Operatorul Distribuţie Oltenia a obţinut o finanţare de peste 930 de milioane de lei, prin Fondul de Modernizare, din partea Ministerului Energiei, pentru 13 proiecte de modernizare a reţelei de distribuţie a energiei electrice, case vor fi derulate în judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea, se anunță într-un comunicat.
Operatorul va investi din surse proprii peste 322 de milioane de lei.
Semnarea celor 13 proiecte pentru toate cele şapte judeţe aflate în aria operaţională presupune: modernizarea a 11 staţii de transformare; conectarea a peste 2.000 de utilizatori noi la reţelele inteligente de energie; achiziţionarea şi montarea a peste 30.000 de contoare inteligente; modernizarea a 239 de posturi de transformare, împreună cu instalarea a 48 de posturi de transformare noi; 10 puncte de alimentare noi; executarea a 26.551 de branşamente; 18 noduri cu posibilitate de comandă-control de la distanţă. Totodată, se are în vedere: modernizarea a 358 de km de linii electrice de medie tensiune; modernizarea a 508 km de linii electrice de joasă tensiune, împreună cu 22 de km de linii de joasă tensiune noi; 209 grupuri de măsură pentru balanţă; 426 de km de fibră optică.
Distribuţie Oltenia arată că printre beneficiile consumatorilor se află: creşterea eficienţei energetice şi a calităţii energiei distribuite consumatorilor; crearea capacităţii pentru racordarea la reţea a unor noi prosumatori, producători şi staţii de încărcare electrice; asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a tuturor consumatorilor şi prosumatorilor în condiţii de calitate a parametrilor energiei electrice; îmbunătăţirea stării tehnice a reţelei electrice de distribuţie; protecţia împotriva intervenţiilor neautorizate şi reducerea pierderilor de energie tehnice şi comerciale. Alte beneficii sunt: reducerea numărului de întreruperi şi a duratei acestora; reducerea costurilor cu operarea şi mentenanţa; reducerea pierderilor în reţeaua de distribuţie, ceea ce va conduce la reducerea emisiilor de CO2; crearea condiţiilor de racordare pentru noi consumatori.
„Creşterea accelerată a numărului de prosumatori, împreună cu schimbările meteorologice din ultimii ani ne-au confirmat credinţa în nevoia de a investi în infrastrucura energetică. Proiectele de modernizare finanţate în prezent vor defini modul în care România va realiza cu succes tranziţia energetică din următoarele decenii. Rămânem dedicaţi atingerii obiectivelor de neutralitate climatică, digitalizării din sectorul energetic şi modernizării infrastructurii pentru a aduce beneficii pe termen lung consumatorilor noştri”, a declarat Ondrej Şafar, Country Manager Grupul Evryo.