Digi anunță că a încheiat un acord pentru a cumpăra cu 120 milioane de euro activele pe care grupul francez de telecomunicaţii Orange şi operatorul spaniol MasMovil intenționează să le vândă în Spania

digi24 sediu Sursa: Digi24

Digi anunță la Bursa de Valori București (BVB) că a încheiat un contract prin care cumpără activele pe care grupul francez de telecomunicaţii Orange şi operatorul spaniol MasMovil intenționează să le vândă în Spania. Tranzacția se ridică la 120 de milioane de euro, care include o componentă condițională de 20 de milioane de euro.

„Societatea anunță piața cu privire la încheierea de către Digi Spania în data de 11 decembrie 2023 a unui contract de transfer de spectru privind transferul de la Xfera Moviles, S.A. (parte din Grupul MasMovil Spania) și achiziționarea de către Digi Spania a licențelor de spectru pentru utilizarea privată a domeniului public radioelectric aferente unui set de blocuri de frecvente (2 x 10 MHz în bandă de 1.800 MHz, 2 x 10 MHz în bandă de 2.100 MHz și 20 MHz în bandă de 3.500 MHz) („Licențele de Spectru”) în schimbul unui preț de 120.000.000 EUR, care include o componentă condițională de 20.000.000 EUR („Contractul de Transfer de Spectru”). Contractul de Transfer de Spectru a fost încheiat în contextul procedurii de control al concentrarilor economice condusă de Comisia Europeană (Cazul M.10896 – OSP/MasMovil/JV) pentru aprobarea unei concentrări prin care Lorca JVCo Limited și Orange, S.A. vor crea și vor dobândi controlul în comun asupra unei întreprinderi cu funcționalitate deplină care să includă operatorii lor de telecomunicații din Spania”, arată anunțul la Bursă.

Compania mai transmite că, în același context, „Digi Spania și Orange Espagne, S.A.U. au încheiat în aceeași dată un contract de opțiune prin care aceasta din urmă acordă Digi Spania opțiunea de a încheia în viitor un contract de servicii de roaming național („Opțiunea”) pentru furnizarea de către Orange Espagne, S.A.U. către Digi Spain a unor servicii de comunicații electronice mobile, care ar permite Digi Spain să acceseze toate tehnologiile disponibile în rețeaua mobilă a Orange Espagne S.A.U. sau a afiliaților săi, inclusiv MasMovil Ibercom S.A.U. în Spania”.

Transferul Licențelor de Spectru și acordarea Opțiunii sunt condiționate, printre altele, de finalizarea tranzacției dintre Orange și MasMovil, care necesită aprobarea Comisiei Europeane.

Bloomberg scria anterior că acordul ar putea ajuta Orange și Masmovil să îndeplinească cerințele autorităților europene de reglementare privind fuziunea lor în Spania. Noua afacere ar putea valora 18,7 miliarde de euro.

Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea că asocierea dintre Orange și Masmovil ar avea un impact negativ prea mare asupra concurenței. Se așteaptă ca tranzacția să creeze o nouă companie de telecomunicații dominantă în Spania și să reducă numărul principalilor operatori de telefonie mobilă de la patru la trei. Pentru a remedia această situație, Comisia a încurajat companiile să vândă active, inclusiv o parte din licențele lor de utilizare a spectrului de frecvențe mobile.

Digi, care oferă servicii de telefonie mobilă și de bandă largă prin acorduri de vânzare cu ridicata, a fost cumpărătorul preferat al Comisiei, au declarat în septembrie persoane familiare cu această chestiune. Autoritățile de reglementare stabiliseră inițial un termen limită pentru a lua o decizie pentru 21 august, deși au întrerupt procesul la sfârșitul lunii iulie, spunând că sunt necesare informații suplimentare. Fuziunea propusă este urmărită cu atenție în întreaga industrie, deoarece va oferi semne despre modul în care autoritatea europeană de reglementare privește consolidarea pe piață.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *