Dividendele corporative la nivel global au atins un maxim istoric de 1.660 miliarde de dolari în 2023

bani, euro Sursa foto: Pixabay

Dividendele corporative la nivel global au atins un maxim istoric de 1.660 miliarde de dolari în 2023, plăţile record ale băncilor reprezentând jumătate din creştere, a arătat un raport publicat miercuri, citat de Reuters, conform News.ro.

La nivel mondial, 86% dintre companiile listate fie au crescut dividendele, fie le-au menţinut, potrivit raportului trimestrial realizat de Janus Henderson Global Dividend Index (JHGDI), care a estimat, de asemenea, că plăţile de dividende vor atinge un nou record de 1.720 miliarde de dolari în acest an.

Cei mai mari plătitori de dividende din lume în 2023 au fost Microsoft, urmată de Apple şi Exxon Mobil.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Valoarea totală a dividendelor corporative a crescut de la 1.570 miliarde de dolari în 2022, cu o creştere subiacentă – care ţine cont de mişcările valutare, dividendele speciale, modificările de timp şi modificările indicelui – de 5% faţă de 2022, a declarat managerul de active din Marea Britanie Janus Henderson.

”Fluxul de numerar al corporaţiilor a rămas puternic în majoritatea sectoarelor şi acest lucru a oferit o mulţime de putere pentru dividende şi răscumpărări de acţiuni”, a declarat Ben Lofthouse, directorul pentru venituri din acţiuni globale la Janus Henderson.

Potrivit datelor LSEG, creşterea câştigurilor pentru S&P 500 în trimestrul al patrulea al anului 2023 era de aşteptat să ajungă la 9% în termeni anuali.

Ratele ridicate ale dobânzilor au sporit marjele băncilor, iar băncile au plătit acţionarilor un record de 220 de miliarde de dolari în 2023, cu o creştere subiacentă de 15% faţă de 2022 şi continuând o revenire după ce plăţile bancare au fost îngheţate în timpul pandemiei.

Orice impact pozitiv al dividendelor bancare mai mari a fost aproape în întregime compensat de reducerile din sectorul minier, arată raportul, deoarece preţurile mai scăzute ale mărfurilor au afectat profiturile din minerit.

Reduceri semnificative de dividende de către cinci companii importante – companiile miniere BHP şi Rio Tinto, precum şi Petrobras şi Intel a redus rata de creştere a dividendelor globale în 2023 cu 2 puncte procentuale.

”Dincolo de aceste două sectoare (bancar şi minerit), al căror impact a fost neobişnuit de mare, am observat o creştere încurajatoare din industrii la fel de variate precum vehiculele, utilităţile, software-ul, alimentaţia şi inginerie, demonstrând importanţa unui portofoliu diversificat”, se arată în raport.

Pe o bază geografică, Europa (cu excepţia Regatului Unit), a fost un motor cheie de creştere, contribuind cu două cincimi la creşterea globală, deoarece plăţile au crescut cu 10,4%, la 300,7 miliarde dolari.

Japonia a avut, de asemenea, o contribuţie majoră, deşi a fost oarecum temperată de un yen slab, se arată în raport.

În timp ce Statele Unite au avut cea mai semnificativă contribuţie la creşterea dividendelor globale datorită dimensiunii sale, o rată de creştere de 5,1% a fost în concordanţă cu media globală.

Dividendele pieţelor emergente au rămas neschimbate, Janus Henderson subliniind reduceri abrupte în Brazilia şi creştere slabă în China.

Janus Henderson vede încă o creştere de 5% a dividendelor corporative în acest an, până la 1.720 miliarde de dolari.

Chiar dacă creşterea rapidă a dividendelor bancare este probabil să încetinească, scăderile rapide din sectorul minier ar putea fi, de asemenea, mai puţin afectatee, a spus Lofthouse.

”Preţurile energiei rămân ferme, astfel încât dividendele din sectorul petrolului par bine susţinute, iar sectoarele mari defensive, cum ar fi sănătatea, alimentele şi bunurile de consum de bază, ar trebui să continue să facă progrese constante”, a arătat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: