Dezvoltatorul chinez cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari le oferă investitorilor posibilitatea să îşi recupereze banii sub forma unor proprietăţi

evergrande proiect Sursa foto: Evergrande

China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat sâmbătă un proces în cadrul căruia investitorii săi pot să îşi recupereze banii sub forma unor proprietăţi imobiliare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Evergrande, un grup care are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, trece printr-o gravă criză de lichidităţi şi caută cu disperare fonduri pentru a-şi plăti creditorii şi furnizorii. Joi compania are de rambursat dobânzi în valoare de 83,5 milioane de dolari.

Într-un comunicat postat sâmbătă pe reţeaua chineză WeChat, Evergrande a anunţat că investitorii interesaţi să îşi răscumpere produsele de tip “wealth management ” sub forma unor active fizice, în loc de numerar, ar trebui să îşi contacteze consultanţii de investiţii sau să viziteze birourile locale Evergrande.

Potrivit unor informaţii apărute anterior în presă, peste 70.000 de persoane, inclusiv mulţi angajaţi ai Evergrande, au cumpărat astfel de produse de tip “wealth management”. Publicaţia financiară Caixin susţine că astfel de produse cu o valoare de aproximativ 40 de miliarde de yuani (6,2 miliarde de dolari) au ajuns în prezent la maturitate.

În încercarea de a-i convinge pe investitori să nu ceară rambursarea în numerar, Evergrande le oferă reduceri semnificativ de preţ la activele imobiliare. Astfel investitorii pot primi apartamente cu un discount de 28%, spaţii de birouri cu un discount de 46% şi locuri de parcare sau spaţii de retail la un discount de 52%.

Potrivit unui document bursier publicat la începutul acestei luni, Evergrande a rambursat datorii de 219,5 milioane de dolari către furnizorul Skshu Paint Co Ltd sub forma unor apartamente în trei complexe rezidenţiale care nu au fost încă finalizate.

De la începutul acestui an, valoarea acţiunilor Evergrande a scăzut cu aproape trei sferturi iar recent mai multe agenţii de rating au retrogradat Evergrande şi mai mult în zona junk, avertizând că există riscul intrării în incapacitate de plată.

Sursa foto: Evergrande

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *