Economistul șef al BNR recomandă românilor să se obișnuiască cu prețurile mari la energie și să mănânce mai puțină carne de vită

Redacția oct. 31, 2021 1 comentarii
Valentin Lazea, BNR

Românii, și nu numai, trebuie să se obișnuiască cu prețurile mari la energie, deoarece acestea nu se vor mai întoarce unde au fost, apreciază Valentin Lazea, economist șef al BNR. El a recomandat românilor, într-o emisiune la Profit News TV, să mânânce mai puțină carne de vită, deoarece vacile emit gaz metan.

„Prețurile la energie nu vor mai reveni niciodată la nivelurile scăzute la care au fost înainte de pandemie. Și nici nu trebuie să mai revină, dacă vrem ca planeta să mai fie locuibilă peste 30 sau 50 de ani”, spune Lazea și adaugă că „ar fi o greșeală să dăm înapoi la nivel european”, și că, mai mult, prețurile certificatelor vor trebui să crească la 100 de euro/tonă pentru a avea impact, potrivit profit.ro.

Lazea a precizat că sacrificii va trebui să facem cu toții, individual și ca grup, și la nivel de întreprinderi și ca state.

„Ce se întâmplă dacă nu facem sacrificii și continuăm să trăim business as usual. În primul rând, foamete, la 4 grade, zonele cu secetă ar crește de la 15% la 45%. Ar afecta jumătate din populația globului, nici în România nu suntem complet feriți. Va crea mișcări mari de populație, războaie pentru hrană, ca în evul mediu. Pentru că o mare parte din căldură e stocată de apa oceanului, ceea ce duce la acidificare, până la 90% din viața marină ar putea să dispară, care e hrană pentru miliarde de oameni”, spune economistul, care mai adaugă și că viața umană ar fi afectată direct de fenomenele meteo extreme de 3-7 ori mai frecvente sau de căldura insuportabilă, care va duce la o scădere a productivității.

Care sunt soluțiile? Pe lângă scumpirea energiei, Lazea spune că putem să mergem cu metroul măcar două zile pe săptămână, să nu mergem cu mașina personală, să luăm avionul când distanțele sunt prea mari, să ne termoizolăm apartamentele fără să așteptăm să o facă primăria sau să “sortăm sticlele de plastic, chiar dacă gunoierii poate le aruncă la grămadă” – ultima recomandare e disputată pentru că plasticul „reciclat” tinde să ajungă prin țări sărace și apoi în mare.

O altă recomandare a lui Lazea este aceea de a mânca mai puțină carne roșie, mai ales carne de vită, pentru că vacile emit gaz metan și se consumă multă apă cu creșterea lor. De altfel, există propuneri de mai multă vreme pentru taxarea cărnii, astfel încât să scadă consumul.

Citește integral pe profit.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.