Efectele plafonării prețului la lemne, care se va aplica și privaților, nu doar Romsilva: Lemnul va rămâne în pădure, va crește piața neagră, ar putea crește preţul final plătit de populaţie, sunt susținuți toți românii, nu doar persoanele vulnerabile

lemne de foc Sursa foto: Dreamstime

Guvernul a decis să plafoneze prețul lemnului la 400 lei pe metru cub, chiar mai jos decât nivelul discutat inițial, pentru toți actorii din piață, adică atât pentru compania de stat Romsilva, cât și pentru companiile private care vând lemn. Măsura este criticată de economiști și actori din piața lemnului, dar și de activiști de mediu și chiar de liberali, deși măsura a fost decisă de un Executiv PSD-PNL. Va crește piața neagră a comercializării de lemn, vor crește tăierile ilegale, va crește preţul final plătit de populaţie, va fi distorsionată piața plafonul fiind aplicat și privaților, și firmele vor fi obligate să vândă lemnul mai ieftin decât l-au cumpărat, în timp ce măsura se va aplica și celor care nu au nevoie, în loc să se aplice doar persoanelor vulnerabile, arată actorii din piață consultați de Economedia.

Plafonarea, redusă la solicitarea premierului Ciucă. Nu există compensare

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna. Inițial, proiectul de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului arăta că prețul va fi plafonat la 500 lei pe metru cub.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că scăderea plafonului la 400 de lei/mc, de la 500 de lei mc, așa cum era prevăzută în prima formă a OUG, a fost făcută la solicitarea premierului Nicolae Ciucă.

Mai mult, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna, ordonanța „se referă la toți comercianții sau persoanele fizice care vând lemn de foc. Nu există măsură de compensare”, Asta înseamnă că atât Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cât și firmele private de exploatare a lemnului și privații nu pot vinde cu un preț mai mare de 400 de lei pentru un metru cub de lemne de foc.

Beneficiarii ar fi persoanele fizice și unitățile de învățământ private și publice, furnizorii de servicii sociale și unitățile de interes locale, cele de cult, dar și unitățile administrative.

Ordonanța nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.

Măsurile criticate și de la vârful PNL

Plafonarea prețului de vânzare pentru toată lumea (Romsilva și firme private) este criticată și din interiorul PNL. 

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, marți, pentru Europa Liberă, cu o zi înainte de ședința de guvern, că nu se poate aplica plafonarea privaților, chiar dacă acest lucru apare în proiectul de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul ministerului Mediului.

„PNL susține ca plafonul să se aplice doar în cazul Romsilva, pentru că altfel distorsionăm piața și noi nu vrem să distorsionăm piața nici măcar în situații de urgență. Ordonanța nu se va aplica în cazul privaților. Va fi dublată de interzicerea exportului lemnului de foc, cu excepția peleților”, a susținut, marți, Rareș Bogdan pentru Europa Liberă.

El a adăugat: „E o greșeală în OUG, discuția din Coaliție nu a privit decât Romsilva, nu a fost pentru partea privată”. Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, Ordonanța de Urgență ar trebui să prevadă și o limită privind cumpărare de lemn de foc la preț plafonat.

Rareș Bogdan a spus că „nu este normal” ca el, care este europarlamentar și are un venit peste medie, și nici socrul său care „este multimilionar” să primească subvenție de la stat pentru încălzirea cu lemne de foc.

De altfel, aceleași surse politice spun că și în Coaliția de guvernare ar fost luată decizia ca plafonarea prețului lemnului de foc să vizeze doar Romsilva, nu și privații.

Reacția actorilor din piața lemnului: Nu va avea cine să scoată lemn din pădure

Nu va avea cine să scoată lemnul din pădure, iar primăriile nu vor mai primi lemne de foc pentru școli, avertizează Asociația Industriei Lemnului – Prolemn după decizia guvernului de a plafona prețul lemnelor de foc la 400 de lei/mc și avertizează că vor urma mai multe efecte negative.

Va fi haos pe piața lemnului, a declarat președintele Asociației, Cătălin-Constantin Tobescu, pentru Economedia, la scurt timp ce aflat de la noi decizia guvernului.

El spune că, la acest preț, lemnul va rămâne în pădure pentru că firmele de exploatare nu vor mai putea să își acopere cheltuielile și vor rezilia contractele. El afirmă că și la prețul de 500 de lei/mc, preț care era avut în vedere de guvern pentru plafonare până miercuri dimineață, existau firme pregătite să nu mai onoreze contracte pentru livrarea a zeci de mii metri cubi de lemn.

În plus, spune Cătălin-Constantin Tobescu, sunt multe primării care au cumpărat lemn ce trebuie livrat la iarnă la prețuri de 550-580 de lei pe metru cub, iar în condițiile plafonării, firmele nu vor mai putea să onoreze contractele la noul preț. 

Prețul de 400 de lei pe metru cub a fost practicat până de curând de Romsilva pentru lemnul vândut firmelor de exploatare direct din pădure. Cu noul preț plafonat, acestea nu vor mai duce lemnul la clienți, crede Tobescu.

Economiștii cred că plafonarea e anti-liberală

Măsura este criticată și de specialiștii în economie. Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice, spune că plafonarea este anti-liberală pentru că anulează mecanismele pieței de formare a prețului, e în afara economiei de piață. Drept urmare, efectul va fi de exacerbare a pieței negre.

Statul nu trebuie să ofere lemne subvenționate tuturor oamenilor, adaugă profesorul Păun, care apreciază că statul ar fi trebuit să ajute doar categoriile sociale defavorizate.  

WWF România: Plafonarea va revigora haosul. Soluția: vouchere pentru populație

Nici World Wildlife Fund România nu apreciază ideea plafonării și crede că avea mai mult efecte negative, întrucât se vor înmulți cazurile de nerespectarea regulilor de exploatare a lemnului. 

Astfel, statul contribuie la revigorarea haosului, prin tăieri ilegale și evaziune fiscală, iar de suferit  în mod direct va suferi chiar populația defavorizată, pe care statul vrea să o protejeze prin măsura intervenționistă, se arată în analiza WWF România.

Și asta pentru că, în scurt timp, cantitatea de lemn legal disponibil pe piață va scădea. Cererea va crește, mai ales pe timp de iarnă, așa că nevoile vor fi acoperite din lemn ilegal și nefiscalizat.

WWF România mai arată că o posibilă soluție o reprezintă acordarea unor vouchere de compensare către populație. Cei care se încălzesc cu lemne ar putea primi o compensare cu o sumă fixă pentru metrul cub de lemn, în limita unei cantități rezonabile pe gospodărie, cu cu condiția să fie însoțite de factură și aviz.

Lucru ce ar contribui la reducerea tăierilor ilegale și creșterea încasărilor la bugetul de stat.

În opinia profesorului de economie Cristian Păun orice altă măsură care nu ar fi dat acest ajutor către întreaga populație ar fi fost una bună, inclusiv propunerea cu voucherele a celor de la WWF România

Cristian Păun mai spune că Romsilva, ca regie a statului, putea face în ultimele luni curățenie în pădurile țării și putea avea un stoc de lemne la preț redus pe care să îl vândă populației.

Prolemn: Este marfă în depozite, dar la 650 de lei/mc

Totul se întâmplă în condițiile în care, spune președintele Asociației Industriei Lemnului, Cătălin-Constantin Tobescu pe piața lemnului nu este o lipsă, marfă este în depozite, dar la prețul de 650 de lei pe metru cub, mai mare cu 40% față de anul trecut. Tobescu apreciază că este un preț corect în condițiile în care și prețurile gazului și electricității au crescut semnificativ. 

El a mai explicat că „nu e normal ca lemnul să coste la fel, 400 de lei/metru cub, și la munte, și la Constanța, pentru că de la munte până la Constanța mai apar cheltuieli cu transportul și depozitarea. E ca și cum ai spune că dacă la Dăbuleni costă 80 de bani kilogramul de pepeni, tot 80 de bani ar trebui să coste și la Brașov.”

„Diferenţele mari de pe piaţa internă şi pieţele europene pentru lemn de foc şi peleţi vor conduce la creşterea exporturilor, amplificând deficitul de pe piaţa internă”, mai atrage atenţia Asociaţia.

În plus, aceasta spune că operatorii economici pot opta pentru soluţii de avarie. Astfel, ei vor trece pe facturile de lemn de foc separat marfa şi serviciile adiţionale (de tăiere, despicare, paletizare), servicii cu TVA de 19% faţă de 5% la lemnul de foc, ceea ce ar putea creşte preţul final plătit de populaţie.

În România, aproximativ jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne, totalizând 3,5 milioane gospodării, cu un consum mare de resursă estimat la 14 milioane de tone în Strategia Energetică Naţională.

Din acest consum, 6,5 milioane mc provin ca lemn brut din masa lemnoasă recoltată din păduri, aproximativ 2,2 milioane mc din deşeuri din prelucrarea lemnului, iar diferenţa este autoconsum din proprietăţi private şi vegetaţie din afara fondului forestier.

Totodată, consumul de peleţi pe piaţa internă este estimat la 200.000 tone anual, faţă de o producţie de 600.000 tone anual, diferenţa de producţie neacoperită de cererea pe piaţa internă fiind exportată, determinând particularităţi pe acest segment de piaţă.

Creşterea preţurilor la lemnul de foc în România, pe piaţa liberă, a fost în 2022 de aproximativ 40%.

Pe piaţa liberă, preţurile variază între 500 lei/mc la drum forestier în zona de munte, 700-750 lei/mc în zona de câmpie şi peste 800-900 lei/mc pentru lemnul de foc paletizat, uscat, în oferta marilor retaileri.

Balanţa lemnului din România arată un deficit de aprovizionare a pieţei, necesarul fiind estimat la 12 milioane mc pentru industria lemnului şi minim 10-12 milioane pentru lemn de foc, excluzând din necesar deşeurile utilizate ca resursă energetică din industria lemnului. Astfel, rezultă un necesar în piaţă de minim 22-24 milioane mc recoltă anuală, faţă de o recoltă actuală în jur de 20 milioane mc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: