Din efectele războiului din Ucraina pe piața alimentară. Date Eurostat: Pâinea, mai scumpă ca niciodată. Prețul în UE a ajuns să fie cu 18% mai mare decât anul trecut/ În Ungaria, majorarea e de 66%. Cum stăm în România?

paine Foto: Pexels

În august 2022, prețul pâinii în Uniunea Europeană a fost în medie cu 18% mai mare decât în august 2021, arată datele publicate azi de Eurostat. Instituția notează că aceasta este o creștere uriașă în comparație cu august 2021, când prețul pâinii a fost în medie cu 3% mai mare decât în august 2020. România se află pe locul 10, în topul scumpirilor, iar țara cea mai afectată e Ungaria, cu o creștere de 66%.

“Pâinea, legumele, carnea – alimentele au devenit mai scumpe. Prețurile pentru uleiurile și grăsimile de gătit au crescut în mod deosebit de brusc, dar și alimentele de bază importante, cum ar fi pâinea, au devenit, de asemenea, semnificativ mai scumpe. Acest lucru se datorează în special invaziei rusești în Ucraina, care a perturbat în mod semnificativ piețele globale, deoarece Rusia și Ucraina au fost mari exportatori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea-soarelui) și îngrășăminte”, transmite Eurostat.

În august 2022, prețul pâinii în UE a fost în medie cu 18% mai mare decât în august 2021. Aceasta este o creștere uriașă în comparație cu august 2021, când prețul pâinii a fost în medie cu 3% mai mare decât în august 2020. Datele lunare arată, de asemenea, o creștere semnificativă a inflației globale, deși nu la fel de mare (de la +3% la +10%).

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Aceste informații provin din datele privind indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) publicate recent de Eurostat.

Unele țări au fost mult mai afectate decât altele: Cea mai mare rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Ungaria (+66% în august 2022), urmată de Lituania (+33%), Estonia și Slovacia (ambele +32%). Pe de altă parte, cea mai mică rată medie de variație a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Franța (+8% în august 2022), Olanda și Luxemburg (ambele +10%).

România se află pe locul 10 în topul scumpirilor:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a estimat că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu, potrivit Agerpres. Față de iunie 2021, pâinea deja este mai scumpă cu 23,68%, conform celor mai recente date statistice.

Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: