De unde provin companiile “unicorn”? Studiu: 55% dintre fondatorii de unicorni din SUA și 32% dintre cei care înființează companii de top pe piețele emergente sunt imigranți sau imigranți din a doua generație

economie calcule Foto: Dreamstime

55% dintre fondatorii de unicorni din SUA și 32% dintre cei care înființează companii de top pe piețele emergente sunt imigranți sau imigranți din a doua generație, arată o analiză Endeavor Insight, care a comparat traseele dintre 100 dintre cei mai buni fondatori de unicorni din Statele Unite și alți 100 de fondatori de pe piețele emergente cheie. Studiul mai arată că o treime dintre fondatorii de unicorni de top au absolvit studii de licență la o universitate de elită și că unicornii de pe piețele emergente rezolvă mai des probleme reale la scară largă.

Platforma urmărește originea și traseele a 100 de fondatori de companii, după ce anul trecut a realizat un studiu în care atrăgea atenția asupra unicornilor globali – numărul semnificativ și în creștere al companiilor private cu o evaluare de peste 1 miliard de dolari din America Latină, Africa și alte zone ale lumii.

“Cu toții am auzit poveștile legendare despre originea fondatorii care renunță la facultate și lansează revoluții tehnologice din garajele lor, dar care sunt poveștile reale? Ce trasee profesionale urmează de fapt fondatorii de succes ai unicornilor?”, se întreabă autorii analizei. Echipa de cercetare Endeavor Insight a comparat traseele dintre 100 dintre cei mai buni fondatori de unicorni din Statele Unite și alți 100 de fondatori de pe piețele emergente cheie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Studiul a ținut cont de evaluarea companiilor, dar evaluarea nu este singura măsură a succesului. “Unicornii nu numai că se extind, ci și dau mai departe generațiilor viitoare de antreprenori – inițiind un ciclu virtuos pe care noi îl numim efectul multiplicator. Aproape toți unicornii din acest studiu și-au inspirat angajații să își înființeze propriile companii, iar mulți dintre fondatorii de unicorni sunt mentori și investitori providențiali”, arată autorii studiului.

Unul dintre rezultatele analizei arată că 55% sută dintre fondatorii de unicorni din SUA sunt imigranți sau imigranți din a doua generație, iar principalele țări de origine ale acestor antreprenori sunt India, Israel, China, Ucraina, Canada și Rusia. Migrația antreprenorială este un fenomen comun și pentru piețele emergente. Treizeci și doi la sută dintre fondatorii de unicorni de top de pe piețele emergente sunt imigranți sau imigranți din a doua generație. Multe dintre acestea sunt exemple de migrație Sud-Sud, cum ar fi un fondator care se mută între țări din America Latină. Fondatorii își dezvoltă, de asemenea, o perspectivă globală studiind sau lucrând în străinătate. 60% dintre fondatorii incluși în această cercetare au studiat sau au lucrat în străinătate, dobândind rețele și cunoștințe valoroase.

Alte concluzii ale analizei:

  • O treime dintre fondatorii de unicorni de top au absolvit studii de licență la o universitate de elită.

“Instituțiile de elită nu sunt atât de frecvente în rândul fondatorilor de unicorni pe cât ați putea crede. Aproape toți (97%) dintre cei 200 de fondatori de top pe care i-am cercetat au obținut o diplomă de colegiu, dar numai o treime dintre ei au obținut o diplomă de licență la o universitate de top. Dacă adăugăm programele de masterat și doctoratele, puțin mai puțin de jumătate dintre fondatori au finalizat studiile la o astfel de instituție”, arată studiul.

  • Doar 20% dintre fondatorii de unicorni au lucrat pentru un angajator de elită.

Experiența de lucru la angajatori de elită, inclusiv la firmele de consultanță Big Three, la companiile de tehnologie MAMAA și la băncile de investiții de tip bulge bracket, a fost rară în rândul acestei cohorte de antreprenori. Jumătate dintre acești fondatori au lucrat anterior la un start-up sau la o companie de tip scaleup.

