DOCUMENT Cum arată noul impozit de 1% pe casele peste 500.000 de euro: cine îl va plăti, cum se calculează și care sunt marile semne de întrebare

chirie locuinta calcul Foto: Chattrawutt Hanjukkam / Dreamstime.com

Un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor consultat de G4Media, care vizează creșteri de taxe și impozite pentru acoperirea deficitului bugetar, prevede un impozit nou pe proprietățile imobiliare. Impozitul fusese anunțat în premieră de G4Media încă de acum o lună. Draftul de OUG, care poate suferi modificări majore, explică modul de calcul și cine datorează acest impozit, dar lasă câteva întrebări fără răspuns.

Principalele informații din proiect:

– Cine va plăti: Noul impozit este datorat de toate persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit Codului Fiscal (titlul IX Impozite și taxe locale) depășește 2.500.000 lei (circa 500.000 de euro)

– Cum se calculează impozitul: Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei

– Cum se face declararea și plata efectivă: Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, până la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datorează impozitul. Impozitul se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datorează. Modelul și conținutul declarației privind impozitul se stabilesc prin ordin al președintelui ANAF

Semnele de întrebare, potrivit unor specialiști consultați de G4Media:

– dacă există doi sau mai mulți coproprietari ai unei proprietăți, se va lua în calcul valoarea cotei-părți sau valoarea întregii proprietăți?

– cum se va face calculul exact pentru persoanele care sunt proprietari unici ai unei proprietăți și co-proprietari ai altor proprietăți?

– cine va face eventualele recalculări ale impozitului datorat în cazul unor erori de calcul?

Conținutul exact al proiectului de OUG:

După Titlul X^1 Impozitul pe tranzacțiile imobiliare rezidențiale se introduce un nou titlu, Titlul X^2 Impozitarea deținerii mai multor proprietăți imobiliare, cu următorul cuprins:

”Art. 500^4: Contribuabili

Sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, stabilit conform prezentului titlu, persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit titlului IX Impozite și taxe locale depășește 2.500.000 lei, denumite în continuare contribuabili.

Art. 500^5: Cota de impozitare

Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Art. 500^6: Plata impozitului și depunerea declarației fiscale

(1) Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare este datorat pentru întregul an fiscal de persoanele prevăzute la art. 500^4 care la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior au în proprietate clădiri a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei.

(2) Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, până la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datorează impozitul.

(3) Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datorează.

(4) Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare reprezintă venit al bugetului de stat și se administrează de către A.N.A.F., potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

(5) Modelul și conținutul declarației privind impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se stabilesc prin ordin al președintelui A.N.A.F.”

Foto: Chattrawutt Hanjukkam / Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *