Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a exprimat marţi o viziune prudent optimistă că inflaţia încetineşte, dar a adăugat că este nevoie de mai multe date înainte de a putea declara victoria în lupta cu creşterea preţurilor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
După ce a majorat dobânzile la fiecare din ultimele nouă şedinţe de politică monetară, consiliul guvernatorilor BCE discută acum dacă să majoreze din nou costul creditului la reuniunea din 14 septembrie, pentru a se asigura că inflaţia va reveni la ţinta de 2%, sau dacă ar trebui să ia o pauză, având în vedere înrăutăţirea perspectivelor de creştere economică.
Într-un interviu publicat marţi în portalul irlandez de ştiri The Currency, Philip Lane a spus că datele cele mai recente publicate săptămâna trecută, care arată o încetinire a presiunilor asupra preţurilor, reprezintă o ştire binevenită în linie cu prognozele BCE din luna iunie.
“Dar aşa cum am mai spus, datele pe o singură lună sunt doar un singur set de informaţii. Trebuie să vedem cum evoluează în continuare. Datele detaliate cu privire la inflaţie vor veni abia la mijlocul lunii. Aşa că va trebui să aşteptam şi să vedem”, a susţinut Lane.
Gardienii euro se confruntă în prezent cu o dilemă, în condiţiile în care dobânda la depozite este deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, iar creşterea economică a stagnat în ultimele trei trimestre, ritmul de creştere a preţurilor la servicii se încăpăţânează să rămână la un nivel ridicat şi salariile continuă să crească în ritm rapid, ceea ce indică presiuni persistente asupra preţurilor.
Pieţele financiare estimează că sunt 25% şanse pentru o nouă majorare a dobânzii de politică monetară la reuniunea din 14 septembrie, dar se aşteaptă în continuare la o nouă majorare a costului creditului cu 25 de puncte de bază, până la finele acestui an.
Philip Lane a îndemnat la răbdare, menţionând prognoza BCE din luna iunie conform căreia o mare parte din avansul inflaţiei din 2022 va dispărea în 2023, şi noi progrese vor fi făcute în 2024 şi 2025, în cadrul unui “proces multianual”.
“O inflaţie de 10% nu scade foarte rapid până la 2%, dar s-a înjumătăţit deja, de la zece până la cinci, şi noi progrese sunt aşteptate în acest an”, a apreciat Philip Lane.