Departamentul de Inteligență Artificială al Google, DeepMind, spune că inteligența sa artificială poate rezolva problemele de la olimpiada de matematică / Modelele de inteligență artificială, antrenate pe text, au avut dificultăți în raționamentul matematic

google logo, companie tehnologie, motor cautare, gigant american Sursa foto: Photo 316676151 © Alex Kane | Dreamstime.com

Google DeepMind, divizia de cercetare a inteligenței artificiale a Alphabet, a declarat că a făcut progrese în rezolvarea problemelor matematice complexe, un domeniu care rămâne o provocare pentru programele AI de astăzi, scrie Bloomberg.

Joi, Google a lansat AlphaProof, care este specializat în raționamentul matematic, și AlphaGeometry 2, o versiune actualizată a unui model axat pe geometrie pe care compania l-a prezentat la începutul acestui an. Programele au rezolvat patru din cele șase probleme prezentate în cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, o competiție anuală în care elevii abordează subiecte precum algebra și geometria, a scris Google într-o postare pe blog.

În industria inteligenței artificiale, unde comparația între oferte este dificilă, rezolvarea problemelor de matematică a devenit o probă cheie. Acest lucru se datorează faptului că modelele lingvistice de mari dimensiuni, care sunt antrenate pe cantități mari de text scris, tind să fie mai degrabă orientate către inteligența lingvistică decât către cea matematică. În timp ce computerele sunt bune la numere și calcule tradiționale, problemele matematice bazate pe cuvinte nu se încadrează în aceste norme și necesită abilități de raționament mai sofisticate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Acesta este motivul pentru care cercetătorii Google consideră că performanța AI-ului său la prestigiosul concurs de matematică este semnificativă.

“Acesta este un mare progres în domeniul învățării automate și al inteligenței artificiale”, a declarat Pushmeet Kohli, vicepreședintele de cercetare al Google DeepMind în domeniul inteligenței artificiale pentru știință, în cadrul unei conferințe de presă. “Nu a fost dezvoltat un astfel de sistem care să poată rezolva probleme la această rată de succes”.

În timp ce instrumentele AI devin din ce în ce mai competente în a discuta în mod natural sau a produce imagini, acestea se luptă adesea cu problemele care necesită planificare sau necesită mai mulți pași pentru a fi rezolvate. Dar Google și concurenții săi nu au renunțat. Cel mai mare rival al companiei, OpenAI, a lucrat, de asemenea, la o nouă tehnologie de raționament, a mai scris Bloomberg.

AlphaProof a evoluat din programele Google AI care au excelat la jocuri complexe de strategie, cum ar fi șah, shogi și Go, a declarat Google. Un program DeepMind a învins unul dintre cei mai buni jucători de Go din lume în 2016.

Modelele mari de limbaj au tendința de a avea halucinații sau de a furniza informații incorecte în mod convingător. Google a declarat că a ocolit această provocare folosind AI-ul său pentru a traduce problemele de matematică în declarații tehnice, sau ceea ce a numit “limbaj formal”.

O altă problemă a sistemelor AI în matematică este lipsa datelor de instruire disponibile, spre deosebire de chatbots, care pot extrage informații din cantități mari de text online. Pe măsură ce modelul AlphaProof al Google rezolvă cu succes probleme, codul său este actualizat, permițându-i să abordeze provocări din ce în ce mai dificile, a declarat compania.

Compania a lansat, de asemenea, o versiune îmbunătățită a modelului AI AlphaGeometry, despre care a afirmat că a fost capabil să rezolve 83% din toate problemele istorice de geometrie incluse în Olimpiada Internațională de Matematică, din ultimii 25 de ani.

Dar cercetătorii Google au mai spus că AI este departe de a putea înlocui matematicienii umani cu capacitățile sale de rezolvare a problemelor. “Chiar și în cea mai deplină ambiție a ceea ce încercăm să facem, cred că ne propunem să furnizăm un sistem care poate dovedi orice”, a declarat David Silver, vicepreședinte Google DeepMind pentru învățarea prin consolidare. “Dar acesta nu este sfârșitul a ceea ce fac matematicienii”.

Silver a spus că modelele de inteligență artificială ale DeepMind sunt mai degrabă asemănătoare regulilor de calcul sau calculatoarelor: instrumente de calcul puternice care ar putea într-o zi să ajute oamenii să găsească dovezi matematice. Dar ceea ce le lipsește sistemelor AI este imaginația. “Matematicienii pun probleme interesante”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: