Economiștii se așteaptă ca FED să anunțe azi o nouă majorare de dobândă

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

În pofida unei economii care încetineşte şi a unui sector bancar care trece printr-o perioadă dificilă, Banca centrală americană ar urma să anunţe joi o nouă majorare de dobândă, continuând cu orice preţ lupta împotriva inflaţiei, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, repetă de mai multe luni că aducerea ratei inflaţiei în apropierea ţintei de 2% va fi un efort îndelungat şi dificil, însă este un proces necesar deoarece o inflaţie ridicată prelungită ar avea consecinţe şi mai nefaste pentru economie.

În aceste condiţii, există slabe şanse ca miercuri seara comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC) să anunţe o pauză în ciclul său de înăsprire a politicii monetare. O majorare cu un sfert de punct procentual, adică 25 de puncte de bază, a dobânzii de politică monetară este scenariul pe care mizează majoritatea analiştilor intervievaţi de CME Group.

Cu toate acestea, cele mai recente evoluţii arată că riscurile la adresa economiei americane s-au înmulţit. În primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu doar 0,3% comparativ cu ultimul trimestru din 2022 şi cu doar 1,1% în ritm anual. Iar probabilitatea unei recesiuni a crescut.

“Datele noastre ne fac să credem că înăsprirea politicii monetare şi recentele tensiuni din sistemul bancar vor declanşa o uşoară recesiune, care va fi însă mai amplă decât preconizam până acum”, a subliniat economistul şef de la Oxford Economics, Ryan Sweet.

Mai important, fragilitatea anumitor bănci a redevenit un subiect de actualitate, odată cu prăbuşirea băncii regionale First Republic, care la finele săptămânii trecute a trebuit să fie cumpărată de JPMorgan Chase. Îngrijorările cu privire la soliditatea băncilor regionale americane persistă astfel că, marţi, la bursa de pe Wall Street titlurile PacWest Bancorp s-au prăbuşit cu 27,78% iar cele ale Western Alliance cu 15,12%.

“Tema a revenit în sectorul bancar. Teama este un sentiment puternic pe Wall Street. Atunci când teama intră pe uşă, logica iese pe fereastră”, comentează Adam Sarhan, analist la firma de investiţii private 50 Park Investments.

“Fed trebuie să considere aceste dificultăţi din sectorul bancar drept un eveniment care schimbă datele problemei”, şi nu doar un caz de proastă gestiune la anumite bănci, afirmă Karl Haeling de la LBBW.

Băncile comerciale au de suferit de pe urma majorării dobânzii de referinţă, care stabileşte costul la care băncile se împrumută între ele. Acest cost a urcat în mai puţin de un an de la un interval cuprins între 0 şi 0,25% până la valori cuprinse între 4,75 şi 5% în prezent.

Federal Reserve îşi va anunţa decizia de politică monetară într-un comunicat de presă publicat la ora locală 14:00 (18:00 GMT) iar ulterior preşedintele instituţiei, Jerome Powell, va avea o conferinţă de presă începând cu ora 14:30 (18:30 GMT).

Foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *