Cel mai grav cutremur care a lovit Turcia în ultimii aproape 100 de ani a lăsat în urmă pagube uriașe, care ar putea ajunge până la 84,1 miliarde de dolari, a declarat o asociație patronală turcă, în timp ce un oficial guvernamental a estimat această cifră la peste 50 de miliarde de dolari, scrie Reuters.
Bilanțul combinat al victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de lunea trecută din Turcia și Siria se apropie de 36.000 de morți.
Un raport publicat la sfârșitul săptămânii de către Turkish Enterprise and Business Confederation (Confederația turcă a întreprinderilor și afacerilor) a estimat pagubele la 84,1 miliarde de dolari – 70,8 miliarde de dolari din repararea a mii de case, 10,4 miliarde de dolari din pierderea venitului național și 2,9 miliarde de dolari din pierderea de zile lucrătoare.
Confederația a precizat că principalele costuri vor fi reconstrucția locuințelor, a infrastructurii, precum și satisfacerea nevoilor de adăpost pe termen scurt, mediu și lung ale sutelor de mii de persoane rămase fără adăpost.
Președintele Tayyip Erdogan a declarat că statul va finaliza reconstrucția locuințelor în decurs de un an și că guvernul pregătește un program pentru “a pune țara din nou în picioare”.
Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii afectate de cutremur, ceea ce reprezintă 15% din populația Turciei, care produce aproape 10% din PIB.
Este puțin probabil ca impactul cutremurului asupra produsului intern brut să fie la fel de pronunțat ca după cutremurul din 1999 din nord-vestul Turciei, care a lovit centrul industrial, a declarat duminică directorul executiv al FMI, Mahmoud Mohieldin.
Mohieldin a adăugat că, după impactul inițial din următoarele câteva luni, investițiile din sectorul public și privat în reconstrucție ar putea stimula creșterea PIB-ului pe viitor.
Cu toate acestea, economiștii și oficialii au estimat că seismul va reduce creșterea economică cu până la două puncte procentuale în acest an.
Guvernul a prognozat o creștere de 5% în 2022 și estimase o creștere de 5,5% în 2023 înainte de cutremur.
Turcia urmează să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în această vară – cea mai mare provocare pentru Erdogan în cele două decenii de când se află la putere.
În cele 10 provincii afectate a fost declarată starea de urgență pentru trei luni, iar banca centrală a amânat plățile pentru unele împrumuturi. Trezoreria a declarat forță majoră până la sfârșitul lunii iulie și a amânat plata impozitelor pentru regiune.