Economistul-șef al BCE cere guvernelor să impună taxe mai mari pentru bogați și marile companii pentru a ajuta victimele crizei energetice

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Economistul-șef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a cerut guvernelor din zona euro să impună taxe mai mari pentru bogați și marile companii pentru a finanța sprijinul acordat celor mai afectați de criza energetică din regiune, scrie Financial Times.

Philip Lane a declarat că finanțarea politicilor de ajutorare a celor mai vulnerabile grupuri din societate „ar putea lua forma unor impozite mai mari pentru persoanele cu venituri mari sau pentru industriile și firmele care sunt foarte profitabile în ciuda șocului energetic”.

Comentariile lui Lane vin după ce ultimul buget al guvernului britanic, care include o reducere a impozitelor pentru cei cu cele mai mari venituri, a declanșat o vânzare pe piețele de obligațiuni și o depreciere puternică a lirei sterline.

Atât Marea Britanie, cât și statele membre ale UE au anunțat un sprijin fiscal pentru gospodării și întreprinderi pentru a face față creșterii prețurilor la energie. Cu toate acestea, după ce a prezentat planurile pentru o plafonare a prețurilor la energie în valoare de 150 de miliarde de lire sterline, Marea Britanie a anunțat vineri și reduceri de impozite în valoare de 45 de miliarde de lire sterline – în principal pentru cei care câștigă peste 150.000 de lire sterline pe an – finanțate prin împrumuturi suplimentare.

Investitorii la nivel mondial sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că politica monetară și politica fiscală nu sunt sincronizate. Băncile centrale se tem că măsurile costisitoare de sprijin guvernamental vor duce la o inflație mai mare, obligându-le să majoreze ratele mai mult.

Se așteaptă ca inflația să atingă un nou record în zona euro, de 9,7%, atunci când datele din septembrie vor fi publicate vineri. Lane a prezis că prețurile la energie se vor stabiliza până la jumătatea anului viitor și a declarat că presiunile inflaționiste ar trebui să se diminueze pe măsură ce blocajele din lanțul de aprovizionare se atenuează și ratele mai mari încetinesc cererea.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *