Curierii vor fi obligați să raporteze la ANAF persoanele care plătesc cash la livrare

cumparaturi colet livrare (2)

Firmele de curierat vor fi obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online. Măsura a fost adoptată miercuri de Guvern și vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

Ea va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Mai precis, firmele de curierat vor trebui să furnizeze lunar către ANAF informații referitoare la coletele achitate de către destinatar la livrare.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Potrivit actului adoptat, prin această măsură se urmărește ”identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri, prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul online”.

Ce informații vor fi transmise:

a) numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
b) datele de identificare a expeditorului;
c) numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
d) adresele de expediție respectiv livrare;
e) contravaloarea bunului livrat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, afirmă că prevederea cuprinsă în noul act normativ vizează „o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor”. El a mai afirmat că există o diferenţă destul de mare între taxele pe care Guvernul ar urma să le încaseze şi cele încasate.

„Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă şi în conformitate cu obligaţiile pe care le are la nivel european şi în conformitate cu potenţialul pe care România îl deţine în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele şi impozitele să fie plătite de toată lumea. Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor. Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele de care este nevoie ca bugetul naţional să poată furniza serviciile pe care cetăţenii români le aşteaptă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat de ziariști ce trebuie să facă concret o persoană fizică în momentul în care va primi un colet prin curier, Cărbunaru s-a declarat convins că „normele de aplicare vor detalia această procedură”.

El a adăugat că temerile privind protecția datelor personale ale cumpărătorilor sunt nejustificate. Întrebat dacă nu ar fi abuzivă această colectare a datelor din partea firmelor de curierat, Dan Cărbunaru, a spus că proiectul de act normativ adoptat are toate avizele necesare, inclusiv de la Autoritatea pentru protecția Datelor Personale (ANSPDCP).

Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen.

Furnizarea informaţiilor se face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asa ceva ar fi neconstitutional daca n-am avea un parlament si CCR plin de hoti si marlani. Da, se face multa evaziune fiscala, dar e strigator la cer sa i se dea statului cu amanutul ce cumpara oamenii, fiind o intruziune de netolerat in viata privata, doar pentru ca institutiile statului is incompetente si nu-s in stare sa-si faca treaba corect. Multa m**e politicienilor. Daca vor vrea candva ca cetanii lor sa-i sustina intr-un razboi sau alta criza, ar trebui sa se asigure ca au si pentru ce sa se sacrifice, pentru ca eu cel putin nu voi lupta pentru o tara ce nu e cu mult mai buna ca Rusia, Belarus, China etc. Pana recent imi faceam iluzii, dar cred ca mai bine in caz de ceva ne facem toti bagajele sii lasam pe parlamentari sa apere tara.

  2. Useristii astia o sa distruga si economia dupa ce au facut praf Justitia 🤷🏽‍♂️

  3. Anaful ăsta odios sta cu geana pe ăștia că nu care cumva să îndrăznească să fraudeze vreunul statul cu vreo copeică dar pe turnătorul la securitate, felix dan voiculescu, nu știe să îl execute de 50-60 de milioane de euro.

    • Nu vreți să cumpărați dvs terenul care a fost evaluat la 60 mil Euro . Până acum nu a dat nimeni nici o ceapă degerată pe el .

      • Oare nu cumva terenul a fost supra evaluat daca nu da nimeni nimik pe el ????? Asa vezi justitia din romania . Anafu de ce nu se duce peste cei cu palate cu turnulete si masini de 100000 de euro sa ii intrebe , baieti unde sunt taxele pe profit , hai sa fim seriosi .

  4. Deci, daca imi comand un mar, un trandafir si o vita de vie, trebuie sa stie ANAF- ul !!!
    Aceasta institutie trebuie desfiintata !!!

  5. Nu ati inteles nimic din lege, iar titlul e gresit. Nu sunt urmariti cei care platesc cash, nu are legatura cu destinatarul, ci cu EXPEDITORUL. Fiscul ii cauta pe cei care vand produse online si le livreaza prin curierat si incaseaza contravaloarea ca ramburs, fara sa plateasca impozit pe profit.

    • In cazul persoanelor juridice solutia exista cu factura/chitanta ! In cazul persoanelor fizice care vand online, problema nu se rezolva asa. Trebuie rezolvata la nivelul platformelor de comert electronic. Ce plm sunt atat de defecti la cap ?!

      • DA!In tara asta ca ANAF sa nu prinda mari evazionisti inventeaza tot felul de metode de a prinde plevusca.In acest fel pot sa-si justifice ineficienta .

