Satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării găzduiește, începând de vineri, Festivalul Scrumbiei, iar localitatea Maliuc va organiza, sâmbătă și duminică, un alt eveniment care va aduce în prim-plan aceeași specie de pește migratoare, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Festivalul Scrumbiei din satul Sfântu Gheorghe a început cu ateliere dedicate copiilor, desfășurate atât în muzeul amenajat în localitate, cât și în imediata apropiere a acestui obiectiv, acolo unde cei mai mici locuitori ai satului și-au expus spre vânzare produse realizate din materiale naturale, prețurile plecând de la 5 lei, pentru un suvenir.
Evenimentul a început la ora 12:00 cu cântece specifice zonei și va continua sâmbătă cu spectacole folclorice susținute de ansambluri din localitate și din Deltă, dar și cu recitaluri ale artiștilor Radu Pietreanu și Anna Lesko.
La Maliuc, sâmbătă, la ora 12:00, vor începe Serbările Scrumbiei, iar pe scenă vor urca, de asemenea, grupuri din satele Deltei, dar și ansamblul Plăieșii din Republica Moldova.
„Preparatele vor fi pregătite de localnici, iar un borș cu perișoare din pește va costa 15 lei; același preț va fi și pentru o scrumbie la grătar, în timp ce un storceag va fi 25 de lei. Vor fi și dulciuri, iar prețurile vor fi pentru toate buzunarele”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Maliuc, Nicoleta Sevastian.
Importanța scrumbiei pentru economie și conservare
Duminică, la Maliuc, pe scenă vor performa ansamblurile din Caraorman și Gorgova, iar persoanele care vor să se întoarcă în aceeași zi în Tulcea vor avea la dispoziție o navă care le va asigura transportul pe durata evenimentului din satul Maliuc.
Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul industrial în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării și una dintre puținele specii migratoare din Dunăre. Ea se capturează în cantități mici în Marea Neagră, ponderea deținând-o pescuitul în Dunăre, care se desfășoară în timpul migrației, cu stabilirea unor intervale de prohibiție.
Specia este una dintre cele mai apreciate pentru calitățile gustative. În ciuda musculaturii dorsale cu oase mărunte, carnea are un gust deosebit de fin și un procent ridicat de grăsimi. Se mănâncă în stare proaspătă, prăjită, saramură sau grătar, cât și sărată și afumată, marinată și, mai rar, în ulei.
Datele furnizate Agerpres de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării arată că, anul trecut, pescarii comerciali au capturat 485,15 tone de scrumbie, față de 215 tone capturate în anul precedent și 305,3 tone, declarate oficial în anul 2022.
Potrivit lucrării „Atlasul peștilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării”, de cercetătorul Vasile Oțel, specia este protejată și se află pe Lista roșie a Rezervației. De-a lungul timpului, capturile din această specie înregistrate în Deltă au scăzut de la 2.507 tone, maximum raportat oficial în anul 1975, la 23 de tone, în anul 1999, nivelul minim raportat în perioada 1960-2004.