DOCUMENT Doi parlamentari PNL propun o soluție pentru ca multinaționalele să nu mai exporte profitul realizat în România fără să plătească taxe: cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență nu mai pot fi deduse

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Parlamentarii PNL Bogdan Huțucă și Alexandru Nazare au depus în Parlament un proiect de lege care modifică art. 25 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal și prevede că multinaționalele nu își mai pot deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență, potrivit unui comunicat. Cei doi susțin că această prevedere ar face ca multinaționalele să nu mai exporte profitul realizat în România fără să plătească taxe.

„Cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România nu vor mai putea fi deduse, iar companiile care vor continua să facă acest lucru vor fi amendate cu o sumă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse”, arată deputatul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de finanțe, și senatorul Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor.

Citește aici proiectul de lege

„România trebuie să aplice prevederile Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, act normativ comunitar care stabilește expres faptul că statele membre au obligația de a garanta că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și valoarea”, se arată în proiectul de lege depus de cei doi liberali.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Cei doi parlamentari PNL propun în proiectul legislativ introducerea unei nedeductibilități a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță prestate de către persoanele afiliate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Pentru descurajarea deducerii disimulate a unor astfel de cheltuieli sub o altă formă, neconformarea la regulile fiscale, diminuarea bazei impozabile se sancționează cu o amendă egală cu cheltuielii deduse printr-o tranzacție artificială. Astfel, se elimină definitiv posibilitatea utilizării »management fee-urilor», a cheltuielilor de administrare disimulate/artificiale pentru reducerea artificială a cuantumului impozitului pe profit și externalizarea acestuia, stabilind o sancțiune descurajantă”, se mai afirmă în proiect.

Liderii liberali arată că această măsură are un impact bugetar major asupra veniturilor fiscale ale statului român, pe termen scurt, mediu și lung, dar și un impact pozitiv asupra mediului concurențial național.

În plus, dacă această măsură va fi votată în Parlament, pasul următor ar fi ca Guvernul să renunțe la mecanismul de impozitare suplimentară a marilor companii, acel impozit de 1% pe cifra de afaceri care nu se mai regăsește în nicio țară din Uniunea Europeană, potrivit comunicatului citat.

Reamintim că guvernul Ciolacu a impus o taxă de 1% pe cifra de afaceri a companiilor care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, motivul fiind presupusa externalizare fără taxare a profiturilor.

SRI a arătat în raportul de activitate pe 2020 că una dintre vulnerabilitățile economice ale României a fost ”manipularea, de către societăți autohtone cu capital străin, a prețurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societățile afiliate, în vederea diminuării sau neevidențierii profitului, precum și în scopul externalizării de fonduri către agenți economici din țările de proveniență a capitalurilor”.

Mediul de afaceri a respins constant această acuzație și a arătat că majoritatea companiilor cu capital străin își plătesc corect toate taxele și impozitele în România.