“Majoritatea fondatorilor de unicorni de succes din lume nu au avut experiență de lucru la angajatori de marcă. De obicei, aceștia au lucrat pentru o companie antreprenorială înainte de a-și lansa compania unicorn. Mulți dintre acești fondatori au ocupat funcția de directori C-suite în cadrul unor startup-uri din domeniul tehnologiei sau au crescut în rândurile lor pe măsură ce acea companie antreprenorială trecea de la startup la scaleup. Un număr semnificativ dintre acești angajatori au fost ei înșiși companii unicorn. În cele mai multe cazuri, angajatorul antreprenorial a avut o ieșire de succes, fie prin listarea la bursă, fie prin achiziție. Aspiranții fondatori care lucrează pentru companii care au avut o astfel de ieșire dobândesc o experiență neprețuită de primă mână”, conform studiului.

  • Aproximativ jumătate dintre acești fondatori sunt antreprenori în serie.

Fondarea anterioară a unei companii poate fi o bună modalitate de a construi un CV pentru viitorii unicorni, concluzionează studiul. Aproximativ 49% dintre aceștia au început o afacere înainte de a-și lansa compania unicorn. În plus, majoritatea acestor antreprenori în serie au ieșit cu succes de pe piață.

  • În medie, fondatorul avea 10 ani de experiență profesională.

“Nu există scurtături pe calea spre construirea unei companii unicorn. Fondatorii de unicorni incluși în acest studiu au acumulat, în medie, un deceniu de experiență în urma studiilor universitare. Mai multe studii existente au arătat că fondatorul de succes prin excelență nu este deosebit de tânăr și nici nu a renunțat la facultate. Cercetarea Endeavor se bazează pe aceste constatări, arătând că fondatorii de succes dobândesc, de obicei, experiență antreprenorială și își construiesc rețele în timp”, arată analiza.

  • Pregătirea în domeniul științei și al ingineriei este mult mai frecventă decât în domeniul afacerilor.

61% dintre fondatori s-au specializat într-un domeniu științific sau ingineresc în timpul studiilor universitare, față de numai 19% care s-au specializat în afaceri. Informatica, ingineria electrică și matematica au fost specializările populare în rândul celor cu diplome în domeniul științei sau al ingineriei. Diplomele de absolvire în domeniul științei și al ingineriei au depășit MBA-urile în rândul celor care au continuat să studieze, iar în cazul celor 10 % dintre fondatorii care au obținut un doctorat, majoritatea au ales informatica.

  • Fondatorii de pe piețele emergente au seturi de competențe diferite față de omologii lor din SUA și ajung mai repede la statutul de unicorn.

Analiza Endeavor mai arată că fondatorii de pe piețele emergente au avut de zece ori mai multe șanse decât fondatorii din SUA să fi lucrat anterior în finanțe, consultanță, dezvoltarea afacerilor sau marketing. Pe de altă parte, este mai probabil ca fondatorii din SUA să fi lucrat în roluri de produs și inginerie. O altă diferență între fondatorii de pe piețele emergente și cei din SUA este viteza cu care aceștia își dezvoltă companiile. Fondatorii de pe piețele emergente au obținut statutul de unicorn pentru companiile lor într-o medie de cinci ani și jumătate, în timp ce fondatorilor din SUA le-a luat mai mult de șase ani, conform datelor consultate.

  • Unicornii de pe piețele emergente rezolvă mai des probleme reale la scară largă, în comparație cu unicornii din SUA, care au tendința de a urma modele de capital de risc.

Printre unicornii de pe piețele emergente s-au înregistrat concentrații mari de companii din domeniul fintech, al comerțului electronic și al logisticii/ transporturilor. În schimb, fondatorii de unicorni din SUA tind să opereze companii din diverse sectoare de înaltă tehnologie, inclusiv cele care au apărut în urma unor mode recente determinate de VC, cum ar fi blockchain și criptomonedele. Unicornii de pe piețele emergente tind să creeze un impact mai larg, îmbunătățind viața de zi cu zi a milioane de oameni în domenii precum incluziunea financiară, ride sharing și super aplicații.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.