Economiștii marilor bănci comerciale din România anticipează că Banca Națională a României (BNR) nu va modifica dobânda de politică monetară în ședința din 14 februarie 2025. Aceasta, situată la 6,5%, nu a mai fost schimbată de jumătate de an.
Economiștii de la ING Bank România spun că „decizia BNR va lua probabil în considerare presiunile inflaționiste persistente și incertitudinile actuale privind politica fiscală. Tendința inflaționistă globală a României a încetinit pe parcursul anului 2024, însă ritmul dezinflaționist a scăzut în mod clar și ar putea chiar să se oprească în 2025. Rata anuală a încheiat anul 2024 la 5,1%, prezentând o tendință de creștere ușoară, dar încă vizibilă în ultimul trimestru al anului. Această tendință a fost determinată în principal de creșterea prețurilor la carburanți, influențată – printre altele – de aprecierea semnificativă a dolarului american și de creșterea prețurilor la alimente, ca urmare a unei secete severe în vara anului 2024.”
În ceea ce privește evoluția inflației, ING estimează că va atinge o medie de 5,0 % în 2025, cu o rată la sfârșitul anului de 4,8 %, iar inflația de bază, care a fost 5,6% anul trecut, va rămâne peste inflația globală pe întreaga perioadă de prognoză de doi ani.
„Având în vedere presiunile inflaționiste persistente, traiectoria incertă a politicii fiscale și semnalele mixte din activitatea economică, ne așteptăm ca BNR să opteze pentru menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,50 % la următoarea sa ședință, dar și în prima jumătate a anului 2025. Avem în vedere în continuare două reduceri ale ratei de 25bp în a doua parte a anului 2025, deși sunt destul de multe condiții care trebuie îndeplinite pentru a ajunge acolo”, cred economiștii ING.
Un scenariu similar este anticipat și de economiștii Erste Bank, banca mamă a BCR.
„Ne așteptăm ca BNR să reia reducerea ratelor în luna august și să efectueze trei reduceri ale dobânzii cheie de 25 pb fiecare până la 5,75% până la sfârșitul anului 2025, cu riscul unor reduceri mai mici în funcție de evoluțiile fiscale și politice. BNR urmează să prezinte prognoza actualizată a inflației, care ar trebui să înregistreze o revizuire în creștere a profilului inflației principale pe termen scurt, cu o perspectivă mai persistentă a inflației de bază. În prezent, prognozăm un IPC de 3,7% în ritm anual până la sfârșitul anului și o inflație de bază de 4,0% în ritm anual”, se arată în nota Erste Bank.
În fine, Unicredit Bank mizează tot pe menținerea ratei dobânzii în ședința din 14 februarie.
„Ne așteptăm ca BNR să mențină nivelul de 6,50% vineri, 14 februarie, din cauza inflației încă ridicate, a perspectivei unui consum puternic înainte de alegerile prezidențiale și a lipsei de claritate cu privire la viitorul politicii fiscale și a impactului acesteia asupra inflației. În cursul reuniunii, BNR va aproba, de asemenea, calendarul reuniunilor pentru 2025 și Raportul asupra inflației din februarie 2025, care va include probabil o revizuire în creștere a previziunilor privind inflația globală pe termen scurt față de estimarea din noiembrie 2024. BNR ar putea reduce cu 0,5-1pp în semestrul al doilea din 2025, în funcție de măsurile fiscale exacte adoptate, pentru a sprijini economia”, subliniază economiștii UniCredit Bank.
Consiliul de Administraţie al BNR se întruneşte vineri, 14 februarie, pentru a doua şedinţă de politică monetară din 2025. La cea din 15 ianuarie 2025, prima din acest an, a decis să mențină dobânda cheie la același nivel, de 6,5% pe an, în prima ședință de politică monetară din acest an. Economiștii băncilor spuneau acum o lună că se așteaptă ca BNR să înceapă să reducă dobânda cheie în a doua jumătate a anului.
Anul trecut, Banca Națională a României a operat două reduceri ale dobânzii-cheie, până la 6,5%.
Prima reducere a avut loc în vara anului trecut. Astfel, Banca Națională a României a scăzut pe 5 iulie 2024 dobânda-cheie cu un sfert de punct până la 6,75%, pentru prima dată în ultimii trei ani. O lună mai târziu, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința din 7 august 2024, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024.