Economia mondială, în creștere în mai cu cel mai bun ritm din 2006

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Economia mondială a crescut pentru a 11-a lună consecutiv în mai, cu o dinamică în accelerare, acesta fiind cel mai bun ritm din 2006, evoluție susținută de intensificarea procesului de vaccinare, care permite redeschiderea economiilor, și mix-ul relaxat de politici economice în implementare în principalele economii ale lumii, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Markit Economics a publicat joi datele privind dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din economia mondială în mai și primele cinci luni ale anului curent.

Acești indicatori sunt estimați împreună cu JPMorgan și evidențiază evoluția comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor din industria prelucrătoare și din sectorul de servicii, cu mențiunea că pragul de 50 de puncte separă creșterea de scădere.

Pe de o parte, industria prelucrătoare s-a majorat pentru a 11-a lună la rând în mai, ritmul accelerând marginal: indicatorul PMI în urcare cu 0,1 puncte raportat la aprilie la 56 puncte, cel mai ridicat nivel din 2010.

Accelerarea comenzilor noi (componentă în urcare cu 0,5 puncte lună/lună la 57,3 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani) exprimă premise pozitive pentru dinamica producției în trimestrele următoare.

De asemenea, numărul de locuri de muncă a crescut pentru a șaptea lună consecutiv în luna mai, dar cu un ritm în decelerare comparativ cu aprilie.

Componenta perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni s-a deteriorat în mai (indicator în ajustare cu un ritm lunar de 1,5 puncte la 65,1 puncte), evoluție care exprimă însă un proces de normalizare pentru ritmul industriei pe viitor. Se evidențiază însă creșterea sectorului de servicii, pentru a 11-a lună la rând în mai, cu un ritm în accelerare: indicatorul PMI în urcare cu o dinamică lunară de 2,4 puncte la 59,4 puncte, nivelul maxim din primăvara anului 2006.

Accelerarea componentei comenzi noi (indicator în urcare cu 2,3 puncte lună/lună la 59 puncte) exprimă premise foarte bune pentru evoluția sectorului terțiar din economia mondială pe termen scurt și mediu, susținute de redeschiderea economiilor pe măsura intensificării procesului de vaccinare. De altfel, componenta perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni a urcat cu 0,2 puncte lună/lună la 67,9 puncte în mai.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor a continuat să genereze locuri de muncă în luna mai, dar cu un ritm în decelerare (indicator în scădere cu 0,3 puncte la 53,5 puncte).

Prin urmare, economia mondială a crescut pentru a 11-a lună la rând în mai, cu o dinamică în accelerare: indicatorul PMI Compozit în urcare cu 1,7 puncte raportat la aprilie la 58,4 puncte, nivelul maxim din 2006.

Se evidențiază accelerarea comenzilor noi (indicator în urcare cu un ritm lunar de 1,7 puncte la 58,5 puncte, nivel maxim din ultimii 15 ani), ceea ce exprimă premise favorabile pentru evoluția economiei mondiale în trimestrele următoare.

Din perspectiva ofertei, cele mai bune ritmuri de creștere au fost înregistrate în luna mai de către serviciile de afaceri și serviciile financiare, dată fiind poziționarea economiei mondiale la începutul unui nou ciclu.

Pe de altă parte, cele mai slabe ritmuri de creștere au fost înregistrate în luna mai de către componentele bunuri de consum și servicii pentru populație.

Nu în ultimul rând, se evidențiază intensificarea presiunilor inflaționiste: indicatorul care măsoară prețurile de producție (output) a crescut cu 2,2 puncte la 59,1 puncte în luna mai.

Din perspectiva analizei pe regiuni se evidențiază creșterea economică din Asia, dat fiind succesul înregistrat de China în gestiunea crizei sanitare.

Astfel, în perioada ianuarie-mai 2021 indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 55,1 puncte, în creștere cu 37,7% an/an.

Se evidențiază redinamizarea sectorului de servicii, cel mai afectat de incidența crizei sanitare și restricțiile implementate pentru contracararea acesteia: indicatorul PMI în urcare cu 40,9% an/an la 55,1 puncte.

De asemenea, la nivelul industriei prelucrătoare indicatorul PMI a crescut cu 21% an/an la 54,9 puncte în primele cinci luni din 2021.

Prognozele macroeconomice actualizate recent de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică perspectiva ca economia mondială să crească cu ritmuri anuale de 5,8% în 2021 și 4,4% în 2022.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *