Economistul șef al Băncii Angliei: Este prea devreme pentru a declara învinsă amenințarea inflației din Marea Britanie

Redacția ian. 9, 2023 0 comentarii
Bank of England, banca angliei

Economistul-șef al Băncii Angliei a declarat luni că este prea devreme pentru a spune că amenințarea inflației din Marea Britanie a fost învinsă și că în Marea Britanie există condiții pentru ca majorarea prețurilor să rămână problematică, scrie Financial Times.

Într-un discurs în fața unei audiențe financiare din New York, Huw Pill a transmis mesajul că BoE nu a terminat încă cu majorarea ratelor dobânzilor, deoarece Marea Britanie se confruntă cu numeroase provocări în același timp, care se vor combina între ele pentru a accentua amenințarea inflaționistă.

Pill a spus că Marea Britanie este aproape unică în a se confrunta cu o normalizare a ratelor dobânzilor de la niveluri foarte scăzute, cu necesitatea de a lupta împotriva puterii puternice a firmelor de a stabili prețurile, cu piețe ale forței de muncă tensionate și cu o criză a prețurilor la energie.

Repetând declarația Comitetului de politică monetară al BoE de la reuniunea din decembrie, conform căreia „ar putea fi necesare noi creșteri ale ratei pentru o revenire durabilă a inflației la ținta [de 2%]”, Pill a adăugat că votul său viitor va fi influențat de gama de circumstanțe care sugerează că inflația va rămâne probabil în mod persistent ridicată.

„Contextul distinct care prevalează în Regatul Unit – prețuri mai mari la gazele naturale, cu o piață a forței de muncă tensionată, evoluții nefavorabile ale ofertei de forță de muncă și blocaje pe piața bunurilor – creează potențialul ca inflația să se dovedească mai persistentă”, a spus acesta.

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *