DOCUMENT Tragedia CFR de la Galați: Asemănări cu un alt accident mortal din 2016 cu locomotivă CFR Marfă care a accelerat necontrolat. CFR Călători verifică graduatoarele locomotivelor

accident-feroviar-galati-tren-locomotiva-vagon-ovidiu-iordachi-640x400

CFR Călători verifică sistemele de tracțiune și mai exact graduatoarele locomotivelor din parcul de material rulant, potrivit dispoziției pe care conducerea operatorului național feroviar de transport persoane a emis-o duminică, 26 martie și pe care a consultat-o Economedia. Graduatorul funcționează ca o cutie de viteze, dar s-a blocat când mecanicul locomotivei a accelerat în treapata a II, iar trenul nu a mai putut fi oprit. Ultima revizie se făcuse pe 13 martie 2023 la Depoul Ploiești, iar ultima reparație capitală era din 2006, potrivit datelor Economedia.

Dinamica accidentului de la Galați, de sâmbătă, 25 martie, indică asemănări cu o altă tragedie feroviară produsă la Târgu Jiu, în 2016, atunci când la Bârsești, în Gorj, o locomotivă CFR Marfă a lovit cu putere și frontal o altă locomotivă în timpul manevrelor de cuplare. „Era o garnitură cu 20 de vagoane staționată, iar o altă locomotivă facea manevre de cuplare cu aceasta. Nu se știe din ce motive a venit cu viteză foarte mare și a intrat în coliziune cu locomotiva staționată”, preciza, în 2016, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Andrei Lazăr, citat de Mediafax. În urma acelui accident, unul dintre mecanicii CFR Marfă și-a pierdut viața, iar celălat a fost rănit.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurilor în care s-a produs acest eveniment feroviar. Din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva a accelerat brusc şi că el a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar acesta nu a mai frânat, ceasul vitezometrului locomotivei rămânând blocat la poziţia 75 km/h.

În urma coliziunii extrem de puternice, vagonul a fost deformat în partea de impact şi s-a deplasat aproximativ 80 de metri. În momentul producerii evenimentului, în vagonul de călători se afla partida trenului, formată din şeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum şi un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, judeţul Galaţi.

Doi dintre bărbaţii răniţi mai erau internaţi duminică, iar medicii afirmau că ei sunt stabilizaţi. Cea de-a treia persoană rănit a fost externată. De asemenea, femeia care a murit suferise o plagă penetrantă la nivelul gâtului.

Comentarii

 1. Ma uit chiar în clipa asta, la TV, la conferinta de presa a ES Dl Ministru al transpoartelor si suprastructurilor! N-am decât un cuvânt : Incompetenta penibila. Aflam cu legitima mândrie ca timp de decenii Chefereul a fost subfinantat, dar ca, prin grija netarmurita pe care o manifesta onor MTI (nietzsche nu stiam ca al Minister este si al Infrastructurii, vai de capul lor, al Ministerului si al Infrastructurii si vai de cozonacul nostru!!!!)nu se întâmpla nemica si-o vom tine tot asa cu aceeasi Excelenta a Sa. Sfânta mare nerusinare!!!!!!

 2. Nu vreau sa cobesc dar presimt că, în foarte scurt timp, ne asteaptă o mare nenorocire feroviară. Semnele se înmulțesc pe zi ce trece și nu este nici un dubiu că într-acolo ne îndreptam. Când spun “nenorocire feroviară”, mă refer la un accident major, soldat cu pagube materiale uriașe și cu multe victime. Ceva asemănător cu “Colectiv”, dar în alt context, singurul lucru comun fiind “moartea”.
  Pot previziona și ce se va întâmpla după. Nimic!
  Investigarea se va face de către organismul legal desemnat iar raportul de investigare va reflecta exact încrengătura dintre șefii mafiei transporturilor feroviare din România și oamenii politici ai momentului,
  responsabili de bunul mers al industriei feroviare. Din raportul de investigare vor rezulta cauze care vor concluziona că vinovați sunt mecanici de locomotivă, impiegați, acari, manevranți de vagoane. Nimic nu va conduce la ideea că, de fapt, cauza reală este cloaca mizeră în care se manifestă întregul sistem feroviar din România.
  În tot acest mixaj de interese politice și economice, se evidențiază un actor trecut în primele rânduri ale distribuției urîtului film pe care-l vizualizăm la acest moment și anume Autoritatea Feroviară Română. Dacă dăm la o parte elucubrațiile unor ratați în profesie, ajunși în funcții importante în baza apartenenței politice, prin care ni se sugerează că subfinanțarea stă la baza tuturor relelor care ni se întămplă, vă asigur că realitatea este cu totul alta. Hai să încercăm să o vedem cu realism și să spunem adevărul. De fapt Autoritatea Feroviară Română, organizație 100% croită și menținută în concordanță cu principiile mafiei feroviare autohtone, este vinovată în TOTALITATE de starea în care a ajuns sistemul feroviar românesc. Iată și câteva aspecte pe care mă bazez cand am făcut aprecierea de mai sus.
  De-a lungul anilor și în permanență, conducerea Autoritatii Feroviare Romane a fost asigurată de către persoane aservite politic, membrii de partid sau doar simpatizanți. Principala cerință pentru ocuparea funcției de director este să răspundă prompt la solicitările celor care l-au pus pe post. Am putea crede că acele persoane sunt ministrul de resort sau secretarii de stat. Gresit! Numele persoanei care va ocupa funcția de director este transmis prin filiera de partid de către cei care au interese economice majore și care vor controla astfel deciziile directorului Autoritatii Feroviare Romane. În treacăt trebuie spus că uneori, aceste decizii pot ridica sau distruge afaceri în domeniul industriei feroviare. Ca să ne apropiem de zona siguranței feroviare, trebuie știut că și la numirea directorului Autorității de Siguranță Feroviară Română, în prezent organism inclus în Autoritatea Feroviară Română, principiile rămân aceleasi.
  Dar ce este mai grav abia acum urmează. De-a lungul timpului, au apărut și s-au consolidat “echipele de sprijin” ale directorului, formate din ABSOLUT TOȚI șefii de departamente, servicii și birouri , care, în aparență “își oferă serviciile” când un nou director este numit. Asta este cheia succesului în a rămîne pe funcție, nici vorbă de respectarea atribuțiunilor de serviciu. De altfel, dacă cineva va avea curiozitatea de studia fișele de post ale acestor șefi, va constata că, de fapt, nici nu au vreo raspundere, fișa fiind plină de cuvinte gen “coordoneaza”, “verifica”, “supervizeaza”, nimic concret despre sarcini clare pe care trebuie să le execute în calitate de șefi. În același timp, ABSOLUT TOȚI șefii de departamente, servicii sau birouri sunt conectați la diverși operatori feroviari sau agenți economici , pe care îi ajuta mai mult sau mai puțin discret în rezolvarea problemelor curente, în schimbul promisiunii că au asigurat un loc de muncă în cazul în care sunt dați afară sau se vor pensiona, plus microșpăgile obișnuite cu diverse ocazii (calendare, pixuri, băutură, etc) sau minișpăgile primite cu ocazia participării la diverse inspecții, în special în provincie ( mese bogate și premii în bani). Aceste persoane, începand cu inspectorii șefi teritoriali sunt cele care fac presiuni asupra personalului de execuție pentru a trece cu vederea neconformitățile constatate cu ocazia inspecțiilor. De aici pleacă practic tot răul, în acest mod este ucisă din fașă orice încercare de a scoate la suprafața neregulile din zona operativă, nereguli care au cu adevărat relevanță pentru gradul de siguranță feroviară și duc în final la producerea de accidente și incidente. Nu este întocmită nici o notă de constatare fară să fie inițial văzută și aprobată de către acești șefi. Aceste persoane sunt cele care fac tot posibilul ca rezultatele inspecțiilor să nu producă deranj prea mare, respectiv sancționarea operatorilor feroviari, protejandu-si astfel sponsorii. Sunt asa de dedicați acestor activitati încăt nici nu îi mai interesează că acțiunile lor lasă urme simplu de descoperit de către oricine ar fi interesat să stopeze acest fenomen.
  Un alt aspect care are relevanță pentru activitatea perturbatoare a Autoritatii Feroviare Române este pregătirea profesională a personalului angajat. Încă de la înființare, principiul pe baza căruia s-au facut angajările a fost “Angajăm oameni pe care-i cunoaștem sau care ne sunt recomandați și care nu ne ies din cuvînt, indiferent de pregătirea lor profesională, angajăm rude, prieteni ai rudelor, amante, tot indiferent de pregătirea profesională ”. Și unde am ajuns astăzi? Autoritatea Feroviară Română, deși se ocupă de reglementarea industriei feroviare din România, are foarte puțini specialiști în domeniu, adică oameni care au terminat facultăți de profil și au lucrat efectiv în domeniul feroviar. În prezent, 38% din angajați au specialități care nu au legătură cu calea ferată, eventual au absolvit facultăți private obscure care împart diplomele cum împărțeau pe vremuri speculanții biletele în fața cinematografului, iar o parte dintre acești angajați au vazut trenul doar în Gara de Nord. Este greu de crezut că aceștia pot avea o contribuție pozitivă în activitatea autorității, singura lor grijă este obediența față de cei care i-au angajat. Lipsa de profesionalism duce și către un alt aspect cât se poate de negativ în activitatea Autorității Feroviare Române și anume lipsa oricărei strategii în reglementarea și supravegherea sistemului feroviar din România, lipsa oricăror analize care să arate starea reală, practic nicio contribuție la modernizarea transporturilor pe calea ferată.
  Ca să recapitulăm și să ne fie foarte clar, Autoritatea Feroviară Română înseamnă: principii mafiote, trafic de influență, corupție, șpăgi, lipsă de profesionalism. Reprezintă mijlocul prin care sunt controlate (numai în sens negativ) firmele ce desfășoară activități specifice domeniului feroviar și un mediu de presiune pentru forțarea sponsorizărilor către partidele politice. Deși acum, în urma nenumăratelor observații ale oficialilor europeni și în urma amenințărilor cu acțiuni de infringement, se încearcă reformarea Autorității Feroviare Române, este clar că nimeni nu dorește acest lucru. Este la fel ca în subiectul pensiilor speciale, dar din alte motive și cu alte mijloace. Se vede foiala intensă între cabinetele ministrului, ale secretarilor de stat și ale unor parlamentari pe subiectul în cauză. Se stie bine că așa cum vor aranja lucrurile acum, tot așa vor reuși “să controleze” în viitor zona transportului feroviar în România.
  Recunosc, de multe ori mi-am pus întrebarea cum ar putea să fie reformată în totalitate Autoritatea Feroviară Română și recunosc că nu știu să răspund complet la o astfel de întrebare. Este posibil ca alții să știe. Ce știu eu este doar că, în mod cert trebuie început cu concedierea tuturor persoanelor care ocupă în acest moment o funcție de “sef”. Sunt ca celulele canceroase pentru organism. Indiferent de tratamentul aplicat, dacă o celulă scapă, aceasta va pune umărul la revenirea bolii.
  În final, sunt sigur că unele persoane, după ce au citit rândurile de mai sus, mă vor întreba ce dovezi am ca să-mi permit a face astfel de comentarii și acuzații la adresa unui sistem care funcționează de zeci de ani și nu a fost deranjat de cineva până acum. Și voi răspunde că dovezile căutate sunt la vedere, nu sunt documente secrete, sunt documente întocmite cu ocazia desfășurării activităților curente, documente care puse alături de prevederile legale dovedesc încălcarea clara a legilor și avantajarea operatorilor de transport feroviar sau a furnizorilor de servicii și produse feroviare. Se vede clar cum neconformități care necesitau și luarea unor masuri contravenționale sau de suspendare a autorizațiilor, atestatelor, omologărilor sau certificatelor nu au fost aplicate la momentele respective. Doriți dovezi despre pregătirea profesională a angajaților? Le găsiti la serviciul de resurse umane, nu sunt secrete.
  Aș încerca să fac un apel către ministrul transporturilor și infrastructurii, în numele tuturor oamenilor care încă mai circulă cu trenul în țara asta, ca măcar acum, cu ocazia reorganizării Autorității Feroviare Române, să privească cu atenție la viitor, să-și testeze imaginatia și să se gândeasca cum se va prezenta în fața rudele viitorilor morți și răniți povestindu-le despre “subfinantarea” sistemului feroviar. Și dacă nu se va simți confortabil în această postură, poate că ar fi cazul să adopte soluția corectă acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *