Dezastrele naturale au provocat pierderi de peste 300 de miliarde de dolari în 2022

uragan pagube Foto: Pexels

Dezastrele naturale, multe dintre ele determinate de schimbările climatice, au provocat pierderi economice globale de 313 miliarde de dolari în 2022, a estimat miercuri brokerul de asigurări Aon, scrie Reuters. Mai puțin de jumătate au fost asigurate.

Pierderile provocate de catastrofele naturale acoperite de sectorul asigurărilor s-au ridicat la 132 de miliarde de dolari, cu 57% peste media secolului XXI, a adăugat Aon.

Cu toate acestea, în timp ce numărul evenimentelor catastrofale, cum ar fi inundațiile și uraganele, a crescut – cel puțin 421 de evenimente individuale, față de o medie de 396 începând cu anul 2000 – Aon a declarat că deficitul de protecție a fost unul dintre cele mai mici înregistrate vreodată.

“A fost relativ scăzut datorită faptului că multe dintre cele mai costisitoare dezastre au avut loc în țări cu piețe de asigurări mature, cum ar fi SUA sau Europa, în timp ce pierderile din regiunile mai puțin acoperite, cum ar fi Asia, au fost mult sub medie”, a declarat pentru Reuters Michal Lörinc, șeful departamentului de analiză a catastrofelor de la Aon.

Potrivit raportului, 75% din pierderile asigurate la nivel global au avut loc în Statele Unite, cu uraganul Ian, care a lovit Florida în septembrie 2022, provocând daune asigurate cuprinse între 50 și 55 de miliarde de dolari din totalul pierderilor economice de 95 de miliarde de dolari.

Uraganul Ian este al doilea cel mai scump dezastru natural cu care s-a confruntat vreodată sectorul asigurărilor.

Aon a estimat că aproximativ 31.300 de persoane au murit din cauza catastrofelor naturale în 2022, dintre care aproximativ două treimi au fost legate de valurile de căldură din Europa din perioada iunie-iulie.

În Australia, pierderile asigurate legate de inundații au atins un nivel record de 4 miliarde de dolari, în condițiile în care un model meteorologic asociat cu vremea umedă, numit La Niña, și-a prelungit impactul până în 2022, provocând ploi severe și inundații în întreaga țară.

În mod similar, în Pakistan, sezonul musonic a provocat precipitații cu 175% peste medie în perioada iulie-septembrie, a precizat Aon citând Departamentul de Meteorologie local.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *