În doar câteva săptămâni, românii ar putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru alimente, medicamente, cărți, energie, dar și pentru carburanți, alcool sau tutun. Guvernul vrea să aplice, de la 1 august 2025, o serie de măsuri fiscale care vor duce la scumpiri în lanț. Cea mai importantă dintre acestea este creșterea TVA-ului, dar și accizele vor fi majorate, în încercarea de a aduce mai mulți bani la buget.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În acest context, apar și întrebările firești: vor fi comercianți care vor specula această situație? Vor decide să crească prețurile mai mult decât justifică modificările fiscale, folosind drept pretext majorarea TVA-ului standard, de la 19% la 21%?
Dan Chirleșan, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iași, avertizează: dacă vor face asta, vânzările vor scădea drastic. Piața are mecanismele ei de reglaj, iar cumpărătorii nu vor rămâne indiferenți în fața abuzurilor.
„Referitor la comercianții care ar crește prețurile doar motivând creșterea TVA-ului, aș spune că decizia lor va fi mult cântărită și apreciată de piață, iar o reducere a consumului îi va determina să se gândească de două ori înainte de a călca o dată grav pe greblă”, spune Dan Chirleșan, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași, conform Ziarul de Iași.
Cota standard de TVA va crește de la 19% la 21%, ceea ce înseamnă că toate bunurile și serviciile care se încadrează în această categorie vor deveni mai scumpe. Măsura ar urma să aducă peste 11 miliarde de lei la buget doar în 2026. Nici produsele considerate esențiale nu scapă de scumpiri: alimentele, medicamentele, apa și serviciile de canalizare vor avea un TVA de 11%, față de 9% în prezent.