Destinații de vacanță pentru ultima sută de metri: Litoralul bulgăresc și românesc, stațiunile montane și balneoclimaterice/ Poiana Brașov, destinația cu cel mai mare grad de ocupare

Vacanta Bulgaria pixabay.com

Pe ultima sută de metri românii caută să cumpere pachete de vacanță pentru perioada de Paște. Față de 2019, înainte de pandemie, disponibilitatea rezervărilor este mare, gradul de ocupare fiind de maxim 50-60%. Astfel, există încă o mulțime de opțiuni pentru a pleca în vacanță chiar și cu câteva zile înainte de sărbătorile pascale. Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a prezentat pentru Economedia o serie de destinații care încă mai sunt disponibile „last minute”.

Printre principalele destinații care au rămas nerezervate se numără stațiunile balneoclimaterice, stațiunile montane sau cele rurale. Poiana Brașov este destinația cu cel mai grad de ocupare și nu se mai găsesc prea multe locuri. Paradoxal, Traian spune că cele mai scumpe hoteluri au și cel mai mare grad de ocupare în rândul turiștilor.

„Mai sunt disponibile rezervări pentru Valea Prahovei, Sinaia sau Bușteni. În general, dacă la munte pentru trei nopți de cazare au fost și oferte de 2.000-2.500 lei de familie pe cameră, la hotelurile unde au mai rămas locuri prețul poate fi și de 300-400 de lei. Astfel că, pentru trei nopți o familie poate plăti 900-1.200 de lei, mult mai puțin”.

De asemenea, o altă destinație unde mai există rezervări pentru „last minute” este litoralul românesc, care este de obicei mai aglomerat de 1 mai.

„Pentru litoral bulgăresc au mai rămas locuri destule, 80% sunt romani de Paște cazați. Bulgarii au tarife de 70 euro de persoană pentru trei nopți la hoteluri de 3 stele și până la 250 euro cu all inclusive la hoteluri de 4-5 stele. De asemenea, se mai pot rezerva sejururi Grecia și Turcia operate cu autocarul: Istambul, Kuşadası, Halkidiki”, precizează acesta.

Destinațiile unde nu mai sunt locuri disponibile sunt cele exotice, operate de curse charter, însă au mai rămas locuri pentru Egipt și pentru city break-uri în Paris, Londra sau Viena.

Printre locațiile disponibile „last minute” se numără Bulgaria, Grecia, Turcia și din România stațiunile balneare (Băile Herculane, Felix, Sovata, Covasna) și montane, precum și litoralul românesc.

În ceea ce privește profilul persoanelor care caută aceste tipuri de destinații pe ultima sută de metri se numără cei care nu au neapărat o familie mare, care nu își programează din timp concediile.

„De Paște sunt cei nehotărâți, care au avut temeri și acum s-au răzgândit. În ultima luna, turiștii au renunțat la temerile legate de pandemie, de probleme economice sau de conflictul de lângă noi”, spune Traian Bădulescu.

Ce oferte mai sunt disponibile pentru vacanța de Paște

Reprezentantul ANAT ne-a prezentat câteva prețuri orientative și ce destinații mai sunt disponibile în acest moment:

 • Baile Felix – hotel de 3 * pachet de 3 nopti cazare cu pensiune completa – 1234 lei/pers/sejur; calimanesti caciulataa – pachet 3 nopti pensiune completa -1389 lei/pers/sejur – meniu tradițional la ambele locatii si acces la piscine exterioare cu apa termala
 • Delta Dunarii – hotel de 3* – 3 nopti cazare cu pensiune completa 910 lei/pers/sejur
 • Mamaia – hotel 4* -3 nopti cazare cu pensiune completa 1610 lei/pers/sejur
 • JUDETUL GORJ                                                                                                                                        Pensiunea Andreea – localitatea Baia de Fier – Tarif 350 lei/noapte – cazare cu demipensiune (mic dejun + cina /cina festiva). Tarif mai mare cu 15% fata de 2021. Grad de ocupare : 25 % din capacitate
 • Pensiunea Viitorul – Localitatea Baia de Fier. Tarif 216 lei/noapte /2 adulți. Nu au pachete speciale. Grad de ocupare : 30% din capacitate
 • Complex Panoramic – Stațiunea Rânca. Tarif 980 lei/2 adulți : Pachet 3 nopți cazare , Mic dejun+ masa festiva + Mix Grill +Băuturi Tradiționale. Același prețuri din 2019. Grad ocupare : 40 % din capacitate
 • Pensiunea Magnolia – localitatea  Tismana. Tarif 170 lei/noapte/camera. Tarif mai mare cu 10 % fata de 2021. Grad ocupare : 100 % din capacitate
 • Pentru litoralul Bulgariei, ofertele de Paște cuprind în general perioada 22-25 aprilie și pornesc de la 87 de euro de persoană. De exemplu, pentru trei nopți la un hotel de 4 stele cu servicii all inclusive din Albena tarifele încep de la 134 de euro de persoană, iar pentru un hotel de 5 stele, de la 187 de euro de persoană, cu toate mesele incluse. Pe de altă parte, în Kavarna există vile de 3 stele unde un turist poate plăti și 54 de euro pentru trei nopți, fără servicii de masă.
 • Pentru Nisipurile de Aur, pentru 3 nopți la hoteluri all inclusive de 4 stele, ofertele încep de la 107 euro de persoană, pentru Sunny Beach, de la 149 de euro de persoană, pentru Nessebar, de la 73 de euro de persoană iar pentru Ozbor, de la 203 euro de persoană.
 • Pentru litoralul românesc, ofertele de Paște cuprind de asemenea perioada 22-25 aprilie și pornesc de la 203 de lei de persoană. Sunt deschise hoteluri în Mamaia, Eforie Nord, Jupiter, Neptun, Olimp, Mangalia și Vama Veche. De exemplu, un sejur de 3 nopți la o vilă de 3 stele din Eforie Nord, fără servicii de masă, costă 406 lei camera dublă, iar pentru un hotel de 4 stele din Mamaia, cu mic dejun inclus, tarifele pornesc de la 838 camera pentru minisejurul de Paște. La un hotel de 3 stele din Neptun, o cameră dublă pentru 3 nopți costă 1.782 de lei, însă cu toate mesele incluse și cu cină festivă.
 • Ca stațiuni montane, cele mai solicitate sunt Sinaia, Predeal, Poiana Brașov, Bușteni, Azuga și Bran. De exemplu, în Sinaia sau Predeal, 3 nopți de cazare pentru o cameră dublă, cu mic dejun și prânz festiv, pornesc de la 1.401 lei. La un hotel de 4 stele din Poiana Brașov, o cameră costă, la 3 stele, 2.199 de lei cu mic dejun și cină festivă incluse.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *