Economia globală ar putea suferi o lovitură brutală cauzată de stagnarea creșterii economice și de creșterea prețurilor, a avertizat economistul Nouriel Roubini, cunoscut sub numele de „Dr. Doom”, după ce a prezis criza din 2008, scrie Business Insider.
Roubini, în prezent profesor de economie de la Facultatea de Business a Universității New York, a avertizat, într-un editorial publicat săptămâna trecută în The Guardian, că băncile centrale și guvernele „pregătesc terenul pentru mama tuturor crizelor stagflaționiste de datorii în următorii câțiva ani”.
Rezerva Federală a Statelor Unite și Trezoreria americană, dar și echivalentele lor din întreaga lume, s-au bazat în ultimul deceniu pe politici fiscale și monetare ultra-relaxate pentru a stimula creșterea economică.
Aceste instituții au exacerbat această abordare în timpul pandemiei, cheltuind triliarde de dolari pe măsuri de stimulare precum cecuri de asistență financiară și pe achiziții de obligațiuni și menținând ratele dobânzilor aproape de zero. Aceste eforturi au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, caselor și altor active și, de asemenea, au încurajat împrumutarea agresivă, a spus Roubini.
Economistul a arătat că există o exaltare în jurul criptomonedelor, acțiunilor „meme” (precum Doge), companiilor de achiziții cu destinație specială (SPAC) și vânzărilor cu amănuntul ca dovadă a unei „exuberanțe iraționale”.
Roubini se așteaptă ca cererea imensă să alimenteze inflația, iar presiunile asupra ofertei, precum protecționismul, ruperea lanțurilor globale de aprovizionare și atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie să crească de asemenea prețurile.
Mai mult, potrivit economistului, guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani. Roubini a avertizat că guvernele ar putea avea așadar probleme în a-și acoperi datoriile, precum și în a salva băncile, companiile și gospodăriile.
În consecință, băncile centrale sunt într-o situație dificilă, potrivit lui Roubini. Dacă acestea își reduc eforturile de stimulare, riscă să declanșeze un val de falimente, însă dacă le continuă, riscă să alimenteze o inflație de două cifre, a spus Roubini.
„Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil”, a adăugat Roubini. „Stagflația din anii ’70 se va suprapune în curând cu criza datoriilor din perioada post-2008. Întrebarea nu este dacă, ci când”, a conchis el.