Efectele ordonanței austerității în construcții: Patronatele se așteaptă la majorări de costuri, salarii mai mici pentru angajați și muncă „la gri”, din cauza eliminării facilităților fiscale

muncitor constructii pericol Foto: Pixabay

Prin așa numita ordonanță trenuleț, adoptată pe 30 decembrie 2024, Guvernul a abrogat integral facilitățile fiscale aplicabile în sectorul construcțiilor, sectorul agricol și IT, inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Astfel, angajatorii urmează să plătească impozit, contribuții la sănătate și la pensie la nivelurile reglementate, fără alte niveluri reduse.

Ministerul Finanţelor a precizat, când ordonanța a fost pusă în dezbatere, că măsurile propuse prin proiectul de act normativ au în vedere angajamentul asumat de Guvern în cadrul PNRR privind revizuirea cadrului de impozitare existent în România, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem pe principiul neutralităţii taxării, precum şi implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, fără a fi afectată creşterea economică şi dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală.

Astel, din ianuarie 2025, salariații din IT, construcții și agroalimentar datorează integral taxele salariale, nu în cuantum redus, deși facilitățile trebuiau să se aplice până în 2028, arată avocatnet.ro.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Facilitățile fiscale eliminate constau în taxe salariale reduse: scutirea de impozitul pe venit și reducerea contribuției la pensii cu partea ce se duce la pensia privată. În trecut, facilitățile mai vizau scutirea de contribuția la sănătate și reducerea contribuției pentru muncă (construcții și agroalimentar), dar acestea au fost eliminate, mai notează sursa citată.

De la 1 ianuarie 2025, salariații din agroalimentar beneficiază de salariul minim brut pe țară de 4.050 lei, însă cei din construcții beneficiază de un salariu minim brut diferențiat de 4.582 lei.

Ce spun patronatele

În aceste condiții, patronatele din domeniul construcțiilor anticipează că vor crește costurile pentru angajatori, nevoiți să majoreze salariile brute, iar eliminarea faciliăților va duce și la scumpirea locuințelor. În același timp, nu este exclusă nici varianta ca unii dintre angajați să fie plătiți la negru pentru a nu le scădea salariile.

Cristian Erbașu, proprietar al companiei Construcţii Erbaşu, dar şi preşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), a declarat pentru Economedia că firma sa va menține salariile nete ca în 2024, astfel că va crește salariile brute. În restul pieței, el crede că, „pentru unii salariați se vor micșora salariile nete. Însă există riscul creșterii muncii la gri, adică diferența va fi plătită la negru. Majoritatea companiilor vor menține salariile nete, deci vor suporta impozitelor care până acum erau scutite prin lege, așa cum s-a întâmplat și acum 14 luni când au mai fost o dată reduse aceste facilități. În aceste condiții așteptăm creșteri de aproximativ 5% ale costurilor din construcții în 2025, doar ca efect al eliminării facilităților”.

La rândul său, Laurențiu Plosceanu, președinte al Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), a declarat pentru Economedia că „eventuala reducere a salariilor ar fi contraproductivă într-o piață caracterizată de ani de zile de un deficit cronic de forță de muncă specializată/calificată/disponibilă pentru calificări. Ajustarea bugetelor ar fi dezirabilă să fie efectuată atât la capitolul venituri, cât și la cheltuieli. În condițiile de acută impredictibilitate oferite de guvernul în exercițiu, managementul strategic și operațional în construcții se complică exponențial.”

Și Laurențiu Plosceanu se așteaptă la scumpiri, „ținând cont de recentele evoluții la principalele resurse energetice corelate cu efectele acut negative ale recentei Ordonanțe trenuleț.”

În ceea ce privește efectele asupra forței de muncă, în condițiile în care în unele domenii, precum construcțiile, românii se întorceau în țară atrași de salariile de aici, Cristian Erbașu crede că „există riscul ca unii lucrători calificați să emigreze în occident, dar impactul nu va mai fi atât de drastic ca acum 6-8 ani. Probabil că întoarcerea așteptată a unei părți din lucrătorii din diaspora se va mai lăsa așteptată un timp.”

La rândul său, Laurențiu Plosceanu spune că „fără niveluri atractive de salarizare și fără proiecte cu o doză rezonabilă de predictibilitate financiară și operațională, forța de muncă se va orienta către alte piețe. Fie că vorbim de românii care ar putea reveni acasă, fie de muncitorii extracomunitari. Date fiind efectele negative din punct de vedere economico-social ale recentelor reglementări fiscale, managementul resurselor umane în construcții devine o aventură cu final imprevizibil.”

De asemenea, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Laurențiu Plosceanu, crede că sectorul construcțiilor are nevoie de unele schimbări legislative: „În primul rând ar trebui reanalizată si actualizată în regim de urgență legislația specifică procedurilor de achiziții publice în materie de condiții de participare la licitații, nivelul exagerat al cuantumului scrisorilor de garanție bancara, dinamica si cuantumul acordării avansului, dinamica si cuantumul recuperării garanțiilor de bună execuție, etc. Dacă actualul guvern va continua să promoveze măsuri fiscale fără o consultare reală pe soluțiile necesare și modalitățile concrete de implementare cu patronatele și sindicatele din sector, potențialul și competitivitatea confirmate în pandemie și în perioada postpandemică de acest sector vor fi compromise, amputate și poate chiar anulate”, a mai spus el pentru Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.