Economia germană s-a contractat la finele anului trecut, pe măsură ce inflaţia şi criza energetică şi-au făcut simţite efectele asupra consumului gospodăriilor şi investiţiilor de capital, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Conform cifrelor revizuite publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană s-a contractat cu 0,4% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea. O estimare preliminară publicată anterior arăta spre o contracţie de 0,2% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei. În ritm anual însă, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,9% în trimestrul patru al anului trecut, conform datelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere.
Destatis a apreciat că de vină pentru contracţia economiei de la un trimestru la altul sunt diminuarea investiţiilor de capital şi scăderea cu 1% a consumului gospodăriilor, în timp ce cheltuielile guvernamentale au avut un efect pozitiv asupra creşterii economice.
“Creşterea preţurilor şi criza energetică au afectat economia germană la finele anului”, a subliniat Destatis într-un comunicat de presă.
Economiştii se aşteaptă la un nou rezultat negativ în primul trimestru al acestui an, ceea ce ar însemna că economia germană a intrat în recesiune. Însă chiar şi aş vremea neobişnuit de caldă din timpul iernii a făcut ca Germania să evite cele mai pesimiste scenarii vehiculate după ce Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu un an. Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o creştere economică de 0,2% pe ansamblul anului 2023, în condiţiile în care în toamna anului trecut miza pe o contracţie a PIB-ului.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.