Economia SUA ar putea înregistra cea mai rapidă creștere din ultimii 25 de ani (estimare FMI)

joe biden

Fondul Monetar Internațional a revizuit pozitiv creșterea economică așteptată în acest an în Statele Unite și care ar putea fi „cea mai rapidă” din ultimii 25 de ani, potrivit raportului anual privind cea mai mare economie a lumii, citat de Le Figaro.

„Creșterea în 2021 ar trebui să fie de circa 7%, cel mai rapid ritm într-o generație”, a subliniat institutul din Washington, care califică relansarea SUA drept „remarcabilă” după recesiunea din 2020 provocată de pandemia de Covid-19. FMI estimează că riscurile pentru creștere sunt „modeste”, inclusiv îngrijorările legate de accelerarea inflației. „Indicatorii economici sugerează o importantă încetinire pe piața muncii, care ar urma să servească drept supapă de securitate pentru a atenua presiunile asupra salariilor și prețurilor”, potrivit sursei citate.

Fondul salută numeroasele măsuri economice adoptate de președintele american pentru susținerea economiei, în special imensul plan bugetar de 1.900 miliarde de dolari, ajutoare directe pentru familii sau alocațiile excepționale de șomaj.

FMI a cerut administrației Biden să renunțe la taxele vamale impuse de Donald Trump și observă că SUA continuă să vrea prioritate pentru producătorii americani la licitațiile publice.

În opinia FMI, riscul principal cu care se confruntă economia americană rămâne Covid-19. „Natura pandemiei s-a schimbat la scară mondială, noi variante circulă pe scară largă și există o schimbare în ceea ce privește internările și mortalitatea în SUA, în detrimentul tinerilor americani” iar campania de vaccinare trenează.

sursa foto: Facebook The White House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *