DOCUMENT Cum vrea PNL să amâne facturile la energie și să plafoneze prețurile. Propunerea legislativă a liberalilor

Carmen Radu oct. 17, 2021 0 comentarii
Energie gaze Pixabay

PNL va depune luni în Parlament o serie de propuneri legislative pentru a ușura povara clienților în plină criză a facturilor la energie electrică și gaze naturale. Propunerea legislativă cuprinde măsuri pentru amânarea plății facturilor, compensarea acestora și plafonarea prețurilor.

  • Principalele modificări dorite de PNL:

La compensarea lunară pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022:

– Principala modificare e că această compensare acordată clienților casnici se aplică pentru persoanele fizice al căror consum total de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1500 kwh. În actuala legislație, limita maximă era de 1.000 kwh, ceea ce înseamnă că va crește numărul beneficiarilor

La plafonarea prețurilor:

În perioada aplicării legii, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:
a) Prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu KWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 KWh;
b) Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/KWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/KWh.

Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/ MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

Amânarea plății facturilor:

La cererea scrisă a unui client, furnizorul suspendă pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 6 luni plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Plata facturilor restante se poate face până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022. Solicitarea de suspendare a plătii se poate face cu privire la plata consumului aferent perioadei 01 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022.

De notat că aceste modificări pot intra în vigoare doar dacă sunt votate de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Citește aici proiectul legislativ al PNL

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *