Decizie fără precedent: Un tribunal olandez ordonă Shell să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră

shell Sursa foto: Shell, Facebook

Un tribunal din Olanda a decis că gigantul petrolului Royal Dutch Shell trebuie să reducă până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 45% comparativ cu nivelul din 2019, potrivit BBC.

Judecătorii olandezi au decisă că Shell este responsabil atât pentru propriile emisii de CO2, cât și pentru cele ale furnizorilor săi.

Este pentru prima oară când o companie este obligată să-și pună în acord politicile climatice cu obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris, afirmă Friends of the Earth (FoE), ONG-ul care a adus acest caz în fața justiției, în 2019, alături de alte șase organizații și peste 17.000 de cetățeni olandezi.

Deși decizia se aplică doar în Olanda, ar putea avea efecte și pe plan internațional, având în vedere caracterul său de precedent.

Un purtător de cuvânt al Shell a afirmat că decizia va fi atacată în apel.

Prin Acordul de la Paris, aproape 200 de națiuni au stabilit că majorarea temperaturilor globale trebuie menținută la nivele sub 2 grade Celsius mai mari decât nivelele pre-industriale.

Tratatul a intrat în vigoare în 4 noiembrie 2016. Donald Trump a retras Statele Unite din acest acord dar actualul președinte, Joe Biden, a revenit asupra deciziei republicanului.

Obiectivul stabilit de Shell este de zero emisii carbon pentru produsele folosite de clienții săi până în 2050.

Potrivit BBC, este posibil ca Shell să câștige în fața unei instanțe superioare, dar verdictul tribunalului din Olanda este un semnal de alarmă pentru companii din întreaga lume că lupta împotriva încălzirii globale ar putea însemna sfârșitul politicii “business as usual”.

Shell este o companie anglo-olandeză dar, întrucât are sediul în Haga, cazul a putut fi adus în fața unui tribunal olandez.

Sursa foto: Shell, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *