Efect „devastator” al Brexit: Fructele și legumele din Marea Britanie sunt lăsate să putrezească, din cauză că nu are cine să le culeagă

Redacția iul. 24, 2021 0 comentarii
brexit, marea britanie, uk

Fructele și legumele din Marea Britanie sunt lăsate să putrezească, din cauză că Brexit îi descurajează pe străini să mai accepte locurile de muncă sezoniere de cules, iar fermierii spun că restricțiile privind libertatea de mișcare au avut un impact „devastator”, scrie Euronews.

Brexitul – ale cărui efecte au intrat în vigoare la începutul anului – a făcut ca angajarea de migranți din Europa de Est să fie acum mult mai dificilă.

Barfoots of Botley, o companie agricolă cu sediul pe coasta de sud a Angliei, a transmis că 750.000 de dovlecei sunt lăsați să putrezească. Compania spune a ajuns în această situație deoarece nu poate găsi personal să îi culeagă și, dacă situația continuă, ar putea lua decizii dificile pentru viitorul firmei.

„Restricționarea liberei circulații a avut un impact devastator. Dar nu doar în agricultură și horticultură – ci în aproape toate sectorele în care lucrează oameni din străinătate, de ani de zile, care acum se duc acasă”, a declarat directorul general al firmei agricole, Julian Marks.

Firma se chinuie acum să satisfacă cererea supermarketurilor. Marks consideră că inevitabil se va ajunge fie în situația în care rafturile vor fi goale, fie în situația în care comercianții se vor îndrepta către importurile din UE pentru a umple golurile.

El a adăugat că este „tragic” și „demoralizator” să vezi atât de multe legume care se strică, spunând că situația este mai gravă decât se aștepta.

Mark Knight, manager la o fermă din Marea Britanie, a declarat pentru Euronews că l-a luat prin surprindere numărul de migranți care au ales să rămână în țările lor, în loc să vină să lucreze ca sezonieri. Directorul general al fermei, Gerrard Vonk, a declarat că s-a bazat pe culegătorii sezonieri din Europa de Est timp de 33 de ani. Dar, odată Brexit, există „mai multe bariere, mai multă birocrație și mult mai multe dificultăți pentru a veni efectiv și a lucra aici”. Vonk a spus că are cu 72 de lucrători mai puțini decât anul trecut și, ca o consecință a penuriei, culturile sunt lăsate să se coacă în exces, mai degrabă decât să fie recoltate.

Atât Knight, cât și Vonk consideră că cauza principală este Brexit, mai degrabă decât restricțiile de călătorie legate de COVID. Ei spun că europenii nu se simt ca acasă în Marea Britanie și îndeamnă guvernul să lanseze o campanie de PR pentru a-i invita să se întoarcă.

Guvernul lui Boris Johnson a lansat o acțiune de PR, anul trecut, și ea avea ca scop să convingă britanicii să ajute la recoltarea culturilor. Numită „Pick for Britain”, campania a avut ca scop încurajarea șomerilor creați de pandemie să umple golul lăsat de lucrătorii migranți.

Cu toate acestea, o agenție de recrutare spune că, din cei 450 de lucrători din Marea Britanie pe care i-a plasat în cadrul schemei, doar 4% erau se mai găseau pe acestea până la sfârșitul sezonului.

Sursa foto: Alex Mihaileanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *