Dan Bucșa: Dacă mai spune vreun politician că nu vor crește impozitele la anul să știți că minte / Știu asta de la instituțiile financiare internaționale că s-a discutat despre creșterea TVA și cotă diferențiată de impozit pe salarii

Dan Bucșa Sursa foto: Daniel Secărescu / Festivalul de Film şi Istorii Râşnov

Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank AG, Londra, a declarat joi într-o dezbatere publică la Festivalul de Film și Istorii Râșnov că guvernul discută cu instituțiile financiare internaționale creșterea de anul viitor a unor taxe și impozite pentru a micșora deficitul. El a spus că, în lipsa creșterii taxelor, costurile de împrumut pentru statul român vor crește la niveluri greu sustenabile.

”Dacă mai spune vreun politician anul ăsta că impozitele nu vor crește la anul să știți că minte, oricare ar fi el, de la prim-ministru la ultimul angajat al guvernului. Vor crește sigur, probabil începând cu TVA”, a spus Dan Bucșa.

El a dat ca exemplu de bune practici Polonia, care a rezolvat această problemă prin îmbunătățirea colectării, mai ales prin securizarea granițelor. ”Îmbunătățirea colectării are un cost politic pe care nici un partid politic nu și l-a asumat din 1989 încoace și sunt aproape gata să jur că nu și-l va asuma niciunul. Și atunci rămâne cealaltă metodă de a mări veniturile: creșterea taxelor”, a spus Dan Bucșa.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Economistul a vorbit despre principalele scenarii de creștere de taxe: majorarea TVA și a impozitului pe venit.

”Se vehiculează creșterea TVA cu două puncte procentuale. Firește că vor fi foarte multe excluderi, poate nu la mâncare, produse pentru bebeluși, dar cred că TVA va crește. Probabil creșterea impozitului pe venituri, adică pe salarii, va veni în 2026 pentru că ANAF nu știe excel, deși are toate datele necesare. Ministerul Finanțelor cere de la firme o cantitate gigantică de date, probabil că știe și culorile pantofilor a fiecărui contabil, dar nu știe ce să facă cu ele. Deci în 2026 probabil cota unica, acum de 10%, va fi diferențiată. De altfel, ea a fost redusă de la 16% la 10% cu gândul că va mai fi o cotă de 25%, deci probabil că pe acolo se vor duce”, a spus el.

”Tot ce spun s-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale și știu asta de la instituțiile financiare internaționale, că doar nu o să spună guvernul în an electoral”, a mai spus Dan Bucșa.

El a explicat și ce se întâmplă în ipoteza în care guvernul nu crește impozitele. ”Premierul a spus acum vreo două săptămâni că nu crește nici o taxă. Dacă rămânem cu niște deficite gigantice, piețele vor începe să ne penalizeze. Pentru că trebuie să ne împrumutăm, cineva trebuie să ne dea banii ca să facem deficit. Lumea se uită să vadă ce venituri ai, în afară de Irlanda încasăm cam cel mai puțin din UE. Acum ne împrumutăm mai scump chiar și decât Serbia, avem cel mai mare cost de împrumut din UE. Dacă va crește costul de împrumut al statului, va crește și costul dvs de împrumut. Nu doar statul va fi perceput ca riscant, ci și populțaia și firmele. Ar putea să fie mai urât, să încerce să își scoată banii. Dar acestea sunt alternativele: fie ne cresc impozitele, fie vom plăti mai mult pe împrumuturi”.

Vezi declarațiile lui Dan Bucșa în clipul video de mai jos, începând cu minutul 59:

Ciprian Dascălu
Sursa foto: Daniel Secărescu / Festivalul de Film şi Istorii Râşnov

Ciprian Dascălu, economist-șef și director cercetare în cadrul departamentului cercetare-strategie al BCR, a declarat în aceeași dezbatere că vede drept soluții posibile pentru scăderea deficitului bugetar eliminarea excepțiilor la taxare pentru angajați din diverse profesii și reducerea pragului la microîntreprinderi. El a mai spus că vor fi luate în calcul și propunerile Băncii Mondiale și FMI privind creșterea impozitării pe venituri și a impozitelor pe proprietate.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au declarat în repetate rânduri că taxele și impozitele nu vor crește în 2025, în ciuda unui deficit bugetar estimat de Comisia Europeană la aproape 7% din PIB în acest an.

”Îmi cer scuze, nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi. Nu s-a discutat în coaliție creșterea impozitului pe dividende”, a declarat Ciolacu chiar joi, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. ”Îmbunătățirea colectării …Și atunci rămâne cealaltă metodă de a mări veniturile: creșterea taxelor”, a spus Dan Bucșa.
    GRESIT, singura metoda viabila este reducerea risipei banilor publici. (risipa prin contractele publice adjudecate la preturi umflate, risipei cauzate de numerosii “speciali si privilegiile lor, risipei prin nerecuperarea prejudciilor infractorilor dovediti si condamnati, risipei cauzate de mamagementul defectuos (hotiei) din marile companii publice, risipei cauzate de aparatul administrativ supradimensionat (prea multi parlamentari, prea multi consilieri judeteni, municipali, etc). Si lista poate continua. Dar asta e UTOPIC, de aceea nimeni (dintre politicieni) nici nu-si pune problema macar sa ia in discutie subiectul. Atunci cand nu mai ajung banii, NIMENI nu va da de bunavoie inapoi din ce fura, ci intodeauna va baga mai adanc mana in buzunarul celor de la care fura. Bineinteles totul ambalat frumos intr-o limba de lemn “frumoasa”

  2. Nea Ciolacu se sacrifica pentru tarisoara si niste AIA vin sa apuna ca nu’i adevarat… Nea Ciolacu a zis ca nu cresc taxele … atunci asa e, un om de onoare…😁

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.