    • O fi dar se vede clar ca e vb si de reținerea datelor persoanelor fizice sau juridice destinatari, cititi cu atentie. Nu mi se pare normal sa fim furați de ei in stil legal, desi aberațiile care le pun cu cnass pe teren de vânzare pe casa pe ap se inchiriat si pe tot ce vor numai sa scoata bani, nu mi se pare normal ca firma de curierat sa accepte un asemenea compromis care pornește un litigiu si care aduce prejudicii imaginii si oamenilor de bună credință care dupa ce ca sunt impozitați din salariu cu inca un salariu ceea ce e aberant, oamenii din popor niciodata nu cor putea sa traiasca decent cata vreme cei ce ne conduc fura legal din minim pe economie brut 2550 jumătate. In loc ca bietul om sa se bucure el de acesti bani.
      Toate aberațiile fiscale concepute sunt iraționale si lipsite de discernământ la adresa poporului care trudește sa supravietuiasca.
      Dupa ce mai plateste omul jumate din salariu mai au pretenția sa mărească si cnass ul de parca nu i si asa destul si luat fraudulos din toate părțile fara sa gandeasca ca sunt oameni care care locuiesc. In chirie care chirii sunt mai mari decat salariul minim pe economie totul este un bullshit mare, e o forma de persecutie economica, psihologica si aceasta ar trebui judecata in culpa fata de toti cei implicati in aceste aberatii doar ptr ca sa si umple burtile lor egoiste.

    • Margo sau cum va numiti , uitati un exemplu simplu , daca eu vand cu 20 de lei un produs in care am investit 12 lei ( 10 pretu de achizitie + 2 lei cost de reparatie si expediere ) inseamna ca profitu este de 8 lei , corect ? Crezi ca anafu o sa imi ia impozit la 8 lei ? Nu , o sa ia la suma de ramburs care include si transportu , deci hotie pe fata . In general oameni mai vand si lucruri de care nu mai au nevoie prin casa pentru ca au nevoie de bani sau pentru ca ii incurca , si multi nu pastram facturile de achizitie , deci anafu ne va impozita toata suma primita drept ramburs ca, profit cand omul il da sub pret de achizitie, clar . Deci hai sa ii furam pe oameni care fac cate ceva sa supravietuiasca si sa ne facem ca nu ii vedem pe marii evazionisti care declara profituri super mici in comparatie cu ce realizeaza ei si exporta profitu in tarii cu paradis fiscal . Ce sa zicem de guvernele romaniei care platesc ajutor social unor putori , pensii speciale tradatorilor de tara in timp ce ii jefuiesc pe oameni care muncesc ( vezi legea cu 4 ore lucrate platite la impozit ca 8 ore ) .

    • ma scuzi dar esti aproape “AI” … pai atunci de ce nu da curierul date despre cei care i-au livrat produsele achitate cu cash … si da despre cumparator ???

  6. Asta va fi o lovitură pentru firmele de curierat. Dacă trebuie să completez o declarație pentru o carte sau trei borcane cu miere, mai bine mă duc la prăvălie. Iar curierul care așteaptă completarea declarației va avea un randament “colosal”.

  7. E clar neconstitutional acest act atunci de ce sa impus gdpr daca statul iti fura datele orcum orce cumperi se vede daca primesti bon fiscal asta e o aberatie urmaresc alceva mizeriile din guvern

  8. Adică eu am o geanta cumpărată de la mall și mă gândesc să o vand pe olx prin curier și după ce am platit produsul in magazin acum trebuie sa dau profit că o vand la mana a doua mai ieftin? Pfff Anaf-ul e plin de genii

  9. Cind angajatii Anaf sunt oua limpezi… Nu sunt in stare sa fiscalizeze curierii.

  10. Păi nu este corect. Obiectul care se vinde a fost deja impozitat in momentul cumpărării. Obiectul sau obiectele care se vând sunt uzate atât moral cât și fizic vanzadu-le, cu mult sub prețul de cumpărare, unei persoane colecționar de obiecte vechi. Este ca si când restituim magazinului obiectul cumpărat, primind mai puțini bani decât am dat pe el.

  11. Mi se pare o masura buna, de exemplu nu stiam de ce platforma celor de la http://www.curier-online.ro imi trimitea notificare de cate ori trimiteam colete cu ramburs ca din data x firmele de curierat au obligatai de a raporta sumele si etc. Probabil foarte multi evazionisti foloseau aceasta metoda …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.