Dobânzi ridicate, costuri ridicate, energie scumpă. Sergiu Oprescu, Alpha Bank: “Cred că avem o obligaţie de prudenţă la nivelul sistemului bancar

Alpha Bank

Suntem într-o perioadă în care “este nevoie de prudenţă la nivelul sistemului bancar şi mai ales la nivelul clienţilor”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România şi director general al Reţelei Internaţionale Alpha Bank, citat de Agerpres. Veniturile populației sunt erodate de creşterile de prețuri, așa că se va manifesta o tendinţă de economisire mai scăzută.

Acesta a subliniat importanța fondurilor din PNRR. “PNRR-ul este noul Plan Marshall, de data aceasta nu al americanilor către Europa, ca în ’48-’52, ci al Europei către Europa – şi este un Plan Marshall pe care avem datoria să nu îl ratăm”, a menţionat Sergiu Oprescu, la ZF Bankers Summit 2022.

Totodată, el a subliniat că este nevoie de prudenţă la nivelul sistemului bancar şi mai ales la nivelul clienţilor.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Cred că avem o obligaţie de prudenţialitate la nivelul sistemului bancar şi, mai ales, la nivelul clienţilor. Prudenţa trebuie să vină în mai multe forme. Trebuie să încercăm să ne dăm seama ce impact poate să aibă asupra cash flow-ului nostru, dacă mă pun din perspectiva clientului – dobânzile ridicate. Ce impact poate să aibă din punctul nostru de vedere o creditare pe un segment pe care îl vedem la un moment dat că poate să fie impactat de costuri ridicate, costuri pe energie. Trebuie să avem această prudenţă la nivel ridicat, în mintea noastră, în momentul în care ne uităm la activitatea economică normală”, a subliniat Sergiu Oprescu.

“Noi, când vorbim de economisire, ne uităm la nivelul depozitelor din sistemul bancar. Ori, cred că în perioada imediat de la începutul războiului o parte din ceea ce s-a semnalat puţin mai devreme şi am văzut şi noi – şi anume o ieşire din baza depozitelor din sistemul bancar, la un moment dat, era mai degrabă generată de panică şi nu era generată de capacitatea de economisire la nivelul clientului”, a precizat Oprescu.

Potrivit acestuia, a fost o perioadă la începutul războiului când “oamenii aveau tendinţă să tezaurizeze în afara sistemului bancar o parte din depozitele pe care le aveau”.

“Atunci s-a văzut şi acel fenomen de uşoară eurizare a pasivelor, a bazei de depozitare, dar încă nu am văzut un impact cu adevărat pe capacitatea de economisire, deşi suntem conştienţi de faptul că ea va fi erodată de ratele dobânzilor mai mari, de preţul la energie, de costul suplimentar generat de criza alimentară. Ştim că venitul disponibil este erodat, ca atare, fiind erodat de aceste creşteri, ne aşteptam să avem o tendinţă de economisire mai scăzută. (…) Noi am văzut, spre exemplu, la două luni de zile de la începutul războiului, o revenire a economisirii din perspectiva acelui indicator pe care îl monitorizăm – şi anume al bazei de depozite – am văzut că oamenii au recăpătat din nou încredere şi au venit din nou cu banii pe care îi scoseseră din sistemul bancar – au venit cu ei înapoi în bancă. Fenomenul nu a fost unul ridicat, nu a avut un impact mare, dar a fost sesizabil, au fost câteva miliarde de lei care la momentul respectiv au ieşit şi care au intrat ulterior în sistem”, a adăugat preşedintele executiv Alpha Bank România.