Deficitul de lucrători calificați din Germania se agravează/ Peste 43% dintre cele aproximativ 9.000 firme incluse în sondaj au raportat că sunt afectate de lipsa angajaților calificați

Redacția aug. 16, 2023 0 comentarii
Germania, steag

Deficitul de lucrători calificaţi care afectează Germania, cea mai mare economie europeană, se agravează, din ce în ce mai multe companii având nevoie de personal calificat, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Conform celui mai recent studiu al Institutului economic Ifo publicat miercuri, peste 43% dintre cele aproximativ 9.000 firme incluse în sondaj au raportat în iulie că sunt afectate de lipsa angajaţilor calificaţi, faţă de un nivel de 42% în aprilie. Nivelul record de aproape 50% a fost înregistrat în iulie 2022.

„În pofida încetinirii economiei, multe companii încă caută cu disperare lucrători calificaţi”, a apreciat Stefan Sauer de la Ifo.

Conform datelor revizuite ale Oficiului federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, după două trimestre consecutive de contracţie, de 0,4% respectiv 0,1%. Stagnarea economiei germane în trimestrul al doilea al acestui an este o performanţă sub estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,3%.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor s-au stabilizat în al doilea trimestru al acestui an, după performanţele slabe din timpul iernii, însă nu a fost suficient pentru a contracara declinul din sectorul manufacturier, a precizat Destatis.

Sectorul serviciilor a fost în mod special afectat de lipsa de lucrători calificaţi, se arată în studiul Ifo, trei sferturi dintre firmele de avocatură şi contabilitate nu reuşesc să găsească angajaţii de care au nevoie. Există de asemenea deficit record de angajaţi în transporturi, arhitectură şi inginerie.

Aproximativ 41% dintre producătorii de maşini şi echipamente se confruntă cu lipsa de lucrători calificaţi, iar pe ansamblul industriei deficitul este de sub 35%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *