Economia germană se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se estima, arată un raport al Bundesbank

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Economia germană se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se estima, deoarece presiunile asupra pieţei energiei se atenuează şi perturbările din lanţurile de aprovizionare se redus, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Analiştii se aşteptau ca Germaniei să intre în recesiune anul acesta, o perspectivă care ar fi afectat întreaga zonă euro.

“În ultimul trimestru din 2022 probabil că PIB-ul a stagnat, depăşind previziunile anterioare. Datele publicate recent sunt mai bune decât previzionam în decembrie”, susţine Bundesbank în raportul său lunar dedicat economiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Preţul gazelor naturale a scăzut semnificativ, în condiţiile în care consumul a rămas redus, datorită temperaturilor ridicate, iar Europa a reuşit să găsească pe piaţă o cantitate mai mare de gaze decât se estima.

Subvenţiile guvernamentale menite să atenueze impactul costurilor ridicate cu energia, acordate atât companiilor cât şi gospodăriilor, au ajutat la sporirea încrederii şi a consumului, se arată în raport.

Economia germană a crescut cu 1,9% în 2022 comparativ cu 2021, în pofida faptului că s-a confruntat cu numeroase crize, a anunţat vineri Oficiul federal de statistică (Destatis).

Conform unei estimări preliminare, cea mai mare economie a Europei a înregistrat anul trecut o performanţă peste aşteptări, având în vedere explozia preţurilor la energie, inflaţia record şi blocajele de pe lanţurile de aprovizionare.

Analiştii prognozau, în medie, o creştere anuală de 1,8% a Produsului Intern Brut al Germaniei în 2022. La rândul său, Guvernul de la Berlin miza în toamnă pe o creştere economică de 1,4% în 2022, cu un recul al PIB în trimestru patru faţă de trimestrul trei, după ce pe ansamblul anului 2021 economia Germaniei a înregistrat o creştere de 2,6%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: