar putea fi amânate sau am putea vedea termene prelungite și lucrări cu ritm încetinit. “E important să nu ne oprim, proiectele trebuie să continue, să apară și altele noi, dacă vrem să repornim economia după pandemie”, subliniază președintele asociației de constructori. Dacă lucrurile nu se remediază, într-o formulă sau alta, beneficiarii finali se pot aștepta, așadar, la amânări de termene și la scumpiri. “Investitorii imobiliari au acum în România marje de profit foarte mari. Poate unii investitori nu vor mai fi interesați de România. Această situație, coroborată și cu alte aspecte, cum ar fi situația PUZ-urilor amânate la București, ar putea duce și la o criză de oferte”, menționează Erbașu.

Antreprenorii avertizează că viitoare lucrări publice ar putea să nu își găsească constructori

O chestiune care îi afectează dur pe constructori este imposibilitatea de a negocia contractele publice, spun aceștia. “Gândiți-vă în ce situație suntem dacă avem contracte cu termene pe 2-3 ani și termenii bătuți în cuie, iar în acest interval prețurile la materiale au crescut enorm. Până acum am făcut noi un efort financiar, am acoperit pierderile din ce am lucrat anterior. Dacă nu se găsesc soluții se va ajunge la blocaje sau va trebui să lucrăm cu bani de acasă”, spune Dorin Oltean, director general al TCI Contractor General, una dintre cele mai mari firme de construcții cu sediu în Cluj, care a executat proiecte și în alte părți din țară și are în portofoliu și o serie de lucrări publice.

Antreprenorii din ARACO spun că se confruntă cu riscuri majore în derularea contractelor de execuție, alături de riscurile ancorate în viitoarele licitații organizate pe documentații cu prețuri inactuale. Oltean avertizează că, în ceea ce privește lucrările următoare pe care statul se pregătește să le lanseze, s-ar putea să nu găsească constructori. “Dacă în cazul licitațiilor noi valoarea estimată e calculată acum un an, nu merge niciun constructor. Sau merge, dar își asumă pierderi foarte mari, în condițiile în care lucrările sunt subevaluate”, mai spune Oltean.

Jucătorii din imobiliare: cresc prețurile locuințelor noi, scad marjele de profit pentru investitori

La rândul lor, dezvoltatorii de proiecte imobiliare spun că impactul situației din piața construcțiilor va fi resimțit de cumpărători. Nu e singurul efect. Se vor reduce și marjele de profit, menționează Ovidiu Șandor, om de afaceri implicat în dezvoltarea de mari proiecte de birouri, dar care are acum în șantier un ansamblu de peste 1000 de apartamente în Timișoara. “În continuare există creșteri accelerate la diverse materiale de construcții, iar imprevizibilitatea evoluției prețului la aceste materiale îl pune pe dezvoltator într-o situație mai complicată. Impactul până la urmă se va regăsi și în prețul final, dar bineînțeles că și marjele de profit sunt reduse. De altfel, cresterea prețurilor locuințelor noi nu a ținut pasul nici cu creșterea costului materialelor de construcții și nici cu creșterea costului forței de muncă, însă pe termen mediu impactul va fi resimțit și de cumpărători prin scumpirea apartamentelor”, menționează Ovidiu Șandor, dezvoltator ISHO.

Jucătorii din Imobiliare estimează creșteri semnificative pe segmentul apartamentelor noi. “În România, prețurile apartamentelor vechi și noi sunt în continuare apropiate. Ținând cont însă de preferințele în creștere pentru segmentul nou, coroborat cu creșterea costurilor de achiziție a terenurilor, a materialelor de construcții și a forței de muncă, ne așteptăm ca diferența să crească într-un ritm mai accelerat și să vedem creșteri de prețuri preponderent pe nou”, sintetizează Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.

“Foamea” de materiale, alimentată de numărul ridicat de șantiere

Numărul șantierelor din România e în creștere, ceea ce înseamnă că piața locală are nevoie în continuare de materii prime. O sinteză a situației actuale ne face și Andrei Spătaru, CEO IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează piața construcțiilor din România și care gestionează o bază de date cu șantiere pe toate sectoarele, la nivel național. Aproape 12.000 de proiecte erau în șantier sau în pregătire la nivel național în primele patru luni ale anului, arată datele sintetizate pentru Economedia.ro.

“Creșterea prețurilor este dictată de raportul cerere și ofertă care este remarcat atât în contextul național, cât și în cel internațional. La nivel național, numărul șantierelor demarate este în creștere accelerată, fapt care generează o cerere ridicată atât pe zona de materiale de construcții, cât și în ceea ce privește manopera. În plus, contextul economic internațional influențează prețurile la materia prima. Spre exemplu, importul de oțel al Chinei a crescut cu 150% anul trecut. La toate acestea se adaugă probleme de aprovizionare și întreg lanțul logistic. Din dorința de a se proteja de inflație, multe persoane aleg să își plaseze economiile în achiziția de locuințe și de aici o cerere crescută în zona rezidențială”, arată Andrei Spătaru.

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: zeci de proceduri de achiziție publică anulate în primele luni ale anului

FPSC susție că sunt situatii grave în toate stadiile de derulare a investițiilor.

Pentru lucrările aflate în derulare sau contractate: “Sunt situații în care contractele nu conțin clauze de actualizare a prețurilor, fie pentru că durata de execuție este mai mică de 6 luni (art. 164 din normele de aplicare a legii achizițiilor publice), fie pentru că autoritățile contractante nu se implică responsabil procesului investitional neasumându-și riscuri reale și neaplicand prevederile HG 395/2016”

Pentru lucrările aflate în curs de licitare, “bugetele autorităților contractante sunt în acest moment depășite, iar semnalele pieței arată că nu sunt așteptări de revenire, dimpotrivă. Informații oficiale (platforma SICAP) confirmă ca sunt zeci de proceduri de achiziție publică însumând sute de milioane de lei ce au fost anulate în primele patru luni, motivul fiind lipsa de ofertanți”.

Soluții propuse de constructori

ARACO:

1. Amendarea formulei de ajustare a prețului cât mai bine adaptată la complexitatea fiecărui proiect și la elementele componente ale prețului ofertat, care să acopere situația actuală a creșterii prețurilor la materiale și echipamente, situație care nu a putut fi prevăzută în mod rezonabil de antreprenori și ale căror interese comerciale sunt acum afectate negativ.

2. Recalcularea valorii contractelor de către proiectantul lucrării sau consultantul pentru aplicația de finanțare
3. Reflectarea reala a creșterilor de prețuri la materiale de către indicele de prețuri în construcții,
4. Recalcurea corectă și urgentă a bugetelor pentru contractele care urmează a fi licitate,
5. Revizuirea și actualizarea HG 1/2018.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: