Dezbaterea electorală. Cine îl va păstra pe premier pe Ciolacu, artizanul derapajului fiscal al României / Ce aleg candidații: creșteri de taxe sau reduceri în sistemul bugetar? / George Simion a părăsit dezbaterea

Dezbatere electorala alegeri prezidentiale

Luni seară are loc dezbaterea electorală între primii candidați clasați în sondaje la alegerile prezidențiale din 4 mai, organizată de Digi24, la Palatul Cotroceni. George Simion a plecat din dezbatere după ce i-a oferit un buchet de flori Elenei Lasconi. Participă Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR-Minorități), Nicușor Dan (independent susținut de USR) și Elena Lasconi (USR, rămasă fără sprijinul de facto al partidului). Victor Ponta (independent) a anunțat că nu mai participă, după ce inițial acceptase.


Carla Tănasie, către Nicușor Dan: România are o rană deschisă, sistemul de sănătate. Candidați la funcția de președinte. Ce prerogative legislative și constituționale să rezolvați aceste probleme și să nu rămână o campanie goală?

Nicușor Dan: Din nou și din nou, în campaniile electorale candidații promit și trebuie să vezi ce au făcut. Din păcate, în țară nu sunt investițiile pe care noi le-am făcut în spitale la București. Ceea ce lipsește în România în acest moment este viziune și direcții strategice pe mai multe domenii și asta e ce poate face președintele. Continuând ca în momentul de față nu vom putea găsi o soluție.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Nicușor Dan, despre spitalul CC Iliescu: Din păcate era trecută prin multe, multe alte măgării din PUZ Sector 2, instanțele s-au pronunțat că era flagrant ilegal. Nimic nu a împiedicat institutul să facă un PUZ separat pe care nu l-au făcut.

Nicușor Dan, despre situația de la Grigore Alexandrescu: La spitalul Grigore Alexandrescu au venit în urmă cu patru ani la mine și mi-au spus vă rog dați-ne autorizația de construire că pierdem finanțarea. Și le-am zis că au o căsuță cu valoare arhitecturală. După 4 ani acea căsuță s-a demolat deși au promis că nu și construcția după 4 ani nu e gata.


Moderator: România riscă să intre în recesiune. Guvernul vă cere părerea: Taxe mai mari pentru toți sau reduceri masive în sistemul bugetar? 

Crin Antonescu: Eu nu cred că se reduce la această dilemă. Dar cred că trebuie evitată creșterea taxelor. Trebuie reduceri masive ale cheltuielilor în sistemul bugetar.

Avem în continuare o disproporție, mai ales în companiile de stat, între profitabilitate/randament și salarii care sunt departe de orice corelație cu performanța economică, cu profitul. Unele salarii ale miniștrilor sunt de câteva ori, de multe ori mai mici, decât ale unor oameni din conducerea unor companii sau din consilii de administrație, companii care nu au rentabilitate și agravează deficitul.

Nu creșteri de taxe. Cred că putem să găsim alte soluții.

În programul meu, primul punct este proiectul eficientizării instituțiilor statului român – toate.

Nu creștere de taxe.

Și reduceri de salarii și concedieri. Dar nu vorbesc de concedieri în masă și concedieri jos, pentru că sunt domenii bugetare unde încă avem nevoie de oameni. Vorbim de personal birocratic la nivel superior, supraplătit și supranumeric. Vorbim de încă prea multe instituții, unele redundante, care se calcă pe picioare unele cu altele.

Propun o eficientizare, un audit al instituțiilor al eficienței instituțiilor de stat.

Nicușor Dan: Deficit înseamnă inflație, inflație înseamnă facturi mai mari pentru oameni.

Mi se pare absurd să speri că cei care au dus România în gard o vor scoate. Anul trecut au promis 5,5% deficit, dar a fost 9%. Anul acesta au promis 7% deficit dar rezultă 9%.

Am reușit la Primăria Capitalei, am luat o primărie în faliment și acum are în agențiile de rating patru trepte peste ratingul României.

Sunt 4 lucruri esențiale care să echilibreze deficitul, două pe venituri, două pe cheltuieli.

1. Combaterea marii evaziuni fiscale cu care pierdem miliarde de euro pe an și aici este o chestiune corelată cu justiția.

2. Absorbția fondurilor europene, care este jalnică în momentul acesta.

3. Reducerea drastică a cheltuielilor statului.

4. Companiile de stat – care sunt pline de relații de partid și numai management și performanță nu este acolo

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Elena Lasconi: E simplu și populist să nu creștem taxe și să eficientizăm statul. Dar asta durează. E foarte dureros că oamenii trebuie să tragă pentru ANAF nu reușește să colecteze banii. Sunt miliarde care nu au fost colectați de la cei care fac evaziune fiscală și poate cu bună știință, poate că sunt unii importanți care nu trebuie să fie deranjați și trebuie să așteptăm termene de prescripție.

Eu pot să sper că nu vor crește taxele. Dar nu știu ce magie ar trebui să facă prim-ministrul ca să nu crească taxele măcar pentru un an, până poți să faci o reformă a instituțiilor, să eficientizezi companiile de stat care sunt o gaură neagră.

Avem oportunitate cu fondurile europene, pentru înarmare, pentru infrastructură.

Există soluții, dar cheltuielile cele mai mari nu sunt cheltuielile de personal. Gaura neagră este în economia de stat.


Reporter: În prima zi de mandat primiți pe masă un act normativ prin care Guvernul majorează TVA. Ce faceți, o promulgați?

Elena Lasconi: Nu voi promulga o astfel de lege. Mă interesează să stau la masa discuțiilor cu oamenii care alcătuiesc Guvernul,. Să vedem de ce este asta acum soluția. Aud de mulți ani că se va face o reformă a statului, se va reduce numărul de angajați.

Nu sunt de acord în momentul ăsta. Mă interesează să discut cu ministrul de Finanțe. Nu o promulg decât dacă sunt sigură că este singura soluție.

Reporter: Președintele poate să întoarcă o singură dată o astfel de măsură.

Reporter: Dacă se ajunge la acord cu FMI îl veți susține?

Elena Lasconi: Dați un exemplu concret.

Reporter: Surse oficiale ne-au declarat că dacă deficitul nu este ținut în frâu, există riscul ca FMI să încheie un acord cu Guvernul

Elena Lasconi: Eu susțin o reformă a statului, să se desființeze din instituțiile în care oamenii taie frunză la câini

Reporter: Tăiați pensiile?

Elena Lasconi: Cum să tăiem pensiile? Pensiile trebuie crescute.


UPDATE Schimb de replici între Nicușor Dan și Crin Antonescu pe teme imobiliare

Crin Antonescu:Deplângeți deficitul, îl deplâng și eu, toată lumea îl deplânge. Dar PIB-ul Bucureștiului putea și el să crească dacă nu ar fi fost blocat de un primar inert”.

Nicușor Dan: „Nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari. Cred că o să ajungem la problemele dumneavoastră imobiliare. A existat un ministru al Tineretului și Sportului (aluzie la Crin Antonescu, n.red.) care a dat terenuri domnului Popovici, Dragomir etc”

(Continuă un schimb de replici cu acuzații din partea lui Nicușor Dan referitor la terenuri pe care Crin Antonescu le-ar fi dat unor oameni de afaceri, n.red. Antonescu îi răspunde și îl numește pe Dan ”procesoman calificat” și cere să îi spună ce terenuri și cui a dat, n.red.)

Nicușor Dan arată niște hârtii și citește din acestea despre cum Antonescu ar fi dat mai multe hectare de terenuri în anii `90 și le enumeră.


UPDATE Nicușor Dan: „Stabilitate, stabilitate dar cu deficit 9% și cu inflație, asta nu e stabilitate”.


UPDATE Candidații prezenți au fost întrebați dacă îl vor păstra premier pe Marcel Ciolacu, artizanul derapajului fiscal al României. Amintim că România a avut un deficit bugetar de 9,3% din PIB în 2024 și de 2,28% în primele trei luni ale anului 2025. Totodată, inflația din România este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, cu un avans al prețurilor de 5,1% în luna martie.

Florin Negruțiu: Îl veți mai păstra pe Marcel Ciolacu premier sau îi veți cere demisia după alegeri?

Crin Antonescu: Suntem într-o situație economică grea, complicată. Cu o inflație mare, deficit cel mai mare din Europa. Problema strict pe care o puneți dumneavoastră este următoarea: Cine vă spune că dacă devine președinte îl demite sau îl păstrează pe premierul în exercițiu ori nu știe Constituția. În ce mă privește, având forța pe care poporul mi-o dă, mă voi așeza la masă cu guvernul în funcție și vom discuta ce e de făcut în fața acestei crize.

Nicușor Dan: În prima zi la Primăria Capitalei avea trei sferturi din bugetul anual datoria pe care trebuia să o plătească pe loc. Asta a fost prima discuție. Primul lucru pe care îl voi face ca președinte va fi situația financiară a României.

Dacă românii mă vor vota înseamnă că ei nu mai au încredere într-un sistem politic cu Marcel Ciolacu. Și atunci e obligatorie o discuție cu Marcel Ciolacu și partidele pro-europene și îmi doresc ca domnul Ciolacu să facă gestul de onoare.

Elena Lasconi: Nu-mi plac politicienii care nu răspund la întrebări. Marcel Ciolacu nu va fi premier cu mine președinte. A dus țara asta în gard. E o telenovelă electorală.


UPDATE George Simion a venit cu un buchet de flori albe pentru Elena Lasconi pentru că ”dintre toți candidații este singura care chiar a fost votată de români și trebuia să meargă la votul final și confruntarea finală”: ”Din respect pentru omul care trebuia să fie aici și a fost ales de români voi fi în țară cu poporul român și pentru poporul român”


Știrea inițială

Confruntarea între principalii candidați la prezidențiale va avea loc în Sala Unirii și va fi moderată de Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu.

„Crin Antonescu, Nicușor Dan, Victor Ponta, Elena Lasconi și George Simion sunt prezidențiabilii care intră în arena celei mai așteptate dezbateri a anului și îi veți vedea în confruntări directe, unul la unul, un foc încrucișat pe cele mai sensibile teme”, scrie digi24.ro

Candidații vor răspunde și la întrebări pe teme de politică externă, finanțe și politică internă, dar vor primi întrebări și de la cei 20 de jurnaliști și analiști prezenți în sală.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.